Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Baia Mare... de altădată, volumul II
Joi, 16 februarie a.c., la Biblioteca Judeţeană Petre Dulfu din Baia Mare, a avut loc lansarea celui de-al doilea volum intitulat Baia Mare... de altădată, ediţie îngrijită şi coordonată de Dorin Ştef, care este şi redactorul de carte. Volumul a fost editat de Eurotip Baia Mare (director Pamfil Godja).
Acest volum este, la fel ca şi primul cu acest titlu, rezultatul unui proiect demarat în anul 2005 şi derulat de cotidianul Glasul Maramureşului. Pe parcursul a zece ani, au fost publicate circa 800 de articole, într-o rubrică săptămânală, în paginile ziarului. Primul volum, având titlul Baia Mare de altădată. Baia Mare în timpul regimului comunist (1945-1989), a apărut în anul 2014, tot la Editura Eurotip.
Materialele din acest volum sunt semnate de redactorii responsabili de pagină (Cătălin Ţineghe, Dragoş Hojda, Ionuţ Horoba, Ioan Buda Ţeţu, Ioana Nicolescu, Dragomir Ignat, Alexandra Cel Mare-Irimie) sau alţi redactori (Alina Andreica, Alina Talpoş, Anca Mikloş, Lavinia Codruţa Radu), iar prelucrarea fotografiilor care ilustrează volumul îi aparţine lui Florin Puşcaş. Ilustraţiile provin din colecţia Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş şi din colecţii particulare.
Volumul II Baia Mare de altădată păstrează, în linii mari structura primului volum. Regăsim capitolele intitulate Primii ani de comunism, Construcţia oraşului Baia Mare, Anii de şcoală, Timpul liber, Sărbători în comunism, Ceauşescu, Partidul, Securitatea, Stil de viaţă, Raţionalizarea, Revoluţia din decembrie 1989.
Spre deosebire de primul volum, în cel de-al doilea au apărut două capitole noi, intitulate Locuri de muncă, respectiv Evenimente. Cartea, ce prezintă amintiri ale unor băimăreni, realizează o imagine pitorească a oraşului din urmă cu câteva zeci de ani, o imagine interesantă poate într-o măsură mai mare pentru tinerele generaţii, cărora multe dintre evenimentele şi stările de fapt relatate le sunt total străine.
Cuvânt înainte
„Aşa cum am menţionat şi în prefaţa primului volum, nu ne-am propus o abordare monografică a perioadei cercetate (1945-1989). Aspectele edilitare, administrative, sociale, politice şi culturale au fost consemnate mai degrabă în funcţie de „sursele” pe care le-am avut decât după un plan sistematic, editorial. Structura cărţii s-a conturat abia în faza de selecţie a
materialelor jurnalistice.
De asemenea, această lucrare nu are un caracter ştiinţific. Cei care vor căuta aici documente istorice, acte păstrate prin arhive prăfuite şi un vast aparat critic, însoţit de liste bibliografice, vor fi dezamăgiţi.
Cu toate acestea, Baia Mare de altădată nu este o carte de ficţiune. Ea surprinde starea de spirit pe care au trăit-o românii (în special băimărenii) în timpul dictaturii comuniste. Este un demers jurnalistic. Este o poveste romanţată a anilor de după al Doilea Război Mondial, când România s-a aflat sub regim comunist. Este o colecţie de mărturii ale celor care au trăit şi au suferit în acea perioadă, spuse şi înregistrate la o distanţă de un sfert de secol. De aceea, multe amănunte s-au estompat şi multe aspecte definitorii sunt văzute într-o altă lumină de către martorii evenimentelor. Se manifestă nostalgii şi sentimentalisme. Ba mai mult, generaţia de mâine, care va învăţa la şcoală despre caracterul opresiv al regimului comunist, va fi surprinsă să constate că în paginile cărţii nu răzbate suferinţa. Vă asigurăm că, în ultimii ani, a apărut un număr semnificativ de lucrări cu referire la suferinţa, lipsurile, legile aberante, minciuna şi falsitatea, detenţia şi crimele din timpul regimului comunist.
Baia Mare de altădată (1945-1989) este, înainte de toate, o carte de istorie orală.
Trebuie să menţionăm ca un aport deosebit la realizarea acestei lucrări am primit din partea Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie (director Viorel Rusu) – prin colecţia de fotografii puse la dispoziţie – dar şi din partea Editurii şi Tipografiei Eurotip (director Pamfil Godja) – prin sprijinul acordat la editarea cărţii” – Dorin Ştef.