• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 02 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 20 Septembrie , 2016

Atentat la marile familii maramureşene

Subiectul APIA Maramureş este la fel de actual ca în urmă cu o lună, un an  sau cinci ani. Problemele oamenilor datează de mai multă vreme, încă, dar frica şi teama de sancţiuni i-au determinat să înghită şi să încerce să se descurce prin hăţişul instituţiei statului.

 

 

Plecând de la documentele pe care le-am publicat am ajuns să aflam chestiuni care în aparenţă nu au nici în comun cu APIA. Cu toate acestea există un fir roşu ce duce spre cei care în ultimii 25 de ani au beneficiat de terenuri ale unor oameni ce nu au ştiut să se descurce sau care pur şi simplu au dispărut. Nu este vorba de marii moşieri ai nordului, ci ne referim la oameni înstăriţi ce au fost în urmă cu zeci de ani.

 

Nemulţumiri legate de terenurile moştenite sau cumpărate în urmă cu foarte mulţi ani există din totdeauna. Imediat după Revoluţie au început revendicările, unele întemeiate, altele nu.

Din păcate pentru mulţi maramureşeni, cei care au reuşit să înşele statul cu bună ştiinţă sunt mulţi, activi chiar şi în momentul de faţă.

Încercăm să explicăm într-un mod jurnalistic o situaţie ce durează de peste 25 de ani. De exemplu, într-o localitate maramureşeană a fost înfiinţată o fundaţie cu un titlu important, au fost aduşi chiar persoane cunoscute dintre intelectualii de mare forţă şi au început să se ocupe de istoria marilor familii maramureşene. În care, ei, iniţiatorii au început să studieze iar ca un final previzibil ar fi că, cei ce s-au implicat vor ajunge la concluzia nefirească că sunt urmaşi de drept ai multor mari familii maramureşene.

 

Astfel de situaţii au avut loc de curând. În Berbeşti, de exemplu sunt câteva marii familii. Cea a Rednicenilor! Această familie a avut proprietăţi în zona mult disputată în ultima vreme cu parcarea.

Mai există familii din marea familie, dar cei de acum au fost daţi de-o parte pentru a face loc noii aristocraţii, cea de după Revoluţie.

Aceşti indivizi preiau uşor terenuri, păduri, păşuni, munţi sau dealuri într-un mod ce intră în zona afacerilor mafiote. Încet, încet vor lua şi titlurile nobiliare ale maramureşenilor.

Sunt urmaşi ai marilor familii care s-au înfruntat cu noua aristocraţie dar nu prea au avut câştig de cauză deoarece aceşti „băieţi deştepţi” sunt infiltraţi la toate nivelurile şi în toate instituţiile, locuri în care au făcut „curat”. Adică au şters urmele marilor familii pentru a nu se găsi ce au, ce mai au, ce li se cuvine şi aşa mai departe.

 

Noii îmbogăţiţi gestionează averi ale unor  familii maramureşene care fie au pierit fără urmă, fie nu au revendicat, fie au revendicat şi au fost trimise la plimbare. Sunt cazuri în care moştenitorii acestor familii, aflaţi prin alte zone ale României, au renunţat din cauza marii depărtări de nord, sau pentru că au fost ameninţaţi, înjuraţi.

Fenomenul este acut pentru că lumea se teme de primul ministru şi de ministrul agriculturii, cei care au spus că trebuie făcut cadastru, chiar şi cu armata. Într-o astfel de situaţie vor apărea noii moşieri cu terenuri de sute de hectare şi care nu vor putea justifica averile.

De aceia indivizii aceştia se organizează pentru a apărea ca fiind moştenitorii vechilor familii.

Sunt mulţi lideri care au averi ce nu pot fi nicicum justificate. Este posibil, ca în final, să apară la suprafaţă mizerii ce se întâmplă de peste 20 de ani. În acest context, legăturile cu APIA devin chiar fireşti.

 

Este un subiect mare şi de durată, cel în care vom încerca să aflăm unde sau dus o parte din averile unor mari familii maramureşene, iar cartea de căpătâi este „Diplomele maramureşene”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.