• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 17 Octombrie , 2022

Bazinul Olimpic de înot din Baia Mare, aproape de finalizare

Recent, am primit la redacție un comunicat de la Ministerul Sportului despre situația Bazinului de înot din Baia Mare, a bazinului descoperit. În cuvinte puține, oficialii Ministerului vorbesc de o nouă finanțare pentru lucrările la bazin. Cu această ocazie, am aflat că bazinul băimărean are dimensiunile unuia olimpic.

Din vara acestui an, după  rezultatele lui David Popovici, înotătorul nostru extraterestru, dar și ale lui Robert Glință, un alt foarte bun sportiv, care o perioadă, pe la începuturile activității, s-a antrenat și în Baia  Mare, interesul față de înot a crescut considerabil, mai ales în rândul copiilor, a tinerilor sportivi. Dar, ca în toate poveștile de succes românești există un dar, infrastructura pentru practicarea înotului lasă de dorit, mai exact nu există. Nu avem bazine olimpice acolo unde se pot omologa rezultate. De aceea, anunțul Ministerului Sportului ne-a bucurat. Apoi, au apărut voci care au politizat, cumva, situația. S-a spus, și se spune că această finanțare a fost „rezolvată” de maghiarii din județ, pe filiera UDMR guvernamentală. Nu credem  că aportul udemerist a fost atât de important, dar până la urmă e bine că vom avea un Bazin Olimpic. Plecând de la comunicat, am parcurs traseul până la viitorul bazin și am aflat amănunte importante despre lucrare, despre termene, despre situația actuală a cluburilor băimărene.

„Ministerul Sportului a alocat suma de 1.014.000 de lei pentru finalizarea lucrărilor la Bazinul Olimpic de înot din cadrul Complexului Sportiv Naţional «Lascăr Pană» din Baia Mare. Lucrările la bazinul descoperit din Baia Mare se vor putea finaliza, astfel, anul acesta. Din suma totală, 850.000 lei au fost alocați de la buget, pentru dotări bazin (pompe recirculare, stație clorinare, cazane, invertori, cuplaje la instalația de panouri solare etc.) şi 164.000 lei, din venituri proprii ale CSN Baia Mare, pentru finalizare lucrări exterioare (trotuare, borduri perimetrale, amenajare teren, dușuri). Lucrările la bazinul descoperit au început în anul 2019, după ce acesta fusese închis în anul 2010, ca urmare a degradării survenite pe durata celor aproximativ 25 de ani de funcționare ca ștrand.

Ministerul a alocat sume de la buget pentru lucrările de reabilitare în anii 2019 (1.700.000 lei) şi 2021 (1.267.000 lei), anul 2020 însemnând sistarea totală a lucrărilor, pe fondul lipsei oricărei alocări în acest sens şi a rezilierii contractului încheiat anterior, fiind necesară reluarea procedurii de licitație.

În luna decembrie a acestui an, ca urmare a asigurării fondurilor necesare, lucrările se vor finaliza, urmând ca bazinul să fie pus în funcțiune, imediat ce vremea o va permite şi să fie omologat ca bazin olimpic, date fiind dimensiunile sale: 50,03×28 metri, şi cele zece culoare de înot, dintre care două laterale, de încălzire”, se arată în comunicatul primit la redacție.

Ne-am deplasat la Complexul sportiv băimărean pentru a vedea cum se lucrează și care este stadiul lucrărilor. Și am avut o primă surpriză. Vechiul bazin, ștrandul din vremuri imemoriale, aflat paralel cu bulevardul Traian și aproape de trotuarul bulevardului, a dispărut. În locul lui este un alt bazin aflat perpendicular pe bulevard și mai depărtat de zona pietonală Traian. Lucrările sunt în desfășurare, iar  bazinul are „desenate” culoarele. Totul în alb și albastru. Am vorbit cu directorul Complexului sportiv, Andrei Sorin, și am aflat lucruri interesante.

„În 2018, Direcția de Sport și Tineret județeană a plecat de aici. Am rămas noi, Clubul Sportiv Municipal, care însumează cluburile sportive ale statului și cele private. Sunt două de stat și șase private. Bazinul de înot se află în subordinea Ministerului Sportului. După ce am preluat conducerea Clubului Sportiv, am început să dezvoltăm activitatea, în general. Pentru Bazinul de înot am făcut cereri, solicitări repetate pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare. În 2019, am primit, într-un final, bani de la Minister, undeva în luna septembrie. Toate formalitățile pentru lucrări au durat ceva timp, iar lucrări efective am reușit să facem până la început de decembrie. Adică, vreo două luni. Am oprit, din cauza timpului nefavorabil. În 2020, am primit «niciun leu», iar în 2021 am primit finanțare tot în toamnă. Toate licitațiile au trebuit reluate, deoarece contractul din 2019 a fost întrerupt.  Am lucrat cât s-a putut. În acest an, am început cu demersurile de la debutul anului. Dar... Ministerul ne-a alocat  acum banii de care ați spus. În acest  context, anul ăsta, cu puțin noroc din partea vremii, vom termina realizarea bazinului, a infrastructurii interioare și partea exterioară.  Acolo vom avea tribune, iar aleile care se edifică vor permite plasarea unui balon deasupra bazinului.  A fost ideea ministrului Novac. O putem face, dar să  terminăm întâi bazinul, să fie funcțional. Vedeți, avem peste o sută de duze în bazin prin care se va recircuita apa. Un sistem complex. Înainte, era o țeavă prin care ieșea apa și una prin care era adusă din nou în circuit. Deci, vom termina tot ce înseamnă lucrări de amenajare. Anul viitor, vom face verificările, să vedem că circuitul merge perfect și vom monta ce mai trebuie, tabela, zonele de contact pe culoare. Sperăm să terminăm cât mai repede. Depinde și de banii de la Minister. Ministrul Novac a promis. Dar...de exemplu Ministerul nu a intrat în schema guvernamentală de plafonare a prețului la curent și  gaz. Și, în loc de un leu, avem, conform contractului încheiat, cinci lei și ceva la energie electrică. Vom vedea la iarnă ce se întâmplă. Sperăm să ne descurcăm”, a spus Andrei Sorin.

Menționăm că în țară mai sunt trei bazine olimpice de înot.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.