• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 15 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Noiembrie , 2017

Aria protejată Bozânta, ecologism fără ecologism

Am continuat să căutăm răspunsuri deoarece nimeni nu îşi asumă propunerea. Înainte de investigaţii am fost până la Bozânta, lângă iaz. Drumul până acolo este precum în zonele părăsite din teatrele de război. Am ajuns la un moment dat la nişte clădiri cam dărăpănate, un loc în care se află ultimul paznic al Remin. Acesta pă­zeşte, e un fel de-a spune, perimetrul cu toate instalaţiile rămase, nefolosite, cu iazul de steril.

Am găsit şi din scurgerile de steril spre Lăpuş de la ultimul incident de pe iazul Remin. Interesant este că acest incident a afectat, probabil, şi o bucăţică din aria protejată. Am ajuns până la cea mai apropiată distanţă de aria protejată, circa 300 de metri. Groaznic, nici nu se poate descrie ce am văzut. Nimic ce ar aduce a arie protejată, adică ceva ce ar fi oportun să fie protejat. Am făcut fotografii şi, cum arată terenul în foto­grafiile făcute, aşa se vede pe cursul râului Lăpuş, spre Someş, adică aria pro­tejată. Desigur, noi am văzut o bucată, dar aria are 70 de hectare.

Ne-am întors dezamăgiţi. Am discutat cu cei de la APM Maramureş. Domnul Iancu a fost foarte expeditiv, poate era obosit, dar a spus, pe scările instituţiei, că APM nu mai are nimic de-a face cu ariile protejate. Ele au trecut la Agenţia Naţională a Ariilor Protejate. Aşa o fi!
Legat de cei de la mediu am constat că nimeni de la instituţia băimăreană nu a fost în teren să vadă acest sit. Ba mai mult, nu se ştie că el este pe Lăpuş şi o parte pe Someş. În fine, chestie de nuanţă profesională. Singura care are habar de arii protejate de la APM pare a fi doamna Glodean Ileana. Aceasta ne-a explicat generalităţile ariilor protejate.    

„La nivel european, văzându-se că sunt multe specii şi habitate pe cale de dispariţie s-a luat decizia de protejare. A apărut reţeaua Natura 2000, cele de interes comunitar. Sunt mai multe feluri de arii protejate: comunitare, naţionale, locale, internaţionale. Fiecare dintre acestea au studii şi management diferit. Când a aderat România la UE şi-a asu­mat, prin tratatul de aderare, anumite condiţii pe partea ariilor protejate şi trebuie îndeplinite. Nu avem de ales, trebuie să avem o anumită suprafaţă. Cine a negociat, aşa a negociat. Pe teritoriul Maramureşului avem 64 de arii naturale protejate de diverse tipuri şi categorii. Aceste arii acoperă cam 42% din judeţ. Suntem locul trei sau patru pe ţară, după suprafaţa ocupată de arii protejate. Cu privire la desemnarea acestor arii, procedura spune că trebuie dezbateri publice, de desemnarea lor se ocu­pă, în general, ministerul. Noi am făcut consultările publice în 2015 şi pentru Bozânta. Noi am trimis obiec­ţiuni la minister. Că au ţinut sau nu cont de ele…”, ne-a spus biolog Ileana Glo­dean, specialist pe arii protejate.

Am mai discutat cu cel care apare în fişele ministerului ca fiind cel care a verificat în teren povestea. Domnul Adrian Oprea este specialist la grădina botanică din Iaşi. Nu ştia că situl Bozânta este arie protejată.
„Eu am fost o singură dată acolo, cred că a fost acum doi ani. A fost un seminar bio-geografic la Arad. Cineva a propus un habitat de pajişti. A fost propus şi acest sit Bozânta Mare. Comisia europeană a acceptat acea propunere, iar noi a trebuit să mergem pe teren ca să vedem ce este acolo. Am fost, parcă era o haldă de steril. Nu ştiu mai mult. Nu trebuie să mă întrebaţi pe mine, ci pe cei care au propus aria protejată. Când am fost acolo nu era arie pro­tejată, era sit Natura 2000. Nu eu am propus acest sit. Dacă era după mine, eu nu aş fi propus nimic în plus faţă de ceea ce era până în 2015. Dar cei de la Coa­liţia pentru Conservarea Biodi­ver­si­tăţii în România, erau şi nişte ONG-uri de me­diu, cred că una dintre aceste entităţi a propus acest sit”, a spus Adrian Oprea din Iaşi.

Am căutat la Ministerul Mediului. Am lăsat o solicitare şi am primit un răs­puns. Ministerul spune că pentru o re­zolvare competentă a redirecţionat soli­citarea noastră către Agenţia Naţională a Ariilor Protejate. În acest fel s-a în­chis cercul. Evident, nu am primit niciun răspuns la întrebarea cine a propus ca arie protejată situl din Bozânta.
Vom reveni săptămâna viitoare cu ce se protejează în Bozânta.     
 

 

 

„Când am fost acolo nu era arie pro­tejată, era sit Natura 2000. Nu eu am propus acest sit. Dacă era după mine, eu nu aş fi propus nimic în plus faţă de ceea ce era până în 2015. Dar cei de la Coa­liţia pentru Conservarea Biodi­ver­si­tăţii în România, erau şi nişte ONG-uri de me­diu, cred că una dintre aceste entităţi a propus acest sit”.
Adrian Oprea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.