• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Martie , 2022

Asociația „Tradiții și Meșteșuguri din Maramureș”

Asociația Tradiții și Meșteșuguri din Maramureș își propune să promoveze și să salveze meșteșugul tradițional și obiceiurile din arealul județului Maramureș. Lumea tradițională a fost în declin în ultimele decenii ale secolului al XX-lea. Prin organizația noastră, dorim o revigorare și o transmitere perpetuă spre noile generații a tot ce este legat de tradițiile zonei.


De unde a pornit ideea noastră?
Ideea a pornit de la simplul fapt că în Maramureș nu există, la momentul actual, niciun ONG care își propune să abordeze această temă și se resimte din ce în mai mult o pierdere a meșteșugului. Am observat o lipsă acută în unele satele maramureșene a meșteșugarilor și meșterilor. Pe mulți dintre ei i-am pierdut (recent, Teodor Bârsan și Victoria Berbecar).

Trebuie să admitem faptul că sunt sute sau poate zeci de meșteșugari pe care lumea încă nu-i cunoaște, excepție făcând oamenii din satele în care locuiesc. Din această cauză, și nu numai, am pornit acest proiect de suflet dedicat în memoria bunicii Președintelui Asociației, Năsui Denis Florin, care a fost un meșteșugar vestit în zona Vișeului.


Ce ne-a inspirat în crearea logoului?

Cultura tradițională românească este alcătuită în mare parte din simboluri geometrice. Atât pe ii, cămăși, pieptare, cojoace, sumane întâlnim aceste simboluri cu o însemnătate deosebită. Asta ne-a inspirat pe noi, un simbol geometric regăsit pe un pieptar din Vișeu de Jos, cu o vechime de peste 80 de ani. Pe piele albă de miel, era cusut o coloană, alcătuită din romburi, care la prima vedere se aseamănă cu coloana infinitului.  

În interiorul romburilor, erau cusute motive de diferite culori, orientate în stânga și-n dreapta. Am cercetat și am găsit mai multe exemple de acest gen pe pieptarele din zona Vișeului (denumite pieptar cu raiu’), pe cămăși, porți de lemn și multe altele. Astfel, am ajuns la conceptul acesta. A fost încadrat într-un cerc pentru a simboliza pe o parte ziua, solstițiul de vară, pe de alta parte noaptea, solstițiul de iarnă. Este orientat pe direcția nord-sud. Reprezintă un proces continuu de evoluție, aceasta fiind și viziunea asociației. Pe atât de simplu, dar cu semni­fi­cații profunde este logoul aso­ciației noastre.


Ce ne propunem să facem?
Iubitori de tradiție și meșteșug, de tot ce înseamnă autentic dorim, prin acest ONG, să facem o serie de activități culturale tradiționale, să ne punem bazele unui centru meșteșugăresc, să promovăm co­mu­nitățile de meșteșugari din fiecare zonă prin materiale vi­deo-foto. Ne propunem să facem o cercetare amplă asupra meșteșugurilor și obiceiurilor maramureșene.

O idee pe care am vrea să o punem în aplicare este înființarea unor așa-numite „șezători” în toate satele maramureșene. Aceste întâlniri să aibă loc periodic, în locuri bine stabilite (o dată pe săptămână, de două ori pe lună), la care să participe tineri dornici, voluntari, meșteșugari, meșteri. Scopul lor este de a transmite din ge­nerație în generație rânduiala străbună, moș­te­nirea culturală și de a educa pe cei tineri în spiritul tradiției.

Acestea sunt doar câteva idei, dorim să facem mult mai multe și scopul nostru principal este de a salva Maramureșul și tradițiile lui.
Un prim eveniment desfășurat de organizația noastră a fost o șe­zătoare. Aceasta avut loc într-o casă cu specific local și anume Casa de la Pârâu din satul Vișeu de Mijloc. Am avut deosebita plăcere să fie prezent fotograful satului românesc, Sorin Onișor, îm­preună cu mai mulți colegi minunați.
Membrii Grupului folcloric „Vi­șeu” ne-au încântat cu prezența lor și costumele autentice.
Susține tradiția și meșteșugul, ultima salvare a unui neam!

Banii rezultați din donații vor merge spre proiectele noastre (șe­ză­torile rurale, promovarea prin materiale foto-video a meșteșu­garilor/ meșterilor din Maramu­reșul istoric, crearea unui centru meșteșugăresc).
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.