• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 16 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Februarie , 2022

Băimărenii, chemați să se implice în dezvoltarea municipiului de pe Săsar

Spre sfârșitul anului trecut, în cadrul Consiliului Local Baia Mare s-a votat favorabil un proiect de hotărâre prin care era implementat un proiect inovativ.

„Bugetare participativă la nivelul municipiului Baia Mare” este denumirea proiectului și care se adresează băimărenilor dispuși să se implice activ în treburile „cetății”. Este vorba de o inițiativă a primarului Cătălin Cherecheș care a prins contur odată cu acceptul din cadrul Consiliului Local. Astfel de proiecte sunt realizate în orașe importante din Europa civilizată, iar la noi se mai află pe agenda Primăriei din Cluj. Chiar dacă clujenii au avut un start mai grăbit, trebuie spus că, în Primăria Baia Mare, Cătălin Cherecheș a vorbit despre acest proiect și în anii trecuți. Important este că, în septembrie, proiectul a primit undă verde din partea aleșilor băimărenilor.

Ce se poate face în cadrul acestui proiect. Cei interesați pot depune proiecte realizate pentru îmbu­nătățirea condițiilor de trai din cartiere, condițiilor de muncă, pe zona culturală, socială, de sport. Proiectele propuse de băimăreni se vor finanța până la valoarea maximă a tuturor proiectelor, de două milioane de lei. La nivel european, populația dorește să fie din ce în ce mai implicată în deciziile care se iau în gestionarea resurselor comu­ni­tății locale. Municipiul Baia Mare nu face excepție de la acest trend, iar cetățenii încep să se implice în inițiative și activități civice.
Mai mult, administrația locală a întreprins, în cursul anului trecut, acțiuni și demersuri care arată clar dorința de a implica în mod direct și activ comunitatea  în dezvoltarea orașului.

În vederea întăririi spiritului civic și participării cetățenilor în mod activ la activități de îmbunătățire a calității vieții în cadrul municipiului Baia Mare, precum și în scopul creșterii portofoliului de idei de proiecte pentru municipalitate, a fost propusă această soluție de bugetare participativă la nivelul municipiului, prin dezvoltarea unui sistem informatic ce permite alocarea unui buget și colectarea unor idei de proiecte din partea cetă­țenilor. Modalitatea de selecție a proiectelor ce urmează a fi alocate este pe baza votului cetățenilor. Bugetarea participativă este o oportunitate oferită cetățenilor de către municipalitate, prin care aceștia își pot propune ideile de dezvoltare a urbei, iar cele mai bune idei sunt alese prin votul nostru, al tuturor, și implementate.
Această abordare pune în prim-plan nevoile și aspirațiile noastre cetățenești și ne oferă posibilitatea de a crea, cu sprijinul primarului și al Consiliului Local, orașul în care doresc băimărenii să trăiască. Există posibilitatea de a rezolva probleme punctuale, de a valorifica oportunități și de a stabili prioritățile comunității, pentru a ridica standardele de viață și calitatea acesteia în Baia Mare.  

Bugetul local este constituit, în mare parte, din taxele și impozitele pe care cetățenii le plătesc, iar prin implicarea în procesul de bugetare participativă există posibilitatea ca cetățenii să decidă cum vor fi utilizați o parte din acești bani.  Pro­cesul este unul deschis tuturor băimărenilor, transparent, primăria urmând să implementeze proiectele care acumulează cel mai mare număr de voturi din partea co­munității.

Dacă ne uităm la proiectele depuse, vom observa că cele mai multe voturi sunt acordate proiectelor pe sănătate. Este vorba de
dotarea spațiilor publice din mu­­ni­cipiul Baia Mare cu o rețea de DE­FIBRILATOARE EXTERNE AUTOMATE (AED) și derularea unei campanii de informare și pregătire a populației pentru inter­venția imediată în caz de stop cardiorespirator.  Pentru acest proiect, bugetul estimat este de 500 de mii lei.

Urmează un proiect foarte important pentru cei care merg pe bicicletă. Este vorba de rețea de piste de biciclete în Baia Mare și în împrejurimi. Identificarea traseelor deja existente, integrarea lor în rețeaua urbană de trasee de bicicletă, realizarea de marcaje pentru evidențierea pistelor, asigurarea accesului ușor la coborârea / urcarea de pe carosabil la trecerile de pietoni, rasteluri de bicicletă, suport parcare stradală biciclete. Există posibilitatea de a crea piste ciclabile urbane noi, prin marcarea acestora cu vopsea pe trotuarele existente. Pistele ciclabile propuse de către Asociația Maramureș Bike  pentru a fi amenajate însumează o lungime totală de 19 km și traversează municipiul Baia Mare de la sud la nord și de la est la vest parcurgând toate cartierele orașului, facilitând astfel utilizarea bicicletelor în municipiu. Acest proiect are un buget estimat de 150 de mii lei.

Al treilea proiect votat de băimăreni este cel prin care se amenajează bază sportivă pentru prac­ticarea sporturilor pe nisip. Sco­pul proiectului este amenajarea unui teren permanent pentru activități sportive și de recreere specifice pentru sporturile pe nisip pentru cetățenii municipiului Baia Mare, în contextul în care aceste sporturi se bucură de o popularitate crescândă în rândul băimărenilor. Bugetul estimat este de 200 de mii lei.

Mai sunt și alte inițiative pe care le vom prezenta în numerele viitoare ale minunatului nostru săptămânal.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.