• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Septembrie , 2016

Bătălia pe scutirile de impozit pentru pensionari

Senatul a adoptat o propunere legislativă care prevede că şi pensiile mai mari de 1.050 de lei brut vor fi scutite de plata impozitului pe venit de 16%. În plus, proiectul mai stipulează că plata contribuţiei de asigurări de sănătate (CASS) să se facă de la bugetul de stat pentru toţi pensionarii. Ca să intre în vigoare, măsura mai trebuie aprobată de Camera Deputaţilor şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

 

O iniţiativă legislativă ar putea face ca nicio pensie din România nu va mai fi supusă impozitării. Plenul Senatului a adoptat săptămâna trecută o propunere legislativă prin care se elimină impozitul pe venit de 16% datorat pentru pensiile mai mari de 1.050 de lei. Proiectul iniţial al Cristianei Anghel (ALDE) a fost modificat în comisii şi s-a decis că plata contribuţiilor la asigurările sociale să fie făcută de la buget, nu din venitul persoanei. Senatul este prima camera sesizată, Camera Deputaţilor este decizională. Legea a fost adoptata cu 66 de voturi „pentru”, 5 abţineri si 18 „împotrivă”. Legea a fost contrasemnată de mai mulţi alţi parlamentari PSD, ALDE şi din fostul grup parlamentar UNPR.

 

În prezent, pensiile se impozitează cu 16% în cazul celor care depăşesc valoarea de 1.050 de lei. Prin prezenta lege, se elimină acest impozit, astfel încât nicio pensie din România nu va mai fi supusă taxării, indiferent de cuantum. Proiectul modifică şi baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, datorate de persoanele fizice cu venituri din pensii şi de cele care primesc indemnizaţii pentru incapacitate temporară  de muncă, ca urmare a unui accident de muncă. Astfel, potrivit modificărilor aduse în comisia de buget-finanţe, plata contribuţiei de asigurări de sănătate la pensii se va face de la bugetul de stat, nu din venitul persoanei. Printre iniţiatori se numără şi aleşi maramureşeni.

Guvernul nu a susţinut propunerea legislativă, din cauza impactului negativ asupra venitului bugetului de stat consolidat, estimat la 2,2 milioane lei pentru anul 2017 - cifra despre care Mariana Câmpeanu (PNL) a declarat că este greşită, fiind de fapt vorba de 2,2 miliarde lei.

 

„Pentru cine scutim noi impozitul? Pentru cei cu pensii mici? Pentru că ei au acest impozit scutit. Sunt 3,8 milioane de pensionari cu pensii sub 1000 de lei, cum acceptaţi acest lucru? Aceşti bătrâni vor rămâne cu aceeaşi pensie, iar cei cu 100 de milioane vor avea bani în plus” a spus Câmpeanu în plen. Ea a propus un amendament de ridicare a plafonului de scutire de impozit de la 1000 de lei la 15000 de lei, însă a fost respins de plen.

 

Legea prevede şi că actul nu poate fi modificat prin Ordonanţa de Urgenţă, fapt care i-ar putea atrage critici de neconstituţionalitate, în cazul în care ar trece şi de Camera Deputaţilor, având în vedere că în Constituţie sunt prevăzute expres cazurile în care Guvernul poate emite OUG şi nu permite Parlamentului să facă astfel de menţiuni.

 

Propunerea legislativă vizează abrogarea articolului 61, lit. e); a articolului 64, alineat 1, lit.e) potrivit căruia cota de impozit este de 16% şi se aplică asupra venitului impozitabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului pe veniturile din pensii, a articolului 100, care face vorbire despre stabilirea venitului impozitabil lunar din pensii, precum şi a articolului 101, care reglementează reţinerea impozitului din venitul din pensii.

 

De asemenea, este eliminat şi articolul 77, potrivit căruia deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care un venit lunar brut de până la 1.500 lei. Totodată, printr-un amendament al Comisiei de buget din Senat a fost eliminată şi prevederea potrivit căreia Codul fiscal ar fi urmat să fie modificat şi completat numai prin lege.

 

„Se interzice modificarea şi completarea prezentului cod prin ordonanţe”, stipula propunerea iniţiatorilor de modificare a articolului 4, alin.4.

 

 

Un proiect social-democrat bun!

 

Senatorul PSD de Maramureş, Sorin Bota, crede că această măsură va rămâne pentru anul viitor.

„În principiu, este un proiect social-democrat foarte bun. Din punct de vedere economic trebuie să fie şi sustenabil. Economia va trebui să suporte această măsură, care este corectă până la un punct. Mă refer aici la ceea ce înseamnă cheltuielile cu serviciile medicale, care nu încetează atunci când nu munceşti şi eşti în pensie. Din păcate, atunci, ai nevoie de o asistenţă medicală mai mare şi cheltuielile sunt mai mari. Este o discuţie care trebuie corelată cu măsurile de reformă a CAS, unde se cheltuiesc bani mai mult sau mai puţin transparent. Dacă acolo s-ar rezolva problemele, cu siguranţă am avea fonduri şi proiectul ar fi sustenabil. Deocamdată a trecut doar de Senat, urmează Camera Deputaţilor. La Cameră, nu ştiu dacă vor avea timp să ducă acest proiect până la capăt în actuala legislatură. Şi cum ne-a obişnuit preşedintele Iohannis, ce nu-i place, întoarce la Parlament pentru rediscutare. S-ar putea ca măsura să nu poată intra în vigoare la începutul anului viitor! Poate doar în a doua parte a anului. În acest context, cu siguranţă că noul guvern va avea un punct de vedere faţă de această iniţiativă, care repet, din punct de vedere social este foarte bună!”, a spus senatorul PSD de Maramureş, Sorin Bota. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.