Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Atelierele de vară Şotron au marcat debutul activităţilor Grădiniţei „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”
Sprijinirea educației copiilor care provin din medii și familii defavorizate a fost unul dintre dezideratele aparte avute în vedere de-a lungul anilor de Asociația Filantropică Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul. Țelul propus și activitățile care s-au concentrat pe atingerea acestuia s-au concretizat până în prezent în numeroase acțiuni desfășurate care au urmărit furnizarea unui sprijin pentru accesul la școală al copiilor care provin din familii defavorizate sau prevenirea abandonului școlar: proiecte educaționale desfășurate în parteneriat cu școlile din județ, proiecte culturale destinate elevilor finanțate de Consiliul Județean Maramureș, proiectele cu finanțare europeană – menționăm în special în acest sens proiectul Asistență educațională și educație remedială cu programe Școală după școală și educație de tip A doua șansă pentru prevenirea și corectarea abandonului școlar la elevi și diversificarea serviciilor pentru părinți/ tutori în zone foste industrializate și în mediul rural, ID 151574, implementat în perioada 23.03.2015 - 15.12.2015 (Solicitant: Primăria Baia Mare - Serviciul Public de Asistență Socială Baia Mare, Parteneri: Asociația Sfântul Iosif, Primăria Cotnari, Fundația Speranță și Solidaritate Iași, Primăria Movileni, Liceul Hariclea Darclee Brăila), precum și activitățile de meditații gratuite organizate săptămânal în perioadele școlare.
Anul acesta, prin intermediul colaborării dintre Asociația OvidiuRo București, Grădinița cu Program Prelungit nr. 28 Baia Mare, Asociaţia Filantropică Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul şi Asociația Aramis Baia Mare, 34 de copii cu vârsta cuprinsă între 3-6 ani vor participa la acțiuni educaționale zilnice.
Activitățile sunt gratuite, durează 2 săptămâni și prezintă următoarele particularități: „Atelierele de Vară pot fi adaptate pentru copiii între 3 și 14 ani. Cu ajutorul unui set special de materiale Şotron compus dintr-o carte-caiet, hărți, magneți-planetă și materiale didactice, copiii explorează lumea care îi înconjoară, pornind de la propria identitate, până la comunitatea din care fac parte și mult mai departe, până la alte galaxii. Special create pentru programele de vară din comunitățile dezavantajate, Atelierele Șotron pun bazele unui nou model de învățare ce invită la explorare, investigare si discuții structurate, toate pentru a-i învăța pe copii să înțeleagă, să interpreteze și într-un final să «cucerească» lumea ce îi înconjoară” (http://www.ovid.ro/modul-educational-sotron/).
Pentru informaţii suplimentare privind activităţile destinate copiilor: 0362-739505.
Vineri, 28.07,2017, a avut loc prima întâlnire cu părinţii copiilor participanţi, destinată organizării activităţilor. Sesiunea de lucru a marcat cunoaşterea participanţilor, discuţii privind orarul şi transportul participanţilor, materialele de lucru utilizate şi alte particularităţi organizatorice.
Prima zi de activităţi în cadrul Grădiniţei Sfântul Iosif Mărturisitorul
Miercuri, 02.08.2017, 26 de copii în situaţii de dificultate socială au luat parte la activitățile educaționale și ludice desfășurate la Asociația Filantropică Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul.
Începând cu ora 09.00, copiii au luat micul dejun, participând apoi la o serie de activități de cunoaștere și petrecere constructivă a timpului liber sub îndrumarea educatoarelor și a voluntarilor.
Denumită „ziua formelor”, activitățile educaționale derulate în această zi s-au concentrat asupra recunoașterii formelor geometrice și construcției diverselor structuri având la bază câteva elemente precum: triunghi, dreptunghi, cerc, pătrat. Totodată, s-au analizat obiectele care plutesc în apă și cele care se scufundă din pricina greutății, prin experimente realizate alături de doamnele educatoare.
