• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Septembrie , 2015

Anuala Artelor ediţia a XXVI-a

Luni, 21 septembrie a.c., în prima zi a Festivalului Castanelor, a avut loc vernisajul expoziţiei Anuala Artelor 2015. În cadrul aceluiaşi eveniment, a fost lansat şi albumul Anuala Artelor Centrul Artistic Baia Mare 2015, editat de Filiala Baia Mare a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Consiliul Local Baia Mare. Realizarea acestui proiect a fost posibilă şi datorită contribuţiei financiare a participanţilor la expoziţie.

 
 

Expoziţia Anuala Artelor 2015 poate fi vizitată de iubitorii de artă în spaţiile fostului Cinematograf Minerul, intrat de puţină vreme în proprietatea Municipiului Baia Mare. Spre diferenţă de ediţiile anterioare ale Anualei Artelor, în acest an jurizarea lucrărilor şi selectarea celor expuse s-a făcut într-un mod diferit, respectiv un număr de 75 de artişti plastici au propus fiecare câte o lucrare pentru expoziţie.

 

„A XXVI-a ediţie a Anualei Artelor are un caracter mai special prin faptul că este prima dată în istoria acestui eveniment când expoziţia nu este găzduită de Galeria Hollosy de la Colonia Pictorilor. Acest detaliu atrage după sine particularităţi logistice, care fac trecerea de la tiparul cu care eram obişnuiţi, an de an, spre un registru atipic.

În acest an, lucrările de artă sunt expuse în spaţiul fostului Cinematograf Minerul, aflat azi în patrimoniul Municipiului Baia Mare. Este totodată o întoarcere la origini, pentru că, înainte de anii ’70, când Colonia Pictorilor nu dispunea de săli expoziţionale, ci doar de ateliere de creaţie, expoziţiile colective aveau loc în incinta aceluiaşi imobil, fostul Hotel Ştefan, mai precis, în spaţiile ocupate de restaurantul de atunci (...)

Anul 2016 reprezintă aniversarea a 120 de ani de istorie a fenomenului artistic de la Baia Mare. Cu această ocazie vom inaugura Galeria Hollosy, organizând un eveniment de amploare care doreşte să redea dimensiunea internaţională a acestui spaţiu. E vorba de Bienala Internaţională de Artă Contemporană – Baia Mare 2016.

Tot atunci vom lansa albumul aniversar ce va cuprinde istoria celor 120 de ani, receptată şi înţeleasă din perspective diverse, în aşa fel încât să existe o multitudine a abordărilor şi punând accent şi pe perioada modernă şi contemporană. Va fi pus în aplicare un program de rezidenţe pentru artişti, în aşa fel încât Colonia Pictorilor să recâştige în importanţă atât prin evenimentele ce vor avea loc aici, cât şi prin artiştii şi personalităţile invitate”, a afirmat Laura Teodora Ghinea, preşedinte al Filialei Baia Mare a U.A.P.R.

 

Ca de fiecare dată, a fost acordat şi un premiu pentru artistul anului. În acest an premiul a fost obţinut de sculptorul Györy Csaba Attila.

Despre expoziţie şi artişti, despre viaţa comunităţii artistice băimărene şi planurile de viitor legate de aceasta (au vorbit prefectul judeţului Maramureş, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, Ioan Marchiş, şi preşedintele Filialei Baia Mare a UAPR, Laura Ghinea.

 
 

O mărturie culturală inestimabilă

 

„În 2016 se vor împlini 120 de ani de la fondarea curentului care s-a transformat în timp într-unul dintre cele mai puternice simboluri ale municipiului Baia Mare: Şcoala băimăreană de pictură. Cu respectul cuvenit pentru cei care şi-au unit forţele şi au pus bazele acestei şcoli, astăzi avem datoria morală de a continua şi de a dezvolta permanent acest simbol, din dorinţa de a susţine artiştii plastici şi arta, dar şi din iubire faţă de Baia Mare, care are o şansă în plus de a se poziţiona pe harta lumii datorită acestei mărturii culturale inestimabile (...)

Îmi doresc să revitalizăm şi să şlefuim în permanenţă spiritul şcolii băimărene de pictură.

Să privim cu respect spre trecut, cu înţelegere spre prezent şi cu încredere în viitor.

Să oferim o şansă artiştilor tineri. Să îi susţinem să plece în lume pentru a se dezvolta, dar să îi atragem înapoi, acasă. Îmi doresc ca şcoala băimăreană să evolueze, să primească valenţe academice.

 

Un alt pas pe care trebuie să îl facem, unul curajos, dar hotărât, este să înfiinţăm Academia de Arte Baia Mare. Să înfiinţăm o instituţie de mare clasă, care trebuie să aibă la bază şcoala băimăreană de pictură. Un alt obiectiv vital, pentru a asigura continuitatea şcolii băimărene, este ca artiştii să fie din ce în ce mai prezenţi în comunitate. Nu doar prin activităţi de plain-air, ci din punct de vedere educaţional. Artiştii băimăreni trebuie sprijiniţi şi susţinuţi să îşi desfăşoare activitatea în cele mai bune condiţii, să aibă ateliere şi spaţii expoziţionale, nu pentru ei personal, ci pentru renumele oraşului nostru. Dar, în acelaşi timp, artiştii au datoria de a contribui la educarea comunităţii în spiritul iubirii artelor şi a simbolului care este Şcoala băimăreană.

 

Şi acest lucru se poate întâmpla doar prin prezenţa artiştilor în unităţile de învăţământ, în cartiere, prin implicarea în proiectele şi acţiunile lor a celor tineri.

Din respect pentru trecut, împreună, putem salva tot ceea ce alţii au lăsat în ultimele decenii să se distrugă. Împreună putem proteja şi dezvolta pe mai departe spiritul Şcolii băimărene de pictură. Chiar dacă avem activităţi, educaţie şi preocupări diferite, pe toţi ne leagă un lucru elementar: iubim Baia Mare.”

 
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.