Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Averi de aleşi
Pentru unii Campania electorală abia s-a încheiat, pentru ceilalţi, în curând va începe. Unii au încheiat mandatul, alţii l-au început, alţii se pregătesc de „finish”. Toţi însă sunt datori cu explicaţii şi bilanţuri cetăţenilor care i-au ales, în faţa cărora au jurat că vor face tot ce le stă în putinţă pentru prosperitatea lor. Unii însă au făcut tot ce le-a stat în putinţă doar pentru prosperitatea personală. Fie că vorbim de aleşi locali, judeţeni sau parlamentari, toţi au trebuit să-şi actualizeze declaraţiile de avere până la finele lunii trecute. Evident, unii nu au respectat nici această prevedere. GAZETA de Maramureş vă prezintă o radiografie a averilor de aleşi din judeţul nostru.
Parlamentarii au ca termen data de 15 iunie pentru actualizarea declaraţiilor de avere, numai că, evident, acesta a fost decalat în unele cazuri după bunul plac al legiuitorilor. Pe site-ul Camerei Deputaţilor au început să fie postate noile declaraţii abia zilele trecute. GAZETA de Maramureş a luat la puricat foile noile foi de avere şi vă prezintă cu cât s-au îmbogăţit sau ce au pierdut parlamentarii în ultimul an.
Începem cu deputaţii.
Udemeristul Boniş Istvan şi-a sporit în ultimii ani averea cu o casă de vacanţă în Seini şi o maşină. Deputatul Mircea Dolha a contractat anul trecut un credit în valoare de 392.000 de Euro, în schimb, lunga sa listă de proprietăţi a rămas neschimbată. Nici Negruţ Cornelia nu şi-a modificat averea în ultimii ani, singura noutate care a apărut a fost o datorie contractată în 2014 şi scadentă în 2017, în valoare de 205.000 lei.
Deputatul Florin Tătaru a dobândit anul trecut un apartament, prin donaţie, o casă şi un teren prin „convenţie dare în plată”, a contractat şi un împrumut în valoare de peste 66.000 de lei. Călin Matei a făcut economii şi şi-a deschis anul trecut un depozit de 50.000 de Euro. În schimb, deputatul nu are niciun fel de modificări în lista proprietăţilor, ultimul imobil dobândit în anul 2013 fiind un teren agricol. De asemenea, a primit moştenirea după mama sa decedată: 85.000 de Euro şi circa 8000 de lei.
Deputatul Mircea Man nici nu şi-a sporit averea, nici nu şi-a redus-o. Ultimul bun imobil dobândit de parlamentar este un teren forestier moştenit în 2012, iar ultimele credite dintre cele trei pe care le deţine au fost contractate tot în 2013: 4669 Euro, respectiv 19.000 de lei.
Anul 2015 a fost ceva mai bun pentru deputatul Nuţu Fonta care a moştenit 50% dintr-o casă de locuit în Borşa, însă tot anul trecut a contractat un împrumut de circa 63.000 de lei.
Gheorghe Şimon a declarat ca noutate în foaia de avere depusă recent doar un depozit bancar de circa 10.000 de Euro, deschis pe numele soţiei. Deputatul Vasile Berci nu are schimbări semnificative în declaraţia de avere şi nici foarte multe imobile, în schimb a adunat de-a lungul timpului depozite care totalizează circa 200.000 de lei.
Morocico Ion a cumpărat anul trecut un teren, un garaj şi un apartament în Timişoara pe numele fiicei sale.
Dacă vorbim de senatorii de Maramu’, trend-ul lui 2015 e cam la fel.
Senatorul Sorin Bota a contractat anul trecut un credit în valoare de 35.000 de Ron şi un împrumut de la o persoană fizică, în valoare de 20.000 de Euro, în rest, averea sa a rămas neschimbată. Liviu Titus Paşca nu şi-a schimbat deloc averea în ultimii ani, în schimb Liviu Marian Pop, da. Senatorul şi-a cumpărat anul trecut împreună cu soţia un teren intravilan în Zalău şi a intrat în al doilea program „Banca pentru locuinţe” cu circa 14.000 de lei. Senatorul Ciprian Rogojan nu şi-a schimbat nici el averea în niciun fel anul trecut.