Presărată cu cântece, poezii, povești și o mulțime de jucării, ziua s-a încheiat la ora 12.00 prin transportul copiilor acasă cu microbuzul asigurat de Serviciul Public de Asistență Socială. Impresiile copiilor de la finalul zilei au fost pozitive, aceștia manifestându-și bucuria și entuziasmul față de „surprizele” cu care au fost înconjurați în cadrul activităților desfășurate.
Acțiunile se adresează persoanelor aflate în situaţii de risc social și se desfășoară prin intermediul unui protocol de parteneriat concentrat pe implicarea mai multor actori sociali relevanți, după cum urmează:
Asociația OvidiuRo
- furnizează conceptul programului Ateliere de vară Șotron și materialele didactice;
- asigură materialele tehnice necesare pentru buna desfășurare a activităților;
- coordonează toate părțile implicate pentru buna desfășurare a programului;
- realizează vizite în teren pentru
monitorizarea bunei desfășurări a programului.
Grădinița cu program prelungit nr. 28 Baia Mare
- furnizează resurse umane – voluntari – pentru desfășurarea programului (6 cadre didactice și invitați speciali ai programului);
- furnizează o sală pentru desfășurarea Atelierelor de Vară Şotron pentru zilele de luni-marţi timp de 2 săptămâni;
- coordonează părțile implicate la nivel local (Baia Mare) pentru buna desfășurare a programului;
- menține legătura cu Inițiatorul programului – Asociația OvidiuRo.
Asociația Aramis
- propune beneficiari în situații de dificultate socială pentru participarea la programul Atelierelor de Vară Șotron;
- se implică în suportarea costurilor administrative în funcție de nevoie și posibilități;
- sprijină buna organizare a activităților.
Asociația Filantropică Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul
- propune beneficiari în situații de dificultate socială pentru participarea la programul Atelierelor de Vară Șotron;
- furnizează o sală pentru desfășurarea Atelierelor de Vară Şotron pentru zilele de miercuri-vineri timp de 2 săptămâni;
- acoperă cu masa participanților pentru zilele miercuri-vineri în vederea asigurării prezenței copiilor la activități;
- participă la acoperirea costurilor cu alte cheltuieli administrative în funcţie de posibilităţi (decontare transport etc.);
- asigură suport tehnic la solicitarea cadrelor didactice (retroproiector, laptop, ecran proiecție organizare etc.);
- sprijină buna organizare a activităților.
Transportul participanţilor este asigurat de Serviciul Public de Asistenţă Socială prin punerea la dispoziţia copiilor participanţi a unui microbuz special destinat transportului copiilor.
Ziua a doua a activităţilor Grădiniţei Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul – 03.08.2017
Dedicate sănătății trupești a copiilor, activitățile din cadrul acestei zile s-au concentrat asupra importanței educației fizice, a sportului pentru întreținerea sănătății omenești.
După servirea micului dejun, copiii au vizitat Centrul de fitness/ clubul sportiv FIT Expert din Baia Mare, unde sub îndrumarea antrenorului Mihai Șura, antrenor Taekwondo, participanții s-au familiarizat cu exercițiile fizice și cu dotările clubului sportiv.
La întoarcere, la sediul Asociației Filantropice Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul, activitățile au continuat prin citirea unor povești cu tematică specifică - vizitarea orașului -, s-au odihnit și s-au bucurat de jocurile numeroase în care au fost angrenați de cadrele didactice și voluntari.
Ziua a treia a activităților Grădiniței Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul – 04.08.2017
Denumită „ziua instrumentelor muzicale”, această zi a prezentat copiilor invitați speciali - tineri artiști -, precum și noțiuni numeroase despre instrumentele muzicale și diferitele forme de manifestare a talentului uman în muzică.
