• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 3 Septembrie , 2019

Au crescut amenzile pentru apeluri false la 112!

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat marţi, la începutul şedinţei de Guvern, că va fi adoptat un pachet le­gislativ ce vizează sistemul 112. Printre măsuri sunt şi cele legate de creşterea nivelului de amenzi în cazul apelurilor false, la un nivel de până la 5 ori mai mare: „După cum știți, imediat după tragedia de la Caracal, am cerut o analiză amplă a legislației pentru a veni rapid cu mo­dificările necesare, astfel încât să reclădim încrederea cetățenilor în instituții.
Am identificat un pachet amplu de măsuri pe care le punem treptat în practică, atât pentru a îmbunătăți modul de acțiune în situații de urgență, cât și pentru descurajarea criminalității.
Aprobăm astăzi un act normativ prin care asigurăm un răspuns cât mai prompt la urgențele cetățenilor prin îmbunătățirea modului de preluare și gestionare a informațiilor de localizare asociate apelurilor prin 112. Astfel, creăm cadrul legal pentru o implementare rapidă a sistemului de tip AML care va permite localizarea mult mai precisă a celor care apelea­ză serviciul național unic pentru apeluri de urgență. Tot pentru o mai bună localizare a persoanei care solicită ajutor, este necesară identificarea apelantului prin asocierea numărului de telefon cu datele celui care folosește numărul de pe care apelează. Totodată, este nevoie și de o înăsprire a sancțiunilor aplicate pentru cei care apelează în mod abuziv serviciul 112. Astfel de atitudini care generează costuri inutile și, mai grav, pun în pericol viețile celor care au cu adevărat nevoie de ajutor, trebuie puternic descurajate. Vom majora cuantumul amenzilor ce vor fi aplicate persoanelor care alertează în mod fals echipajele de intervenție în situații de urgență. Maximul amenzii va fi crescut de 5 ori, de la 1.000 la 5.000 de lei”.
Tot în ședința de săptămâna trecută, Guvernul a discutat în primă lectură mai multe măsuri pentru descurajarea criminalității și pentru pr­o­tecția vieții și siguranței cetățe­­nilor: „Pentru faptele grave și deo­sebit de grave: omorul, violul, ră­pi­rile, in­fracțiuni contra libertății și inte­grității sexuale ale minorilor trebuie aplicate pedepse mai mari. Pentru omor calificat, vom crește pedeapsa minimă la 20 de ani, iar pentru viol pedepsele vor fi mai aspre și vor fi cu­prinse între 5-12 ani. Pentru forma agravată a acestei infracțiuni, de
exemplu dacă victima este un minor, pedeapsa va fi între 7 și 15 ani. De asemenea, stabilim o incriminare mai aspră pentru infracțiunea de lipsire de libertate. Va fi incriminată distinct ca variantă agravată fapta săvârșită prin răpire, ce va fi pe­depsită cu închisoare de la 2 la 8 ani. În cazul în care lipsirea de libertate are drept consecință moartea victi­mei, pedeapsa aplicată va fi de până la 18 ani de închisoare. Având în vedere majorarea limitelor de pe­deap­să, prin aplicarea regulilor concursului de infracțiuni, se poate ajunge la aplicarea detențiunii pe viață, nu doar pentru omorul calificat. Așa cum am spus, sunt măsuri necesare pe care ne dorim să le transpunem cât mai rapid în le­gislație, pentru a oferi un plus de siguranță și pentru a descuraja faptele grave împotriva cetățenilor”, a spus premierul.
De asemenea, cartelele PrePay se vor vinde doar în baza unui document de identitate: „Prin actul normativ adoptat se instituie obligația furnizorilor de servicii de telefonie mobilă pentru care plata se face în avans, de a furniza serviciul numai după ce au colectat datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM, care va beneficia de respectivele servicii. Cu alte cuvinte, cartelele PrePay vor fi furnizate doar după ce persoanele care le achiziționează prezintă actele de identificare”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, la finalul ședinței Executivului.

El a precizat că obligația intră în vigoare la 1 ianuarie 2020, iar de la 1 septembrie 2020 este, practic, interzisă furnizarea serviciilor pentru persoanele care nu au prezentat datele de identificare.

„Această obligație intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2020, iar începând cu data de 1 septembrie 2020 este interzisă furnizarea serviciilor de telefonie destinate publicului la puncte mobile pentru care plata se face în avans prin intermediul car­telelor SIM ai căror utilizatori finali nu au pus la dispoziția furnizorului datele de identificare. Deci, de la 1 septembrie 2020, nu se va mai putea vinde o cartelă SIM, fără să fie pre­zentate actele de identificare ale utilizatorului”, a explicat Nelu Barbu.

Totodată, cei care dețin deja cartele PrePay sau care le achiziționează până la finalul anului, au la dispoziție 8 luni pentru a transmite datele de identificare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.