• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 16 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Decembrie , 2014

Băieţii deştepţi scurtcircuitează Maramureşul

 

Maramureşul a intrat în vizorul băieţilor deştepţi din energie. Păienjenişul firmelor care au vrut să dezvolte afaceri în domeniul energiei în judeţul nostru se află şi Emfesz, cel mai mare „jucător” pe piaţa de gaze din Ungaria, deţinut de off-shore-ul cipriot Mabofi Holding, controlat de ucraineanul Dmitri Firtash.

 
 

Numărul proiectelor de microhidrocentrale din Maramureş a sărit de 20. Energia este cotată ca fiind unul dintre cele mai profitabile domenii. Pentru privaţi. Pentru stat, e pe dos. Conform unor estimări făcute de managerul Fondului Proprietatea, Hidroelectrica a pierdut de pe urma contractelor preferenţiale circa 230 de milioane de euro. Preţul mediu de piaţă al energiei vândute de Hidroelectrica era de 150 de lei/MWh, dar „băieţii deştepţi” cumpărau energie cu preţuri cuprinse între 100 şi 135 de lei/MWh.

Printre societăţile care cumpăra energie ieftină de la stat şi o revând cu un preţ mai mare se numără societăţile Energy Holding, Alpiq RomEnergie, Alpiq Romindustries, Alro, etc., firme controlate de oameni de afaceri cu influenţă politică, iar contractele preferenţiale vor expira abia în perioada 2015-2018.

 

Începem cu un om al locului. Beny Alex, firma controlată de sătmăreanul Vasile Ţânţaş, originar din Negreşti Oaş, cu o avere evaluată la peste 10 milioane de euro, mare parte din bani fiind produsă după semnarea „Cartei băieţilor deştepţi din energie”. De fapt, numai apele Maramureşului ştiu cât au umflat conturile firmei lui Ţânţaş, contractele de amenajări hidrotehnice executate şi răs-executate în judeţul nostru.

Mai mult, BenY Alex a intrat şi pe piaţa energiei, cu două proiecte, unul vizând construcţia unei microhidrocentrale pe râul Tur, afluent al Tisei şi o „salbă” de MHC în Săpânţa. Firma a devenit celebră prin 2006, când Codruţ Şereş, la acea vreme ministru al Economiei, l-a acuzat public pe actualul secretar general al PD-L, Ioan Oltean, că a încercat să facă trafic de influenţă pentru ca Beny Alex să cumpere energie ieftină de la centralele de stat şi a făcut în acest sens chiar o plângere la DNA.

Povestea traficului de influenţă este încadrată calendaristic în anul 2005, când firma miliardarului Ţânţaş a obţinut licenţa de furnizare a energiei electrice nr. 649, cu dată de expirare 24 februarie 2007. După izbucnirea scandalului, Complexul Energetic Turceni a reziliat contractul cu Beny Alex, fără ca asta să însemne însă sfârşitul afacerilor cu statul ale miliardarului Ţânţaş.

O altă firmă din domeniu, cu proiecte în Maramureş, Alesis SRL, are sediul în Cluj-Napoca şi a fost în centrul unei premiere naţionale: fiind prima firmă amendată de Garda de Mediu pentru o microhidrocentrală.

 

O altă firmă care viza energia verde a Maramureşului este Uzinsider General Contractor, devenită celebră în urma scandalului de la lacul Cinciş. Firma face parte dintr-un grup de societăţi controlat de Emanuel Babici. Despre Babici ştim că a fost secretar de stat la Industrii în guvernul Petru Roman, începând cu ianuarie 1990 şi că a fost şcolit în SUA prin anii ’70. Despre Babici a apărut în presă că şi-ar fi pierdut slujba în ’89 după incendiul reactorului 1 de la Centrala Nucleară Cernavodă şi că a fost implicat în scandalul de privatizare de la Siderca SA Călăraşi.

 

Emfez Romania, subsidiara grupului ungar era interesată de construcţia unei Microhidrocentrale pe râul Vişeu. Emfez a primit licenţa unui afacerist ucrainean, Dmitri Firtash, care controlează exportul de gaze din Ucraina. Societatea clujeană este controlată de EMFESZ KFT şi administratorii sunt omul de afaceri ungur VAJKOVSZKI GYORGY şi Toth Arpad Zoltan şi Gazda Tamas. Emfesz este cel mai mare „jucător” pe piaţa de gaze din Ungaria şi este deţinut de off-shore-ul cipriot Mabofi Holding, controlat de ucraineanul Firtash.

 
 

Cine e Dmitri Firtash

 

Firtash a fost vânzător de maşini second hand, după care a început să facă afaceri în industria alimentară. A ajuns un jucător important pe piaţa energiei prin extrem de controversata companie RosUkrEnergo, în care deţinea 45 la sută, alte 50 la sută dintre acţiuni fiind ale gigantului rus Gazprom.

Prin participarea sa în RosUkrEnergo, Firtash a devenit atât de important încât, conform presei ucrainene, el ar fi motivul pentru care simbolul Revoluţiei Portocalii de la Kiev, fostul prim-ministru Yulia Timoscenko, a ajuns în închisoare. Aceasta a fost acuzată că, în tentativa de a scoate RosUkrEnergo din rolul de intermediar în cumpărarea de gaz rusesc de la Gazprom de către Ucraina, a negociat cu gigantul rus un contract direct, dar mai păgubos pentru consumatorii de gaz din ţara ei. Pentru că a semnat cu Vladimir Putin acest contract, Yulia Timoscenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare, în 2011.

 

Conform celei mai recente evaluări făcute de revista Forbes, Firtash avea o avere de aproape 4 miliarde de dolari. Numele lui Firtash apărea în telegramele wikileaks, după ce presa descoperea în una dintre raportările ambasadorului american la Kiev că Firtash şi-a recunoscut legăturile din trecut cu unul dintre cei mai cunoscuţi mafioţi ruşi, care şi astăzi se află în top 10 cei mai căutaţi oameni de pe site-ul FBI: Simeon Mogilevici.

Comentariile celorlalți

Calin pe 10.12.2014 la 10:10
Campania de exterminare a raurilor de munte prin MHC-uri reprezinta cel mai amplu dezastru ecologic de dupa revolutie, chiar mai grav decat cel cu defrisarile. Evident ca dezastrul ecologic este dublat de o grupare gigantica ce intra clar in categoria "crima organizata", cu tentacule peste tot in institutiile implicate, mai ales in Ministerul Mediului. Chiar nu inteleg de ce nici macar acum, in ceasul al 12-lea, nu se ating de ei nici DIICOT nici DNA.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.