Noul preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş, Zetea Gabriel, nu şi-a schimbat în niciun fel averea în ultimii ani. Deţine un teren în Seini, un apartament în Baia Mare, 50% dintr-un spaţiu comercial şi o maşină. Vicepreşedintele CJ Lucian Morar are o casă şi mai multe terenuri în satul Chelinţa şi o maşină. Iar Doru Dăncuş, celălalt vicepreşedinte al CJ, are două apartamente şi două credite.
Trecem la aleşii locali. Primul pe listă, primarul reales al Băii Mari, Cătălin Cherecheş. Ultima sa declaraţie de avere, depusă din postura de candidat la primărie, arată că, în 2016, Cherecheş a primit un teren intravilan de 74 mp în Baia Mare prin „distribuire active din lichidare societate” şi, prin aceeaşi modalitate, o parcare subterană de 16,5 mp.
Celălalt primar de municipiu, Horia Scubli, noul edil de Sighetu Marmaţiei, deţine, conform declaraţiei de avere, doar o casă, un teren în Sighetu Marmaţiei şi câteva maşini vechi şi noi. Dintre primarii de oraşe, Ştefan Iuga, primarul din Săliştea de Sus, deţine un apartament, o casă, o casă de vacanţă, un teren, toate în Săliştea de Sus şi o maşină. Sorin Timiş, primarul de Borşa, deţine un teren şi o casă în Borşa şi două conturi curente.
Dintre primarii noi, Lucian Butcure, noul ales de Cupşeni, deţine conform declaraţiei depuse ca şi candidat, doar un apartament şi o maşină. Teodor Ştefanca, noul primar de Bârsana, deţine un teren în Bârsana, un apartament în Sighetu Marmaţiei şi o maşină. Ludovic Fekete, primarul din Câmpulung la Tisa, are şi el, tot „regulamentar”, o casă şi o maşină, şi un depozit de 20.000 de Euro. Gavril Ropan, primarul comunei Coroieni, deţine o livadă, un teren agricol şi o casă.
Laurenţiu Batin, noul primar de Giuleşti, are două terenuri, două case şi două maşini. Noul primar de Remetea Chioarului, Călin Ovidiu Petrică, nu are niciun fel de bunuri, nici case, nici terenuri, nici maşini. În schimb, Petru Şofineţi, primarul de Remeţi, deţine două case şi o maşină.
Noul primar de Repedea, Ioan Miculaiciuc, deţine un teren, o casă şi un tractor. În schimb, Gavrilă Dologa, primarul din Săcel, are un teren, o casă şi două Dacii.
Primăriţa de Şieu, Irina Iusco, deţine mai multe terenuri forestiere şi intravilane în Şieu, unele dobândite prin cumpărare, altele prin moştenire, două case şi două maşini, ultima, o Dacia, dobândită anul trecut prin „câştig tombolă”. Tot anul trecut, Iusco a vândut o maşină cu 3000 de Euro.
Lista ar putea continua, dar credem că v-aţi convins deja că averea aleşilor maramureşeni nu e nici prea mare, dar nici mică. Acum rămâne de văzut cât de bogaţi sau săraci vor fi maramureşenii după exercitarea mandatelor.
Preşedintele, mai sărac cu o casă
Averea preşedintelui Klaus Iohannis este mai mică faţă de anul trecut, din declaraţia sa fiind eliminată casa din Sibiu pe care a pierdut-o definitiv în instanţă, în schimb, şeful statului a câştigat aproape 83.000 lei pentru cele două volume autobiografice „Pas cu Pas” şi „Primul Pas”.
