• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 5 August , 2016

Biblioteca de idei / Despre o Mănăstire Misionară!

Au fost „zilele Steinhardt” la Rohia, Rohiţa şi Baia Mare. Sub numele acesta se adună de câţiva ani aici în Nord oameni de mare expresie culturală. Ei vin de la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Satu Mare, Bistriţa… şi, prin contribuţiile aduse, construiesc noi punţi de comunicare între Steinhardt şi cultura contemporană, implicit între Mănăstirea Rohia şi Lume.

 

Aştept cu drag şi dor să se termine lucrările de construcţie la Centrul Steinhardt de la Rohia, care va deveni un „aşezământ” complex, unde cultura se va însoţi minunat cu cultul, iar literatura cu axiologia adevărată.

Cât îi suntem de datori Monahului Delarohia! Şi cât mai poate încă creşte plămada aceasta în condiţiile de plus-cunoaştere, pe care le aduce publicarea Integralei Steinhardt! Salut cu mare bucurie „însoţirea” din acest an, prin tipărirea într-un singur volum a „Caietelor de la Rohia” (trei din patru, publicate de dr. Florian Roatiş în anii 1999-2002).

Când Nicu Steinhardt a venit la Mănăstirea Rohia, această mănăstire mică şi izolată era o adevărată „cetate de scăpare” pentru cărturar, urmărit permanent de sistemul de securitate al statului. Acum, când Rohia se afirmă tot mai mult pe coordonatele culturale ale Neamului, acest loc „de basm şi de vis”, cum a scris în 1987 N. Steinhardt, constituie un bastion academic, unde rostirile capătă dimensiuni noi şi sensuri vectoriale, specifice pentru noul statut de „lăcaş al credinţei şi al cunoaşterii”.

Mulţumesc acad. Alexandru Surdu, care ne-a onorat cu distinsa sa prezenţă şi cu o conferinţă însufleţitoare despre „Mănăstirea Rohia – loc de reculegere”. Apropiaţi ai lui Constantin Noica, şi Steinhardt şi Domnul Surdu, înnobilează Rohia cu maniere tutelare de mare forţă şi profunzime.

 

P.S. Când am citit „Jurnalul de la Păltiniş”, n-am crezut că se va găsi un loc mai mirabil şi mai admirabil printre toposurile noastre cu tendinţe filosoficeşti. Astăzi cred că Steinhardt şi urmaşii săi pe această cale au ridicat Rohia la condiţia de Vârf al Performanţei Culturale şi Teologice, făcând din aceasta o adevărată „Mănăstire Misionară”, aşa cum accentua şi Profesorul Ioan Chirilă, Preşedintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai şi… „fiu al Rohiei”!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.