• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Iulie , 2018

Biblioteca de idei / Chris Hedges – un mare anamnet contemporan

Cel mai cunoscut sens al cuvântului anamneză este cel care se fixează pe „ansamblul informațiilor obținute de la pacient în legătură cu boala sa”. În istoria limbilor este consemnată ori­ginea sa grecească, fiind compus din ana = înainte și mnesis = memorie. De câteva mii de ani, cei ce examinau bolnavii foloseau această „taină” a meseriei, convinși fiind că orice boală are un traseu ce s-a încifrat în structurile de memorie ale bolnavului.
Cu toată vechimea sa venerabilă și în ciuda unor perioade în care această „sondare” era principala metodă de diagnostic, anamneza ca termen gene­ric n-a „construit” și cuvântul „anamnet”. Am făcut această precizare pentru a nu fi judecat prea aspru de această îndrăzneală lingvistică, mulți savanți din domeniu, foarte „scorțoși academic”, considerând că doar lor li se cuvine „dreptul de viață și de moarte” pentru cuvintele unei limbi.
M-am simțit obligat de situație, foarte complexă și exagerat de confuză, să-l gratulez cu acest „titlu” pe Chris Hedges, care este creditat în lumea bună a ultimelor trei decenii ca fiind autorul celui mai reușit enunț pentru „citatul secolului”. Fără a reda exact forma autorului, spre a nu decupa fără permisiunea acestuia (!), contextual Hedges menționează că noi trăim într-o lume în care: medicii distrug sănă­tatea, avocații distrug justiția, universitățile distrug știința, guvernele distrug libertatea, presa distruge informația, religia distruge morala, băncile distrug economia… Citiți și analizați fiecare dimensiune a fiecărei „secțiuni” și veți vedea, după in­formațiile pe care le dețineți, dacă acest intelectual contemporan (n. în 1956), jurnalist, preot presbiterian, profesor, autor de cărți etc. cuprinde „în brațele matricei sale” și în ce măsură lumea zilelor noastre.
Cercetându-i viața și activitatea, încă de la primul ISBN (1586480499) din 2002 („War is a Force That Gives Us Meaning”, „Războiul este o forță care ne dă sens”), dar, mai ales, în perioada când numele său era inclus în cea mai citată dezbatere „Hedges versus Obama”, m-am convins că pentru complexitatea de implicări și explicări, luminări și analize fundamentale ș.a.m.d., pe care acest american cu alură de „seismolog social” le face, merită a forța limba română într-o încheietură specială și a-l gratula cu titlul de „mare anamnet contemporan”.
Dacă prin cele menționate în această tabletă am reușit să vă trezesc interesul, spre un om sau spre un domeniu, scopul meu este realizat. Căci sunt puține personalități ale zilelor noastre care să poată așeza pe realități adevăruri paremice sau paradigmatice, cei mai mulți complăcându-se în panegirice hermesiene, curicule fără nici un curs dezirabil sau comentarii lipsite de consistență și relevanță!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.