• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 8 Iulie , 2014

Baia Mare de altădată (1945-1989)

A apărut, de curând, la Editura Eurotip, sub auspiciile cotidianului Glasul Maramureşului, volumul „Baia Mare de altădată”. O carte de istorie orală a municipiului de pe malul Săsarului. Se referă exclusiv la perioada regimului comunist (1945-1989).

 

La baza lucrării au stat articole apărute în cotidianul Glasul Maramureşului în intervalul 2006-2012, într-o pagină tematică. Din selecţia acestor articole s-a conturat structura cărţii, urmărindu-se cronologic evenimentele ce s-au succedat în cele patru decenii de comunism: de la falsificarea alegerilor parlamentare din noiembrie 1946 şi până la Revoluţia din decembrie 1989.

Între aceste două repere s-a aşezat peste Baia Mare o istorie controversată, marcată, îndeosebi, de construcţia oraşului (Cartierul Lenin, Blocul Roşu de pe strada Coşbuc, Zece Case, Cartierul Săsar, Zona RFN, Fabrica de Lapte, Faimar, Maratex, Semiluna, Tipografia, Fabrica de Marmeladă, Unitatea militară de pe bd. Bucureşti, Magazinul Maramureş, Universul Copiilor, Aşchiuţă, Romarta, Gara veche, Cartierul Traian, Arteziana de pe platou, Cinema Dacia, Uzina de Plumb, Barajul Firiza etc.).

Cartea nu cuprinde documente istorice, ci mărturii ale băimărenilor trăitori sub regimul comunist, o parte dintre ei chiar aflaţi, la un moment dat, în funcţii - cheie ale regimului (foşti directori de întreprinderi şi instituţii, persoane cu funcţii în aparatul de partid şi de stat etc.)

 

Alte capitole se referă la anii de şcoală, dar şi la timpul liber. Sărbătorilor în comunism li s-a dedicat un capitol aparte, la fel şi mecanismului prin care funcţiona dictatura comunistă: Ceauşescu, Partidul, Securitatea.

 

Stilul de viaţă al românilor, în comunism, cu greu ar putea fi imaginat de tinerii din ziua de azi. Ca să nu mai vorbim de raţionalizarea din anii ‘80 a alimentelor, a combustibilului, a curentului electric etc.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.