Copiii au avut șansa să-și dezvolte deprinderi de muzică la chitară, precum și la diversele instrumente muzicale furnizate de Asociația OvidiuRo.
Interesul și cunoștințele copiilor din domeniul muzical i-au surprins pe adulții participanți, fiind constatate resurse deosebite de învățare prin joc la copiii participanți.
Totodată, a treia zi a Grădiniței Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul (04.08) a adus modificări în structura organizatorică a activităților – începând cu data de 04.08 toate activitățile Atelierelor de vară Șotron vor fi găzduite de Asociația Filantropică Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul, ca furnizor al spațiului de desfășurare a activităților. La finalul zilei, copiii au primit jucării în dar.
Ziua a patra a activităţilor Grădiniţei Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul – 07.08.2017
Supraintitulată „ziua prieteniei”, activităţile din această zi au cuprins poveşti, jocuri, poezii şi cântece despre prietenie.
Începând cu ora 09.00, copiii au sosit la Asociaţia Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul, iar după servirea micului dejun au demarat activităţile educaţionale şi ludice destinate dezbaterii conceptului de prietenie, caracteristicile acestei relaţii interumane.
Copiii au vizitat şi Biserica Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul unde părintele Fodoruţ Vasile a ţinut un cuvânt despre semnificaţia creştină a prieteniei şi aportul ei benefic în dezvoltarea sănătoasă şi armonioasă a sufletului creştin. La sfârşitul zilei, participanţii au primit iconiţe şi prăjituri.
Ziua a cincea a activităţilor Grădiniţei Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul – 08.08.2017
Plină de cântec popular și tradiții din mediul rural, ziua a cincea a activităților Grădiniței s-a concentrat asupra costumului popular și asupra horei, cadrele didactice prezentându-le componentele costumelor tradiționale prin utilizarea unei prezentări powerpoint.
Punctul culminant al zilei a avut în centru hora experimentată pe viu de cei mici, dar și îmbrăcarea (poate pentru prima dată în viață – pentru unii dintre participanți) costumului popular.
Întrucât activitățile desfășurate în cadrul Grădiniței se apropie încet de final, vineri 11.08.2017 urmând a fi ultima zi de grădiniţă, cadrele didactice și organizațiile implicate au început să planifice darurile de final pe care le vor primi copiii și festivitatea de încheiere a activităților, moment care-i va avea ca invitaţi speciali pe părinţii copiilor.
Ziua a şasea a activităţilor Grădiniţei Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul – 09.08.2017
Culorile au fost tema principala a acestei zile, copiilor oferindu-li-se exemple de combinare a culorilor pentru obţinerea unor culori noi, cunoştinţe despre pictura pe sticlă, educatoarele reuşind să centra-lizeze cel puţin o lucrare elaborată de fiecare copil în parte.
Completate cu poveşti, cântece şi jocuri, activităţile s-au încheiat la ora 12.00 prin transportul copiilor acasă.
Ziua a şaptea a activităţilor Grădiniţei Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul
Penultima zi a activităţilor destinate copiilor preşcolari a adus numeroase daruri pentru participanţi, cât şi pregătiri speciale pentru festivitatea de încheiere planificată pentru ziua de vineri, 11.08.2017.
Începând cu ora 09.00, copiii au servit micul dejun, fiind implicaţi apoi în lumea interesantă a viselor, dorinţelor și emoţiilor umane.
S-au analizat emoţiile umane, dorinţele şi năzuinţele copiilor, precum şi manifestările emoţionale sănătoase pentru oameni.
Cadrele didactice au implicat copiii în jocuri, poveşti şi activităţi educative specifice temei analizate.
La finalul zilei, Asociaţia Sfântul Iosif a pregătit nişte surprize pentru participanţi – au fost oferite 24 de pachete participanţilor, în valoare totală de 286,85 lei.
