• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Decembrie , 2016

ât e salariul? Cât e salariul?

Salariul minim brut pe economie a fost subiectul fierbinte al discuţiilor din cadrul Consiliului Naţional Tripartit. Sindicaliştii cer majorări, iar Ministerul Muncii a prezentat simulări în care se arată că microintreprinderile şi firmele mici şi mijlocii (IMM) sunt cele mai vulnerabile în cazul unei creşteri a salariului minim.

 

 

Reprezentanţii Executivului au discutat luni, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit (CNT), cu partenerii sociali despre nivelul salariului minim în anul 2017 şi au prezentat o serie de modificări propuse în proiectul de lege privind salarizarea unitară.

 

Guvernul a cerut partenerilor sociali, sindicate şi patronate, ca în următoarele două săptămâni să înainteze propunerile lor privind stabilirea salariului minim brut garantat în plată pentru anul 2017, urmând ca până la finalul mandatului Executivul să stabilească noul salariu minim, conform prevederilor legale.

 

Confederaţiile sindicale au propus Guvernului creşterea salariului minim brut pe economie de la 1250 de lei, cât este în prezent, la 1.350 de lei sau la 1.400 de lei, ori la 1.450 de lei.

La valoarea cea mai mare, propusă de Cartel Alfa, majorarea ar fi de 200 de lei, adică un plus de 16% faţă de nivelul actual.

 

La un salariu minim brut pe economie de 1.450 de lei, patronul ar urma să suporte, cu tot cu contribuţiile sociale de pe partea angajatorului, 1.783 de lei (faţă de 1.538 de lei în prezent), iar salariatul ar urma să primească o leafă netă de 1.065 de lei (faţă de 925 de lei, în prezent).

Premierul Dacian Cioloş a transmis partenerilor sociali că pentru anul 2017 nivelul salariului minim pe economie va fi rezultatul negocierii dintre sindicate şi patronate, la fel ca în anii precedenţi. Începând de anul viitor, nivelul salariului minim ar urma să fie stabilit printr-un mecanism de calcul, la care lucrează în prezent un grup de experţi independenţi.

 

„Am venit la această întâlnire fără idei preconcepute. Suntem deschişi propunerilor partenerilor sociali şi suntem astăzi aici pentru a asculta opiniile dumneavoastră, dar şi pentru a continua să lucrăm împreună la un mecanism transparent care să asigure predictibilitate în evoluţia salariului minim”, a declarat premierul Dacian Cioloş.

 

 

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a precizat că pentru stabilirea salariului minim sunt necesari mai mulţi paşi, primul fiind centralizarea propunerilor făcute de confederaţiile sindicale şi de cele patronale, iar ulterior va fi convocat un nou Consiliu Naţional Tripartit pentru a se ajunge la un consens.

Ministrul Muncii a precizat că pentru a putea asigura predictibilitatea salariului minim pe economie, ministerul a transmis partenerilor sociali un studiu referitor la evoluţia nivelului salariului minim brut garantat în plată în România şi evaluarea impactului economic şi social al aplicării acestuia.

 

Studiul realizat de Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale include analize şi evaluări privind efectele economice şi sociale potenţiale ale creşterii salariului minim brut garantat în plată. Studiul are caracter de documentare, neavând efecte în stabilirea salariului minim în 2017.

 

Rezultatele studiului sunt utilizate, într-o a doua fază de cercetare, pentru elaborarea unui mecanism transparent de stabilire a salariului minim brut garantat în plată, conform Recomandării specifice de ţară a Consiliului European din data de 8 iulie 2014 privind Programul naţional de reformă al României.

Mecanismul de stabilire a salariului minim brut garantat în plată este elaborat de un grup de experţi independenţi, propuşi de partenerii sociali, şi va fi gata până la sfârşitul anului.

 

Acest studiu oferă o imagine a persoanelor remunerate în România cu salariul minim şi evidenţiază expunerea lor la riscul de sărăcie. De asemenea, studiul propune cinci scenarii privind creşterea salariului minim şi impactul pe care l-ar avea aplicarea fiecărui scenariu asupra mediului economic.

 

În prezent, cuantumul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte pe baza următoarelor elemente:

- art. 3 din Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii nr. 131/1970 privind fixarea salariilor minime, ratificată de România în 1975;

- reducerea numărului persoanelor salariate aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială;

- recomandarea Comisiei Europene cu privire la îmbunătăţirea ponderii salariului minim în salariul mediu, astfel încât raportul dintre aceste două salarii să se apropie de 50%, aşa cum este în ţările dezvoltate din Uniunea Europeană;

- factorii de ordin economic, inclusiv cerinţele dezvoltării economice, productivitatea şi interesul care există pentru a realiza şi a menţine un înalt nivel de folosire a forţei de muncă.

 

 

„Am venit la această întâlnire fără idei preconcepute. Suntem deschişi propunerilor partenerilor sociali şi suntem astăzi aici pentru a asculta opiniile dumneavoastră, dar şi pentru a continua să lucrăm împreună la un mecanism transparent care să asigure predictibilitate în evoluţia salariului minim”.

 

Dacian Cioloş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.