• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Aprilie , 2024

,,Balconul Julietei” – o oportunitate pentru dezvoltarea turismului în municipiul Baia Mare

Baia Mare ar putea deveni... orașul îndrăgostiților. Un grup de arhitecți propune Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice să construiască „balconul Julietei” pe o clădire emblematică din Centrul Vechi al orașului: ,,Casa Iancu de Hunedoara” sau ,,Casa Elisabeta”. Existența acestui balcon a dat naștere unei ipoteze în paginile romanului ,,În umbra lui Shakespeare” (autor Walter Übelhart) și anume faptul că aceasta l-ar fi putut inspira pe alchimistul și scriitorul băimărean Johannes Banfi Hunyades (1576-1648) care, la vârsta de 17 ani, pleacă la Londra și devine unul din prietenii și presupus furnizor de subiecte pentru celebrul dramaturg și actor englez William Shakespeare. Iar arhitectul băimărean Ștefan Paskucz a realizat o reconstituire grafică a balconului, aceasta încadrându-se în arhitectura gotică a clădirilor din apropiere crescând, totodată, valoarea estetică a întregului aliniament de clădiri. Propunerea va fi analizată la mijlocul lunii mai, în ședința Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, care va avea loc în Maramureș!


Baia Mare ar putea fi un fel de „Micul Paris”, un oraș al îndrăgostiților, sejururilor romantice și nunților. Motivul îl reprezintă o propunere inedită, susținută de mai mulți arhitecți, oameni de cultură și specialiști din cadrul administrației locale: construcția Balconului Julietei. Ideea a pornit din paginile romanului ,,În umbra lui Shakespeare”, al lui Walter Übelhart și ar aduce numeroase beneficii orașului.

 

„Studiile recente privind evoluția economiei mondiale arată o creștere a veniturilor realizate din turism, prognozând chiar într-o perspectivă de circa 10 ani ca aceasta să devină principala industrie globală. Creșterea interesului pentru turism se datorează, în primul rând, accesului la informație prin rețelele de social-media, digitalizării dar, pe de altă parte, și ca o nevoie pentru relaxare în urma acumulării stresului cotidian. Baia Mare ca oraș are multe obiective turistice care merită puse în valoare și integrate sub formă de circuite. Din păcate, municipiul nostru este mai mult o zonă de tranzit spre Maramureșul istoric ale cărui obiective turistice sunt mai bine marketate și cunoscute atât în țară, cât și în străinătate.

 

Dorim să vă prezentăm o oportunitate care ar putea fi un punct de atracție care ar aduce mai multă vizibilitate orașului și ar deschide porțile pentru turiștii din țară și străinătate.

 

Este vorba de clădirea «Casa Iancu de Hunedoara» sau «Casa Elisabeta» situată în Centrul Istoric al municipiului Baia Mare.

Clădirea este datată din secolul al XV-lea și este clasificată ca Monument istoric.

 

La etajul clădirii au fost identificate arcadele unui fost balcon cu elemente gotice, superb executate și care se încadrează arhitectural cu clădirile din jur.

 

Arhitectul băimărean Ștefan Paskucz a realizat o reconstituire grafică a balconului, aceasta încadrându-se în arhitectura gotică a clădirilor din apropiere crescând, totodată, valoarea estetică a întregului aliniament de clădiri.

 

Existența acestui balcon a dat naștere unei ipoteze în paginile romanului «În umbra lui Shakespeare» (autor Walter Übelhart) și anume faptul că aceasta l-ar fi putut inspira pe alchimistul și scriitorul băimărean Johannes Banfi Hunyades (1576-1648) care, la vârsta de 17 ani, pleacă la Londra și devine unul din prietenii și presupus furnizor de subiecte pentru celebrul dramaturg și actor englez William Shakespeare.

 

Argumentele care susțin ipoteza mai sus amintită ar fi următoarele:

-Balconul este din secolul al XV-lea, încadrându-se în perioada în care are loc povestea shakespeariană, în comparație cu balconul din Verona care este din secolul al XIX-lea.

- Povestea Romeo și Julieta are un parcurs alchimic respectiv etapele nigredo, albedo și rubedo, etape descrise de alchimistul băimărean.

- În Baia Mare au fost două familii rivale Herbertstein și Lissibona pentru care alchimistul Banfi Hunyades confecționa monede. Fiul lui Herbertstein era îndrăgostit de fiica lui Lissibona (Agatha), o iubire interzisă.

- Personajul Mercutio din piesa Romeo și Julieta este mercurul alchimiștilor și simbolul lor. Cu ajutorul mercurului extrăgeau aurul din minereu.

 

Trebuie amintit faptul că orașul Verona, prin povestea Balconului Julietei, atrage anual peste 500.000 de turiști.

Există taxe de intrare în balcon, taxe pentru fotografii în balcon, taxe pentru ceremonii de căsătorie etc.

 

Baia Mare are argumente în plus față de Verona pentru a pune în valoare acest balcon și care ar aduce venituri substanțiale atât Primăriei, cât și domeniului HORECA din oraș.

 

Chiar dacă are o componentă subiectivă, considerăm că restaurarea balconului din această clădire medievală din Baia Mare ar fi un plus pentru comunitatea băimăreană și ar conferi mai multă vizibilitate orașului.

 

În Centrul istoric al orașului s-ar putea crea un circuit al clădirilor care ar fi încadrate în povestea Romeo și Julieta.

- Casa Diafan – casa natală a lui Johannes Banfi Hunyades.

- Casa Lendvay – casa natală a actorului  Lendvay Martin care a jucat preponderent rolul Romeo în piesele lui Shakespeare.

- Balconul Julietei – casa Iancu de Hunedoara.

- Mormântul lui Romeo și Julieta. În Piața Cetății din Baia Mare, în locația Biserica Sfântul Martin se presupune că este înmormântat Romeo (Mattias von Herbertstein), alături de Julieta (Agatha Lissibona).”, se arată în prezentarea proiectului, realizată de Walter Übelhart.

 

  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.