• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 16 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Mai , 2018

Baia Mare – România Capitala internațională a ceramicii

Expoziția va rămâne una permanentă, având scopul de a aduce plus valoare locului și orașului. Artiști din șapte țări precum Rusia, Letonia, Spania, Anglia sau Turcia își vor prezenta lucrările în cadrul acestei prime ediții MICAS. Chiar și o artistă din Hong Kong va participa la evenimentul de la Baia Mare.


Simpozionul propune o experiență artistică și culturală aparte, în contextul culturii ceramice tradiționale din Maramureș.
„Este primul eveniment de amploare organizat de asociația NOD și ne bucurăm nespus să avem alături atâția oameni care ne susțin. Suntem onorați să aducem la Baia Mare nume consacrate din lumea ceramicii contemporane, dar și artiști aflați la început de drum. În cele 17 zile ale simpozionului vom organiza workshop-uri, ateliere de creație și conferințe la care publicul are acces liber. Maramureșul este o regiune cu tradiție în domeniul cera­micii, dar noi dorim, prin acest eveniment, să îl aducem în zona de artă contemporană. Bineînțeles, nu pierdem legătura cu rădăcinile locului. MICAS este un prilej nemaipomenit de a le arăta artiștilor străini frumu­se­țea României. Vom organiza excursii pentru a le da posibilitatea să desco­pere Maramureșul, așa cum este el, cu oameni inimoși, cu arhitectura unică în lume și cu delicioasele sale bucate tradiționale”, a spus Ileana Horoba-Danci, preşedintele Asociației NOD.

Ileana este absolventă a Liceului de Artă din Baia Mare și a terminat Universitatea de Artă şi Design, Cluj-Napoca, secția ceramică. În  2008, a început un Masterat la aceeași Uni­versitate și secție care s-a finalizat cu un Grant Erasmus la Universidades del Pais Vasco din Bilbao, Spania. Este foarte activă în promovarea Maramu­reșului, organizând, de-a lungul timpului, numeroase evenimente.
La fel de implicată în realizarea simpozionului a fost și băimăreanca Delia Maxim, stabilită în Germania. De asemenea, absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, secția ceramică, Delia a participat la numeroase simpozioane și expoziții internaționale în Tailanda, Germania, Grecia, Letonia, Turcia, Cipru de Nord, România sau Austria. Prezența multor artiști străini la MICAS 2018 i se datorează, în mare măsură.

„Organizarea unui astfel de simpozion este deosebit de dificilă, pentru că implică și niște costuri ridicate. De aceea, trebuie să le mulțumesc sponsorilor care fac posibil acest eveniment și Consiliului Județean Maramureș, Alinei Bondrea, graphic designer, căreia îi datorăm imaginea evenimentului, lui Ionuț Horoba, care aleargă peste tot pe unde e ceva de rezolvat. Din partea Faimarului, doamnei director comercial Nicoleta Mureșan care va fi gazda tuturor atelierelor de lucru, doamnei Angela Filip, un om fantastic care s-a alăturat voluntar proiectului din prima clipă și care ne-a ajutat enorm. Îi mulțumim pentru efort și pentru încredere. Am fost impresionați să vedem că atâția artiști au confirmat prezența, mai ales că vorbim de un simpozion aflat la prima ediție. Avem și nume sonore pe lista de invitați, cum ar fi, de exemplu, Yulia Repina din Rusia, Xohan Viqueira Perez din Spania. De asemenea, îi avem ală­turi pe seniorii ceramicii românești: Mar­ta Jako­bo­vits și Judith și Gheorghe Crăciun. Este o mare onoare că au ac­cep­tat să participe la eveniment”, a spus Ileana Horoba-Danci.
Cunoscutul pictor și ceramist Ovidiu Leuce este curator al evenimentului MICAS. Absolvent al Academiei de Arte Plastice din Roma, artistul a participat la peste 40 de expoziții de grup și personale în Italia, Turcia și Ro­mâ­nia și a apărut în peste 30 de cataloage și reviste internaționale. Recent întors în țară, după zece ani petrecuți în Peninsulă, Ovidiu Leuce consideră că simpozionul MICAS este un eveniment ce poate poziționa Baia Mare pe scena artei contemporane.
„MICAS reunește nume importante din domeniul ceramicii contemporane, deși este un simpozion fără tradiție. Mi se pare un lucru încurajator și cred că dovedește că prin implicare putem ajuta la promovarea segmentului cultural și artistic de la noi. De fapt, este și motivul pentru care am revenit în România, după atâția ani. Cred că și la noi se pot face lucruri interesante. E nevoie doar de implicare. MICAS este un eveniment în care încercăm să experimentăm cu mai multe mijloace artistice, performance, sunet. Sunt convins că va fi o reușită”, spune Ovidiu Leuce.

 

 

Lista completă cu artiștii care participă la Simpozionul Internațional de Ceramică de la Baia Mare:

Xohan Viqueira Perez (Spania)
Elina Titane (Letonia)
Valentins Petjko (Letonia)
Pinar Baklan Önall (Turcia)
Yulia Repina (Rusia)
Trevor Dyer (Anglia)
Suzanne AU Ho Lam (Hong Kong)
Judit Crăciun (România)
Gheorghe Crăciun (România)
Marta Jakobovits (România)
Ovidiu Leuce (România)
Sandrina Mihuleac (România)
Delia Maxim (România)
Nicoleta Mureșan (România)
Ileana Horoba-Danci (România).
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.