Potrivit declaraţiei de avere, preşedintele Klaus Iohannis deţine cinci case în Sibiu, în loc de şase, după ce, la sfârşitul anului trecut, a pierdut definitiv în instanţă unul dintre imobilele pe care familia le avea în proprietate la preluarea mandatului.
Astfel, şeful statului are două apartamente, dobândite în 1997 şi 2001, prin cumpărare, la care se adaugă alte trei case, dintre care două cumpărate în acelaşi an, 2007, şi una dobândită în 1992 prin donaţie/cumpărare.
Preşedintele nu deţine obiecte de artă sau bijuterii în valoare de peste 5.000 de euro şi nici autoturisme.
Familia prezidenţială a câştigat din chirii cu aproximativ 20.000 de lei mai puţin, adică 119.920 lei în 2015, faţă de 139.970 lei în 2014.
Potrivit declaraţiei de avere, Klaus Iohannis are în conturi 295.000 lei. În declaraţia de avere depusă în iunie 2015, Klaus Iohannis avea în conturi bancare 135.00 euro, 9.000 USD şi 161.000 lei.
Din postura de şef al statului, Klaus Iohannis a încasat 133.879 lei. Soţia sa, Carmen, a încasat un salariu anual de 22.554 lei, cu 7.839 de lei mai puţin faţă de anul precedent.
De asemenea, Iohannis a declarat că a câştigat 82.844 lei de la Editura Curtea Veche Publishing, pentru drepturile de autor pentru cele două volume autobiografice „Pas cu Pas”, lansat în noiembrie 2014, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale, şi „Primul Pas”, lansat după câştigarea acestora.
În 12 noiembrie 2015, preşedintele Klaus Iohannis şi soţia acestuia au pierdut definitiv procesul privind un imobil pe care îl cumpăraseră în centrul municipiului Sibiu. Curtea de Apel Braşov a menţinut atunci o decizie dată în 2014 de Tribunalul Braşov, care anula un contract de vânzare-cumpărare încheiat între Klaus Iohannis, soţia acestuia, Carmen Iohannis, soacra preşedintelui şi moştenitorii unui imobil din centrul municipiului Sibiu.
Noul preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, deţine împreună cu soţia o casă de locuit în Bragadiru şi un teren.
Veniturile obţinute anul trecut de la Camera Deputaţilor au fost de 108.000 de lei.
Şi declaraţia de avere a Alinei Gorghiu vine cu noutăţi după căsătoria cu Lucian Isar. Noua familie deţine o casă în Bucureşti şi două apartamente, unul în Bucureşti, celălalt în Suceava. Cei doi au şi datorii la bancă, o valoare totală de 270.000 de euro.
Alina Gorghiu are în conturi aproape 200.000 de lei. Soţul său are 480.000 de lei, 395.000 de euro, 139.000 de dolari şi 84.500 de lire sterline.
Din noile declaraţii de avere aflăm că Vasile Blaga, copreşedinte PNL, şi-a împrumutat partidul cu 45.000 de lei. În schimb, rămâne cu o datorie neplătită de peste un milion de lei, către două persoane fizice.
Scadenţa pentru acest împrumut este anul 2017.
Are în conturi puţin peste 454.000 de lei şi aproape 27.000 de euro. Liberalul are două case de locuit în judeţul Bihor şi una de vacanţă la malul mării. De asemenea, mai deţine, împreună cu soţia un apartament în Bucureşti.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, păstrează în continuare şase maşini de colecţie, iar în conturi are 38.000 de lei şi 123.000 de euro. El nu a reuşit să acopere datoria făcută în timpul campaniei prezidenţiale din 2014, care se ridică la aproape 500.000 de lei. Anul trecut a încasat în calitate de preşedinte al Senatului 123.000 de lei. Călin Popescu Tăriceanu are trei apartamente în Bucureşti, unul la Năvodari şi o casă de vacanţă în comuna Snagov. El i-a împrumutat colegului de partid, Daniel Barbu, 44.500 lei.