Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Bătălia pentru scoaterea din izolare a Maramureşului Voievodal
Interviu cu Gheorghe Şimon, candidat USL Colegiul 5 Camera Deputaţilor, Borşa-Vişeu
Reporter: Aţi trecut prin toate etapele administraţiei, de la nivel local şi judeţean. Practic, intrarea în Parlament ar fi un traseu firesc.
Gheorghe Şimon: În primul rând am o activitate de consilier judeţean de ani de zile şi cunosc o foarte mare parte a problemelor din Maramureş. Acest lucru m-a determinat să fac un pas spre Parlament pentru că la graniţele Maramureşului se termina Europa civilizată. O metaforă de care am uzat de foarte multe ori în Consiliul Judeţean şi pe care mi-am argumentat-o, faţă de cei care conduceau judeţul Maramureş, un judeţ lipsit de infrastructură, un judeţ lipsit de proiecte, chiar şi acele proiecte care au fost câştigate pe bani europeni s-au dovedit a fi foarte păguboase prin prisma faptului că cei care conduceau judeţul şi-au băgat mâinile prea adânc şi s-au implicat în multe fărădelegi ca şi organizare de licitaţii, ca şi execuţie, acordând contractele unor firme pe care le interesa banul şi nu calitatea lucrărilor.
Reporter: Care sunt proiectele dvs. prioritare pentru zona Borşa-Vişeu?
G.Ş.: În toată campania asta electorală am lansat împreună cu domnul ministru Liviu Marian Pop un îndemn dacă pot să spun aşa, pentru toţi candidaţii, indiferent care vor ajunge în Parlamentul României, să încerce să scoată Maramureşul Voievodal din izolare şi nu întâmplător, sloganul sub care candidăm, atât eu cât şi Liviu Marian Pop este „Vocile Maramureşului în Bucureşti”. Vreau să spun că dacă, metaforic, a existat un plan Marshall pentru Germania în urma celui de-al doilea război mondial, de ce să nu existe un plan Pop-Şimon de a scoate Maramureşul voievodal din izolare, atât a Bucureştiului, cât şi a administraţiilor de la Baia Mare, ceea ce înseamnă de fapt infrastructură. La noi, lipsind toate cred că cea mai mare problemă a noastră va fi cu ce să începem şi atunci, pur şi simplu este o chemare pentru a veni în Parlamentul României şi a face pentru Maramureşul Voievodal un pachet de legi speciale şi pot să exemplific aceste chestiuni prin alte zone din ţară şi ne gândim de exemplu la Hunedoara – La Ţara Moţilor care a beneficiat de pachete de legi speciale pentru a reveni la normalitate.
Reporter: Aţi vorbit foarte mult în Consiliul Judeţean despre problemele de infrastructură. Concret, ce poate face un parlamentar pentru rezolvarea acestei probleme?
G.Ş.: Foarte mulţi cetăţeni, foarte mulţi primari, foarte mulţi consilieri au impresia că parlamentarul este cel care va asfalta uliţele, va face canalizarea şi aşa mai departe. Nicidecum. Rolul parlamentarului este de a amenda legile proaste şi de a face legi bune. Dar nicidecum nu înseamnă că parlamentarul nu trebuie să fie aproape de administraţiile locale, de primar, pentru a reuşi să finanţeze proiectele comunităţii. Dar mesajul este mult mai puternic. Indiferent că Maramureşul nu va avea un vot fantastic USList şi este totodată un apel al meu şi a lui Liviu Pop pentru Maramureşul voievodal, avem obligaţia de a le spune oamenilor că USL va guverna, dar este foarte bine ca maramureşeanul să trăiască evenimentul politic, să fie convins că USL va guverna şi ar fi păcat să nu voteze cu USL, pentru că s-ar risipi votul. Spun că s-ar risipi pentru că e mult mai uşor pentru Pop sau Şimon să meargă la Guvernul lui, la „părintele lui”. Nu ştiu ce va putea face senatorul de la PP-DD, de la Verzi sau de la ARD. Şi atunci trebuie să spunem ce este bine pentru maramureşeni. Avem obligaţia şi de a educa electoratul. Cred că problema noastră majoră, în general a electoratului românesc, şi în special a celor din Maramureşul Voievodal, este că n-am ştiut niciodată să ne sincronizăm. Întotdeauna, alţii conduceau, noi eram în opoziţie. Este vremea să ne revenim din această amorţeală.
Rep.: Despre posibilităţile de dezvoltare ale turismului în zonă?
G.Ş.: Foarte mulţi vin şi promit. Fac politică din ”92 şi am văzut foarte multe programe de guvernare. N-are rost să mă ascund după degete, inclusiv PSD a avut programe de guvernare foarte populiste, pentru prima dată dacă mă uit peste programul de guvernare a USL mi se pare mai puţin populist, şi ca să ajung la turism, mă refer la faptul că toţi veneau şi promiteau 1150,6 7 km de drumuri, atât de bine măsurau că ajungeau şi la centimetrii. Chestia asta nu se mai regăseşte în programul de guvernare a USL. Nu mai promitem, încercăm să fim mai adevăraţi faţă de oameni şi spunem în felul următor: „nu ştiu cum e cu locurile de muncă, dar haideţi să exploatăm ce avem. Şi ce avem? Avem un Maramureş Voievodal. Vin cei de la Bucureşti şi spun frumoase sunt crucile de lemn, frumoase sunt bisericile voastre, frumos e portul, aveţi un aer grozav, ozonat, aveţi Valea Vaserului, aveţi Borşa cu singura trambulină naturală din Europa. Dar toţi spun fără infrastructură nu veţi reuşi. Avem nevoie de tunel pe sub Gutâi, de pe pod peste Tisa, de Aeroport.
Rep.: Despre relaţia cu administraţiile din colegiul dvs. Şi un mesaj pentru alegători.
G.Ş.: Relaţiile sunt foarte bune. Dar este o obligativitate pentru un parlamentar. De exemplu, oraşul Borşa este guvernat de un primar independent susţinut de o majoritzate a verzilor. Asta nu înseamnă că Liviu Pop şi Şimon Gheorghe vor uita proiectele acelei localităţi. Avem o bătălie a noastră, a Maramureşului Voievodal. Cei din Baia Mare ne-au tot uitat şi financiar şi administrativ, este vremea să putem echilibra aceste zone.
Mesajul pentru alegători este foarte concis şi nu ştiu dacă este un mesaj sau un îndemn: îi rog să nu-şi risipească votul, să voteze cu noi pentru că suntem oameni de-ai Maramureşului Voievodal, este nevoie de noi aici, pentru că aici trăim, aici avem familiile, aici ne creştem copiii. Şi mai mult de atât, trebuie să ştie şi Maramureşul Voievodal că USL va guverna şi să mai ştie că guvernul USL nu poate da bani, nu poate finanţa proiecte în Maramureşul voievodal, dacă Maramureşul Voievodal nu va răsplăti acest lucru prin vot.
„Dacă, metaforic, a existat un plan Marshall pentru Germania în urma celui de-al doilea război mondial, de ce să nu existe un plan Pop-Şimon de a scoate Maramureşul voievodal din izolare, atât a Bucureştiului, cât şi a administraţiilor de la Baia Mare, ceea ce înseamnă de fapt infrastructură”.
Gheorghe Şimon