• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 August , 2014

Baia Sprie, şcoală de europenism pentru români

Oraşul Baia Sprie a devenit deja o „şcoală de dezvoltare locală”, un model demn de urmat la nivel judeţean şi naţional, iar primarul Dorin Vasile Paşca doreşte să ducă lucrurile şi mai departe pe calea civilizaţiei, până la schimbarea mentalităţii şi implementarea unui model de „şcoală europeană pentru români”.

 
 
 

Reporter: Cum aţi descrie jumătatea celui de-al doilea mandat în funcţia de primar al oraşului Baia Sprie?

Dorin Vasile Paşca: O perioadă de probă de foc, din punctual meu de vedere. Pentru că tot ce am scris în 4 ani de zile a trebuit să implementăm, să transpunem în realitate hârtiile şi proiectele şi să dăm viaţă viselor. După părerea mea, în mare măsură cred că am reuşit să transformăm oraşul aşa cum ne-am propus acum 6 ani. Sigur că mai este mult de lucru şi suntem departe de a fi rezolvat toate problemele, din această cauză şi lucrăm cu echipele de proiect din primărie şi cu partenerii selectaţi în această perioadă pentru perspectivele Băii Sprii în anul 2020.

 

Rep.: Aţi fost printre primele oraşe din judeţ care au creionat o strategie de dezvoltare şi un portofoliu de proiecte pentru următorul exerciţiu financiar al Uniunii Europene. Care sunt principalele obiective ale acestei strategii?

Dorin Vasile Paşca: Nu m-aş rezuma la obiectivele materiale, ci mai degrabă la un lucru pe care toţi băisprienii şi-l doresc, anume ca tinerii care au plecat peste hotare să se întoarcă, să găsească un oraş viu, capabil să le ofere ceea ce le oferă străinătatea astăzi. Pentru asta va trebui să facem o serie întreagă de proiecte şi politici pe toate palierele pe care primăria este obligată să le ofere: infrastructură, educaţie, apoi va trebui să învăţăm să ne comportăm la nivelul de civilizaţie a Europei, să ne schimbăm mentalitatea şi sunt convins că în acest fel vom face la nivelul oraşului Baia Sprie o şcoală europeană pentru români. Asta îmi doresc.

 

Rep.: Cei care vin sesizează schimbările din oraş. Aveţi reacţii pozitive în general?

Dorin Vasile Paşca: Reacţiile sunt în general pozitive, mai ales la impactul cu infrastructura nouă, dar m-am lămurit în aceşti 6 ani că infrastructura nu rezolvă toate problemele, va trebui să lucrăm şi pe celelalte paliere ca să ne putem bucura în realitate de infrastructură şi să nu trebuiască să o reparăm permanent.

 

Reporter: Care este stadiul investiţiilor la Spitalul orăşenesc?

Dorin Vasile Paşca: Din păcate am avut 2 luni în care am stagnat, poate să eu am obosit puţin. Dar sper în continuare că vom obţine acreditările de la Minister pentru internările de o zi, lucru care ne va crea perspectivele unei mai bune finanţări a domeniului sănătăţii, în colaborare cu Casa de Asigurări de Sănătate. Cel mai greu este să găseşti medici, dacă până acum am fost preocupat de baza materială, acum îmi dau seama că factorul decisiv este cel uman, la fel ca şi în cazul dezvoltării comunităţii, dar sper că vom găsi formula optimă, în care să le îmbinăm pe amândouă.

 

Rep.: Cum va fi Sărbătoarea oraşului şi deja tradiţionalul festival „Sette suas, sette luas”?

Dorin Vasile Paşca: Sâmbătă, 9 august, la ora 18, vom începe manifestările, ziua va fi dedicată festivalului „Sette Suas, Sette Luas”, va fi o seară folk, în care sper că trupele vor transmite tineretului ceea ce ne transmitea nouă odinioară, vom avea şi flamenco şi folclor. Duminică vom începe programul la ora 14 şi vom termina undeva la ora 23, cu un spectacol variat, folclor şi Semnal M pe final.

 

Rep.: Un mesaj pentru băisprieni?

Dorin Vasile Paşca: În primul rând, doresc să le mulţumesc că au avut încredere în mine, în administraţia locală, că au susţinut proiectele şi visele noastre şi apoi, doresc să-i asigur că voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru a transforma aceste vise în realitate.

 
 

Istoria de două decenii a unui vis

 

Experienţa „Sete Sóis Sete Luas”, s-a născut din curiozitatea unui grup de elevi de la Liceul Pontedera, sprijinişi de celebrul scriitor portughez Jose Saramago. Aceşti tineri au fondat în 1987 grupul „Teatrale IMMAGINI”, primind mai multe premii cu piesa „Edipo Re”. Astfel au intrat în contact cu Jose Saramago, pe care l-au invitat la Pontedera. Scriitorul portughez nu numai că a onorat invitaţia lor, dar a decis şi să le doneze drepturile sale de autor pentru versiunea italiană a cărţii „Anul 1993”. Astfel, în 1993 s-a născut Festivalul Sete Sóis, Sete Luas, condus de Marco Abbondanza, un impresionat schimb cultural între Italia şi Portugalia.

 
 

În cei douăzeci de ani de viaţă ai festivalului, mai multe ţări au participat la festival, astfel că proiectul s-a tot extins şi dezvoltat: Grecia în 1993, Spania în 1997, Capul Verde în 1998, Franţa şi Monaco în 2005, Croaţia în 2008, Brazilia în 2009 şi România din 2012. Politica festivalului este de a prefera zonele periferice marilor oraşe. Astfel că, nu întâmplător, în acest an s-a ajuns la Baia Sprie şi Şuior. 

 
 
Obiective
 

- Este o reţea culturală formată din 30 de oraşe din 11 ţări: Brazilia, Capul Verde, Croaţia, Franţa, Grecia, Israel, Italia, Portugalia, România şi Spania, care promovează relaţionarea directă între oraşe şi artişti.

- E o călătorie în lumea mediteraneană: o călătorie compusă din întâlniri şi schimburi. Cei care călătoresc sunt artişti, operatori culturali şi spectatorii înşişi.

- Este un festival care promovează oameni.

- Oferă experienţe în domeniile muzicii, artei şi aromelor, prin promovarea ţărilor şi oraşelor care fac parte din proiect.

 
 

„Va trebui să facem o serie întreagă de proiecte şi politici pe toate palierele pe care primăria este obligată să le ofere: infrastructură, educaţie, apoi va trebui să învăţăm să ne comportăm la nivelul de civilizaţie a Europei, să ne schimbăm mentalitatea şi sunt convins că în acest fel vom face la nivelul oraşului Baia Sprie o şcoală europeană pentru români. Asta îmi doresc”.

Dorin Vasile Paşca, primarul oraşului Baia Sprie

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.