Componenţă pachet I – 10 pachete – pachet din partea unor elevi - 2 nectarine, un caiet matematică, un caiet limba română;
Componenţă pachet II – 14 pachete – 1 suc, 1 săpun, 1 pastă de dinţi, 1 perie de dinţi, 1 caiet limba română, 1 caiet matematică, 2 nectarine, 1 banană, grisine.
Cele 10 pachete din partea unor elevi, incluse în pachetele I, au fost obţinute prin intermediul unui Protocol de parteneriat cu Şcoala Gimnazială Nicolae Iorga şi Liceul de Arte Baia Mare – Copil ca mine eşti şi tu! – ediţia a IV-a, care a prilejuit constituirea unor daruri din partea elevilor băimăreni pentru copiii dezavantajaţi, constând în: dulciuri, haine, jucării, rechizite. Pentru festivitatea de încheiere, cadrele didactice au pregătit şi alte daruri și pachete pentru copii, care-i vor bucura pe micii participanţi.
Ziua a opta a activităţilor Grădiniţei Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul – festivitatea de încheiere
Ziua de 11.08.2017 a oferit părţilor implicate în Atelierele de vară Şotron – ediţia Baia Mare - şansa experierii unui bilanţ festiv care a onorat părţile implicate prin zâmbete şi îmbrăţişări numeroase din partea copiilor; fiind marcată de numeroase daruri pregătite pentru copii din partea Grădiniţei nr. 28, a Fundaţiei OvidiuRo, Asociaţiei Aramis şi a Asociaţiei Sfântul Iosif, îmbogăţită cu aniversarea zilei de naştere pentru două persoane importante - pentru unul dintre copiii participanţi (care a avut bucuria de a fi sărbătorit de toţi colegii lui din cele 2 săptămâni), dar şi pentru unul dintre oamenii care susţin prin eforturi îndelungi rezultatele Asociaţiei şi completată cu prezentări şi premieri festive, ziua de 11.08.2017 a încurajat planificarea desfăşurării acestor tip de evenimente şi în viitor.
Cu pregătiri demarate încă de ieri – Grădiniţa 28 a pregătit 35 pachete cuprinzând cărţi de colorat, cărţi cu povesti, caiete, fructe şi dulciuri pentru copii, dar şi daruri pentru voluntarii implicaţi şi personalului implicat din partea celorlalte părţi; Asociaţia Aramis şi Asociaţia Sfântul Iosif au pregătit daruri de mulţumire şi recunoştinţă pentru cadrele didactice, dar şi alimente, fructe şi băuturi răcoritoare pentru participanţi -, ultima zi a activităţilor a cuprins: cunoaşterea de către participanţi a personalului implicat, o prezentare powerpoint cuprinzând fotografii realizate şi însoţite de explicaţii privind conţinutul didactic al momentelor surprinse, urmând apoi premierea copiilor cu certificate de explorator şi daruri şi, în cele din urmă, servirea mesei şi împărtăşirea impresiilor celor prezenţi – ale părinţilor, copiilor, organizatorilor, voluntarilor.
Ideea centrală vehiculată, care a conferit o valoare şi o semnificaţie aparte evenimentelor desfăşurate este că prin constituirea unor parteneriate sociale solide, fiecare copil, indiferent de situaţia specifică în care se află, poate avea şansa participării la activităţi educative preşcolare şi/sau şcolare. Totodată s-a discutat şi modul în care comportamentul copiilor a fost influenţat în mod pozitiv în doar două săptămâni de activităţi, cadrele didactice şi persoanele implicate putând observa diminuarea eventualelor comportamente negative care s-au manifestat la început, dobândirea de către copii a unei dorinţe de a socializa, de a se implica, de a respecta şi de a fi respectat.
Încheiate la ora 11.00 prin transportul participanţilor acasă, evenimentele desfăşurate au lăsat în urmă, pentru toate părţile implicate, dorinţa desfăşurării unor alte colaborări viitoare pentru educaţia copiilor aflaţi în situaţii de risc social.