• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 27 August , 2013

Băisprienii, sufletul acţiunii pentru Spitalul orăşenesc

Acţiunea civică pentru asigurarea unor servicii medicale performante, în folosul cetăţenilor din oraşul Baia Sprie a intrat într-o nouă etapă: a certificatelor de acţionar în valoare de 20 de lei. O investiţie accesibilă oricui prin care se poate construi un vis: Spitalul Baia Sprie.

 
 
Reporter: Care este în prezent situaţia Spitalului Baia Sprie?
Dorin Vasile Paşca: Încet, închegăm grupul de suport local la spital, încercăm să ne adunăm o echipă civică mai mare decât am avut până acum, echipă pe care am implicat-o şi într-un miniproiect european, care îşi propune să găsească soluţii viabile pentru spital. Credem că toate serviciile de sănătate publice ar trebui conexate într-un sistem care să se autosusţină. Acum avem mai multe sisteme: avem sistemul de prevenţie în care lucrăm separat cu medicii de familie, avem sistemul de ambulatoriu cu medici specialişti cu care iar lucrăm separat şi avem sistemul de spital cu internări, care din nou lucrează oarecum separat. La nivelul comunităţilor mari, a municipiilor reşedinţă de judeţ nu e interesantă o astfel de conexiune. Au suficienţi bani încât chiar dacă unele conexiuni nu funcţionează, ele merg din inerţie. La noi, unde trebuie să creăm un sistem funcţional, trebuie tot angrenajul acesta să-l facem să meargă într-un circuit închis, să se autosusţină.
Specialiştii trebuie să lucreze mână-n mână cu medicii de familie, medicii de familie la fel cu specialiştii, cu laboratorul, şi să încercăm să încropim o bază spitalicească care să ne asigure măcar un număr minim necesar de paturi. Necazul mare e că pentru a da drumul măcar la un nivel ne-ar trebui măcar vreo 150.000 de lei. Numai pentru baza hotelieră. Avem 15.000. 10% din muncă e făcută. Mai trebuie 90%.
 
Rep.: Despre certificatele de acţionar?
Dorin Vasile Paşca: Am ieşit un pic de Sfântă Mărie, am încercat să promovăm un pic, timid, imaginea certificatelor. Ele sunt disponibile de o lună. În acest timp am reuşit să vindem de 15.000 de lei. Am mai adus 25-26 de acţionari noi şi sper să reuşim să atragem şi medici. Avem aparatură destul de bună, de specialitate, prin Loïc Thétio. Dar nu avem medici. Urmează o politică atractivă şi pentru medici. Şi îmi doresc în continuare ca la spital să fie acţionari băisprienii. Asta a fost ideea de la care am pornit şi aş vrea să realizeze că sufletul acestei mişcări sunt ei. Nucleul poate fi primăria sau altcineva, dar inima nu bate dacă nu are suflet.
 
Rep.: Cât timp vor fi vândute aceste certificate?
Dorin Vasile Paşca: Vindem certificate până când se strâng bani. Se pot cumpăra de la primărie, de la spital şi vom face câteva puncte volante în oraş. Cred că fiecare cetăţean îşi permite măcar un certificat. Avem peste 15.000 de cetăţeni şi sper să reuşim să rezolvăm o problemă reală a comunităţii, în folosul comunităţii. 
 
 
Un vis pe care îl au peste 15.000 de oameni, poate deveni realitate
 
„Cred cu tărie că un vis pe care îl ai singur rămâne doar un vis. Un vis pe care îl ai împreună cu ceilalţi devine realitate. Noi toţi am avut, în urmă cu doi ani, un vis normal în orice ţară civilizată: acela de a avea acces la servicii medicale de sănătate, aici, la noi, acasă, în oraşul nostru.
Am gândit acest proiect pentru băisprieni şi îmi doresc ca ei să fie sufletul şi motorul lui. Spitalul orăşenesc trebuie să fie al comunităţii şi la propriu, şi la figurat.
În urmă cu o lună am început vânzarea certificatelor de acţionar în valoare de 20 de lei şi, sunt convins că, din puţinul lor, veţi alege să sprijiniţi acest proiect vital pentru noi toţi. Sunt convins că un vis pe care îl au peste 15.000 de oameni, poate deveni realitate”
 
Dorin Vasile Paşca, primarul oraşului Baia Sprie

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.