• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Februarie , 2017

Biblioteca de idei / Despre o anume calitate românească

Oricâte furtuni s-ar abate peste țara aceasta, eu sunt convins că, la vremea potrivită, vom învinge vitregiile sorții și vom birui chiar și neputințele ce fac parte din structura ființial-istorică.
Mi-o dovedesc multe elemente, dar, mai ales, calitatea oamenilor care pornesc la drum bizuindu-se pe forțele proprii și nu pe aranjamente de tip „balcanic”. Citeam mai an Business Magazin și de atunci țin revista pe un raft privilegiat, spre a-mi fi de ajutor pe post de „tonifiant”. Citeam și mă mi­nunam de frumoasele exemple de ro­mâni „expați”, care și-au părăsit patria, stabilindu-se într-o altă țară mânați de nevoia de... a se descurca mai bine pe lumea aceasta. Și mi-a rămas la inimă vastul și documentatul material redactat de Ioana Mihai-Andrei - „Manager român în țări exotice”. Primul personaj – bancher român în Madagascar (singurul director de bancă... fără gardă de corp!) - ADRIAN CHINDRIȘ.

Cu o experiență de peste două decenii, în care și-a construit o solidă carieră, mai ales prin implicarea în activități de elită ale unor companii internaționale, Adrian Chindriș a lucrat pentru diferite țări (Afganistan, Georgia, Nicaragua, Kenya, Tanzania, Zambia, Canada ș.a.), iar acum este CEO al unei importante bănci malgașe. Figura sa impunătoare aduce un aer de autoritate încă de la primul contact vizual, ceea ce mă determină să-l așez în galeria marilor bărbați din marele neam al Familiei nobile CHINDRIȘ din Ieud. Nu am încercat să mă documentez în amănunt, pentru că-mi este suficientă privirea sa sobră și pătrunzătoare. Am trăit experiențe asemănătoare cu Pro­fesorul Chindriș de la Cluj, cu un doctor Chindriș din București ș.a.m.d., care, chiar dacă se născuseră prin alte „capitale” românești, la o cercetare mai profundă de tip genealogic, își aveau originile reale în vatra Maramu­re­șului, acolo unde neamul acesta a dobândit anvergură și prestigiu autentice.
Revista de care pomeneam (nr. 26/2015) îi mai prezintă și pe: Liviu Curechian, acum în Nigeria, Diana Cazacu-Jamieson, care a lucrat în Ma­lawi, Kenya, Mozambic, Olanda, Tu­dor Marchiș specialist în termocontrol în India, Malaezia ș.a., George Stan­son, manager de business în Australia și Noua Zeelandă, Marius Danciu, somelier în Caraibe.

Secvențe elocvente despre asumări importante de roluri și rosturi pentru tineri specialiști români, ajunși în poziții cheie pe meridianele lumii. Până când se vor schimba cu adevărat structurile politice, administrative, culturale și de mentalitate din Româ–nia, românii cu deschidere spre lumea antreprenorială își validează capabi­li­tățile și valorile competitive în cele mai importante arii de performanță eco­nomică.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.