• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Noiembrie , 2019

Bazin de înot în comuna Fărcașa

Una dintre cele mai dezvoltate și moderne comune din țară, Fărcașa, a demarat construcția unui obiectiv îndrăzneț și curajos: un bazin de înot.

 

 

Deși, unii dintre cetă­țeni l-au privit cu scep­ticism, iar alții au con­siderat că va fi o investiție care n-ar trebui făcută deoarece va genera doar costuri în plus, marea majoritate a cetățe­nilor comunei Fărcașa au consi­derat că proiectul bazinului de înot este benefic și va aduce un plus pentru comunitate, susținând ideea primarului Ioan Stegeran.
Iată că, în cursul acestei luni, au început lucrările de construcție ale Bazinului de înot acoperit, amplasat pe strada Sportului, lângă sala de sport din Fărcașa, fiind prima investiție de acest fel din mediul rural.
Valoarea totală a proiectului este de 6.265.984 lei + TVA (aproximativ 1,3 milioane euro). Finan­țarea este făcută cu fonduri de la Ministerul Dezvol­tării Regionale și Administrației Publice prin Compania Naţională de Investiţii (CNI). S-a început cu construirea gardului împrejmuitor, apoi s-a trecut la pichetarea terenului și la decopertare.
În prezent se sapă spațiul în care va funcționa bazinul și se va continua cu celelalte lucrări specifice.
Ioan Stegeran, primarul comunei Fărcașa, spune că: „Demersurile pentru construirea unui bazin de înot în comuna noastră au fost începute încă din 2009. Atunci am făcut achiziția terenului, în supra­față de aproximativ 3600 mp, urmată de o solicitare la Ministerul Dezvoltării. Un prim răspuns a fost: «Nu se aprobă construcția de bazine în localități rurale». Sigur, un asemenea răspuns direct și tranșant, te face uneori să abandonezi ideea.
Gândindu-ne în primul rând la ce înseamnă o asemenea investiție pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor şi pentru confortul locui­torilor, am mers mai departe, am prezentat memorii argumentate şi note de fundamentare împreună cu mai multe comune și, în cele din urmă, în urma unor discuții interministeriale, deci­denții din guvern au hotărât ca asemenea proiecte să primească undă verde la finanțare în comunele mai dezvoltate din țară. Și, spre bucuria noastră, Fărcașa este prima co­mună din țară în care se va construi un bazin didactic de înot. De asemenea, după finalizarea acestui proiect, dorim să construim un al doilea bazin, în aer liber, din fonduri de la bugetul local.
Am gândit acest bazin pentru ca să nu mai fim nevoiți să ducem copiii de la școală să învețe înotul în Baia Mare, şi ca un mijloc de agrement pentru toți locuitorii comunei. Bazinul acoperit de înot va avea lungimea de 25 m şi lăţimea de 12,5 m, fiind compus din cinci culoare, adâncimea apei fiind variabilă, de la 1,20 m până la 1,80 m în zona de block-start. Bazinul va avea vestiare, grupuri sanitare, duşuri, saună, staţie de tratare şi pompare apă, centrală termică, staţie filtrare apă, punct de prim ajutor, oficii și o parcare”.

 

 

„Demersurile pentru construirea unui bazin de înot în comuna noastră au fost începute încă din 2009. Atunci am făcut achiziția terenului, în supra­față de aproximativ 3600 mp, urmată de o solicitare la Ministerul Dezvoltării. Un prim răspuns a fost: «Nu se aprobă construcția de bazine în localități rurale». Sigur, un asemenea răspuns direct și tranșant, te face uneori să abandonezi ideea”.
Ioan Stegeran

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.