• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 1 Aprilie , 2016

Biblioteca de idei / Drumul Bibliotecarilor

Când şoselele trec printre podgorii renumite, calea respectivă este botezată turistic „Drumul Vinului”. Am trecut pe multe astfel de artere de circulaţie atât la noi în ţară, în diferite zone vini-viticole, cât şi în Italia, Franţa, Germania, Spania....

În apropiere de Baia Mare, dar pe ruta secundară de Satu Mare, avem, de câteva decenii, un „drum al bibliotecarilor”. Nu se ştie cum, prin ce mirabile mecanisme de genetică socială, pe linia acestor sate s-au născut mari bibliotecari ai României.

La Borleşti – Valentin Băinţan. La Pomi – acad. Gabriel Ştrempel. La Valea Vinului – Livia Bacâru. La Lipău – Octavian Bandula. Oameni predestinaţi să se pregătească pentru viaţă prin cărţi şi să gospodărească totodată Lumea Cărţilor.

 

Prof. Valentin Băinţan s-a născut în 21 decembrie 1924 la Borleşti. A excelat ca metodist şi dirijor, fiind celebru prin corurile pe care le-a „păstorit” cum numai El ştia să facă: Ardusat, Băseşti, Cicârlău, Valea Chioarului, dar mai ales Finteuşul Mare. Corul de bărbaţi de aici, născut odată cu Marea Unire, a urcat sub bagheta lui Valentin Băinţan pe cele mai înalte culmi ale gloriei artistice. Timp de cincisprezece ani a fost directorul Bibliotecii Judeţene Maramureş, unde a pus multă pasiune pentru cercetarea istoriei locale. Cele mai cunoscute cărţi: Şişeştii părintelui Dr. Vasile Lucaciu, Arta corală în Maramureş, Ardusat – vatră de cântec românesc, Cântec din sufletul neamului. A trecut la cele veşnice în 14 aprilie 2009, fiind înmormântat la Finteuşul Mare.

 

Acad. Gabriel Ştrempel s-a născut la 8 septembrie 1926 în satul Pomi. A urmat liceul la Satu Mare şi Piteşti, iar Facultatea de Istorie la Bucureşti. Doctorat în istorie la Cluj. Până la pensionare a lucrat 56 de ani la Biblioteca Academiei Române, exact cât prestase această muncă şi predecesorul său, acad. Ion Bianu, trecând prin toate treptele ierarhice. A cercetat manuscrise şi cărţi vechi şi a scris monografii şi ediţii critice despre Antim Ivireanul, Ion Neculce, Axinte Uricariul, Ienache Văcărescu, Nicolae Costin. A lucrat în cercetările sale numai în temeiul izvoarelor şi a dăruit multe izvoare cercetării ştiinţifice. A continuat munca lui Ion Bianu la „Catalogul manuscriselor româneşti” şi „Publicaţiile periodice româneşti” şi a dat culturii române cele patru volume ale „Bibliografiei româneşti moderne”. În 1993 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române.

 

Livia Bacâru vede lumina zilei la 10 noiembrie 1921 în Valea Vinului, în familia Anderco. Urmează cursurile Facultăţii de Istorie la Bucureşti. În perioada 1955-1970 lucrează ca bibliograf şi paleograf principal la Biblioteca Academiei, unde excelează în cercetarea colecţiilor de Carte Românească Veche şi Carte Rară. Colaborează, prin natura serviciului, cu acad. Gabriel Ştrempel. I se datorează „Catalogul Incunabulelor”. În colaborare publică Constantin Cantacuzino Stolnicul. Ziarist şi traducător de excepţie. Redactor la Revista bibliotecilor. Se stinge din viaţă la 11 august 1999 la Bucureşti. Colega Maria Gârbe a onorat-o la zece ani de la moarte cu un Caiet biobibliografic, un fel de răsplată peste timp pentru marea dragoste a Liviei Bacâru faţă de acest „nord statornic”.

 

Dr. Octavian Bandula s-a născut la 21 noiembrie 1932 în satul Lipău. Doctoratul în istorie l-a susţinut la Bucureşti în anul 1970. A fost director al Bibliotecii Regionale Maramureş în perioada 1956-1962 şi a condus comitetul judeţean de cultură în două perioade: 1970-1980 şi 1984-1989. A realizat, în colaborare cu alţi cercetători: Baia Mare: schiţă monografică (1965), Studii şi cercetări maramureşene vol. 1. Cercetările de la Onceşti din Maramureş (1965), Tezaurul monetar de la Baia Mare (1966), Pagini din istoria Maramureşului (1967), Mormântul unei căpetenii celtice de la Ciumeşti (1970), Pe plaiuri maramureşene (1971), Maramureş: ghid turistic al judeţului (1980), Maramureş: monografie (1980).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.