• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 21 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Octombrie , 2021

Biblioteca de idei. „Biblioteca – o necesitate impusă de viitor”

„Totul a început în anul 2001 în ajunul sărbătoririi Hramului orașului Chișinău. În cadrul manifestărilor culturale, la 14 octombrie, când din inițiativa Departamentului Cultură al municipiului Chișinău, în colaborare cu Teodor Ardelean, Direc­torul General al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, județul Maramureș, România, s-a decis să se mai înalțe un Hram cărții: o bibliotecă de carte românească. A șaptea la număr la Chișinău. Șapte este o cifră magică, ea corespunde celor șapte zile ale săptămânii, celor șapte planete, celor șapte trepte ale desă­vârșirii, celor șapte sfere cerești, cifră care, cred eu, ne ocrotește și ne călăuzește în tot ceea ce facem.
Bună a fost decizia. Bună, fiind­că biblioteca este un spațiu cultural esențial pentru comunitate, un spațiu de forță, un spa­țiu vital pentru dezvoltarea ei, o necesitate impusă de viitor”.
Am citat din articolul „Un alt vis împlinit” semnat de Svetlana Javelea, șeful Bibliotecii „Mara­mureș” și publicat în revista „Bibliopolis”, Buletinul bibliotecarilor Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”, anul 3, nr. 4 (8) din 14 octombrie 2003, „Ediție specială dedicată aniversării a
2-a de la fondarea Bibliotecii publice Maramureș, Chișinău”.
Se împlinesc în aceste zile exact 20 de ani de la punerea bazelor acestei „biblioteci”, filială „a lor” și filială „a noastră”. Cărțile „noastre”, spațiul „lor”, iniția­tiva „noastră”, aprobarea și organizarea „lor”, calculatoarele „noastre”, salariații „lor”, dar între „nostru” și „lor” este o simbioză totală, pentru că totul a fost făcut printr-o jertfă de frățietate. Colegii și prietenii care m-au însoțit în acest al doilea „descălecat” (după primul din august 1991 când am inaugurat, la inițiativa lui Traian Brad de la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, Filiala „Transilvania”) au putut să trăiască plenar emoțiile entuziasmului generat de aceste „în­temeieri” culturale. Veneam cu cărți încărcate cu multă plusvaloare cognitivă, dar, mai ales, purtătoare esențiale ale LIMBII ROMÂNE. Dragostea basarabeană față de limba noastră are o istorie bogată, cele mai frumoase poeme fiindu-i dedicate chiar de creatorii de aici și, în plus, „Bătălia pentru Limba Română” este elementul fundamental ce a stat la baza tuturor trans­formărilor între Prut și Nistru.
După 20 de ani, Biblioteca „Maramureș” rămâne exact cum scria în 2003 Svetlana Javelea și cum servesc în prezent colegii din această filială.
O bibliotecă activă, dinamică, inovativă, emancipatoare, com­pli­nitorie și comprehensivă.
Un spațiu cultural elevat, esen­țial pentru comunitate. Un spațiu de forță antropică și antropotropică căutat și respectat. Un spațiu vital, căci viața înseamnă în cel mai magic chip expresia spiritului și sufletului, în mare lucrarea lor. O necesitate impusă de viitor, iar viitorul înseamnă mai multă cunoaștere, mai puternică ancorare în evo­luția științelor, mai mult umanism, mai multă credință în bine, mai cu folos frumos, mai amplificată vibrație… Obser­vați că am folosit unele sintagme din textul citat, pe care le-am ornamentat argumentativ spre a crea o simbioză de vectori și sensuri, de referințe profesional-vocațio­nale și di­recțio­nale de viață sub semnul lui Homo doctus.
Am putea considera că istoria ne-a zâmbit încă o dată prin aceste oportunități de zidire culturală, de care ne aducem mereu aminte și pe care le sărbătorim acum, după 20 de ani de la „Facere” și le vom purta în suflet mereu, ca o formă de izbăvire personală prin fapte și de mântuire națională prin împlinirea viselor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.