• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 17 Aprilie , 2014

Atenţie! „Cad” judecătoriile!

Recent, Guvernul Ponta a aprobat proiectul de lege privind desfiinţarea a 30 de instanţe judecătoreşti şi a parchetelor aflate pe lângă acestea. Sunt vizate acele judecătorii şi parchete care au de soluţionat un număr mai mic de 5.000 de dosare într-un an. Pe „lista neagră” judeţul Maramureş figurează cu două judecătorii, respectiv cea din Dragomireşti şi cea din Târgu Lăpuş.

 
 

Accesul la justiţie a devenit lux în România! Guvernul desfiinţează judecătoriile pe capete. Recent, a fost aprobat proiectul de lege privind desfiinţarea a 30 de instanţe judecătoreşti şi a parchetelor aflate pe lângă acestea. Sunt vizate acele judecătorii şi parchete care au de soluţionat un număr mai mic de 5.000 de dosare într-un an.

 

Pe „lista neagră” judeţul Maramureş figurează cu două judecătorii, respectiv cea din Dragomireşti şi cea din Târgu Lăpuş. Evident, oamenii sunt extrem de nemulţumiţi de decizie. Conform proiectului aprobat de Guvern, judecătorii şi procurorii din cadrul instanţelor şi al parchetelor care urmează a fi desfiinţate pot opta pentru transferul pe un post în cadrul altor instanţe sau parchete: „Cauzele aflate pe rolul instanţelor/parchetelor care urmează a fi desfiinţate la data intrării în vigoare a prezentei legi, precum şi cele înregistrate după această dată se transmit pe cale administrativă, începând cu data de 1 mai 2014, instanţelor/parchetelor care preiau competenţa teritorială a instanţei şi, respectiv, parchetului desfiinţat.

 

În cauzele înregistrate după data de 1 mai 2014, stabilirea termenelor şi efectuarea actelor de procedură urmează a fi realizate de instanţele/parchetele care preiau competenţa teritorială a instanţei şi, respectiv, parchetului desfiinţat.

Bunurile mobile aflate în folosinţa judecătoriilor şi a parchetelor desfiinţate se redistribuie prin ordin al ordonatorului terţiar de credite în subordinea căruia funcţionează instanţa sau parchetul desfiinţat, în principal către instanţele şi parchetele care preiau competenţa teritorială a instanţei şi, respectiv, parchetului desfiinţat.

Sediile judecătoriilor şi ale parchetelor desfiinţate pot fi folosite ca sedii secundare ale instanţelor sau, după caz, ale parchetelor din circumscripţia respectivei curţi de apel ori pot fi transmise, în condiţiile legii, în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale”, se arată în proiect.

 

Proiectul a generat nemulţumiri, la care s-au raliat autorităţi locale, parlamentari şi cetăţeni. Autorităţile locale spun că instanţe cu un număr mai mic de dosare decât cele două din Maramureş, propuse spre desfiinţare sunt lăsate să funcţioneze.

Într-o interpelare adresată ministrului justiţiei, Robert Marius Cazancioc, deputatul Mircea Man întreabă care sunt argumentele care au stat la baza deciziei: „din categoria judecătoriilor înfiinţate după Revoluţie fac parte Judecătoria Dragomireşti şi Târgu Lăpuş, din judeţul Maramureş.

Aceste judecătorii şi-au început activitatea în anul 1994, respectiv 1998. Ele au servit cetăţenilor din zonele arondate atât în cauze civile, cât şi în cauze penale. Cetăţenii din respectivele zone nu dispun de resurse financiare deosebite, iar faptul că au avut un acces mai facil la justiţie a constituit un sprijin apreciat de ei. Din păcate, acest sprijin acordat de statul român este acum retras prin decizia de a le desfiinţa.

Înţelegem cu toţii imperativele financiare ale unui stat eficient, dar rămâne întrebarea dacă decizia desfiinţării judecătoriilor a luat în considerare interesul cetăţenilor şi imperativul unui stat eficace. De aceea vă întreb, domnule ministru, care sunt motivele, argumentele şi considerentele care au fundamentat decizia desfiinţării celor două judecătorii?”

 

Ministerul Justiţiei dă vina pe Comisia Europeană şi pe numărul mic de dosare, arătând că argumentul principal l-a constituit instanţele cu un plafon maximal de 3600 de cauze/ an. Ministerul motivează că în perioada 2009-2012, Judecătoria Dragomireşti a avut 1271 cauze, că se află în imediata apropiere a Judecătoriei Vişeu de Sus şi că, prin desfiinţarea judecătoriei şi parchetului se fac economii de 243999 lei. În cazul Judecătoriei Târgu Lăpuş, argumentele sunt cam tot aceleaşi: numărul scăzut de dosare - 1415 cauze în medie, în perioada 2009-2012, apropierea de Baia Mare şi economii la bugetul de stat de 286.325 lei. Evident, ministerul susţine că desfiinţarea judecătoriilor va avea efecte benefice asupra sistemului judiciar. Cât despre accesul oamenilor la justiţie, asta e....

 
 

„Din categoria judecătoriilor înfiinţate după Revoluţie fac parte Judecătoria Dragomireşti şi Târgu Lăpuş, din judeţul Maramureş.

Ele au servit cetăţenilor din zonele arondate atât în cauze civile, cât şi în cauze penale. Cetăţenii din respectivele zone nu dispun de resurse financiare deosebite, iar faptul că au avut un acces mai facil la justiţie a constituit un sprijin apreciat de ei. Din păcate, acest sprijin acordat de statul român este acum retras prin decizia de a le desfiinţa.

Robert Marius Cazancioc

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.