Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Biblioteca de idei / Diarium Academicum Septentrionis (XXX)
23 ianuarie 1982. Cu această dată încetează mandatul de Ministru al Justiției pentru prof. univ. dr. doc. Ioan Ceterchi în cel de-al 51-lea Guvern al României (condus de Ilie Verdeț).
24 august 2021. La Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Național „Moldova” Iași, s-a deschis Expoziția Minerale și asociații de minerale din România. Rod al colaborării mai multor instituții de prestigiu de profil geologic din țară (Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, Academia Română – Secția de Științe Geonomice, universitățile din București, Iași, Cluj, Institutul Geologic al României, Muzeul Național de Geologie București) expoziția națională itinerară face parte din proiectul cultural Mineralele românești – contribuitor de patrimoniu cultural european. Sunt expuse 122 de minerale și asociații de minerale emblematice spațiului mineralogic românesc. Este și un omagiu pentru academicianul ieșean Petru Poni care a publicat o primă lucrare despre minerale încă din 1882, iar în 1900 a oferit un studiu inedit intitulat Fapte pentru a servi la descrierea mineralogică a României, prima monografie asupra mineralelor țării noastre (n.n. – eveniment de la care au trecut 122 de ani!).
19 noiembrie 1968. Ioan Ceterchi, care terminase Dreptul la Cluj în 1949 și își luase doctoratul în 1953 la Facultatea de Drept din Leningrad (Uniunea Sovietică) deține la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca (UBB) titlul de doctor docent.
1993. În „Studii de drept românesc”, Serie nouă, An 5 (38), nr. 1, p. 81-98, Sofia Popescu semnează articolul evocativ In memoriam. Ioan Ceterchi.
2 iulie 1984. Prin Decret prezidențial, Ioan Ceterchi este numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Suedia (Stockholm).
6 octombrie 1984. Prin Decret prezidențial, Ioan Ceterchi cumulează și postul de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Norvegia (Oslo).
28 decembrie 1971. Ioan Ceterchi este numit Președinte al Consiliului Legislativ, organ consultativ de specialitate pe lângă Consiliul de Stat al RSR, reînființat prin Legea nr. 15 din 22 octombrie 1971, cu sarcina de a sprijini organele de stat în activitatea de pregătire, coordonare și sistematizare a legislației.
2006. Sub egida Consiliului Legislativ, la Editura „Lumina Lex”, a apărut lucrarea Personalități ale Consiliului Legislativ de-a lungul timpului, Ediția a II-a revizuită și adăugită, de Sorin Popescu și Tudor Prelipceanu, în care memoria fostului Președinte (1971-1980) Ioan Ceterchi este cultivată cu multă apreciere și considerație profesională.
1976. La Editura Academiei RSR, se tipărește culegerea de articole România, Consiliul Legislativ, Legislația și perfecționarea relațiilor sociale de Ioan Ceterchi.
1977. Sub egida Consiliului Legislativ, la Editura Științifică și Enciclopedică, se tipărește tratatul Dreptul românesc contemporan: evoluție și perspective de Ioan Ceterchi.
1980. Drepturile omului în lumea contemporană: Cooperarea internațională, semnată de Ioan Ceterchi, Alexandru Bolintineanu și V. Androne, este tipărită la Editura Politicii.
1982. Ioan Ceterchi și Ionel Cloșcă semnează în colaborare volumul Dicționar de drept internațional public, scos pe piața cărții de către Editura Științifică și Enciclopedică București.
1987. Istoria dreptului românesc de Ioan Ceterchi, Dumitru Firoiu, Liviu P. Marcu, Barbu B. Berceanu apare la Editura Academiei RSR.
1993. Cartea Introducere în teoria generală a dreptului de Ioan Ceterchi și Ion Craiovan este tipărită la Editura All București.
2001. În „Revista de Științe juridice” nr. 21, număr special apărut sub egida Secției de Științe economice, juridice și sociologice a Academiei Române și Editura Themis (Fundația Europeană Titulescu) Craiova este publicat articolul Contribuțiile prof. univ. dr. doc. Ioan Ceterchi la organizarea și conducerea activității de cercetare științifică în domeniul dreptului.
1967. Poate fi considerat „Anul Ioan Ceterchi”. Au apărut lucrările: „Teoria generală a statului și dreptului” la Editura Didactică și Pedagocică, Statul și dreptul, două decenii de dezvoltare”, la Editura Științifică și „Teoria generală a statului și dreptului. Nota de curs, la Universitatea București (în colaborare cu Momcilo Luburici).
1968. Tratatul Elemente de educație cetățenească, realizat în colaborare cu Ioan Ceterchi, A. Bulzan și M. Bendorfeanu, este tipărit la Editura Didactică și Pedagogică București.
1971. La Editura Științifică a apărut volumul Ideea de Republică la români, realizat Gheorghe Ghimeș și Ioan Ceterchi.
1973. La Editura Academiei RSR este tipărită lucrarea Dreptul ca instrument de formare, dezvoltare și ocrotire a personalității umane de Paul Mircea Cosmovici și Ioan Ceterchi.
1979. La Editura Științifică Ioan Ceterchi semnează lucrarea Din gândirea politico-juridică din România: figuri reprezentative”, iar la Editura Academiei RSR volumul „Organizarea și activitatea de stat în Republica Socialistă România” (în colaborare cu Ion Vântu și sb egida Institutului de Cercetări Juridice).
1975. La democratie socialiste; principes et action politique en Roumanie este titlul cărții lui Ioan Ceterchi tipărite pentru străinătate de Editura Meridiane.