• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 13 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Aprilie , 2022

Antreprenori de top din România au luat cu asalt nordul Romanian Business Leaders Maramureș a fost lansat la Magus

La complexul hotelier Magus din Baia Mare, a avut loc un eveniment din categoria „premium”. S-a lansat filiala Maramureș a Romanian Business Leaders (RBL), una dintre cele mai reprezentative organizații ale antreprenorilor români. Evenimentul de afaceri s-a desfășurat după o perioadă lungă de restricții din cauze sanitare.

Pandemia a afectat și zona de afaceri, iar antreprenorii nu au mai putut să se întâlnească, să pună la cale noi orizonturi de dezvoltare. La  manifestarea din Baia Mare au fost așteptați zeci de lideri de business din Maramureș care au făcut o incursiune în filozofia și proiectele organizației, axate pe trei direcții importante pentru România: educație, antreprenoriat și bună guvernare.

Pentru a marca acest moment deosebit pentru mediul de afaceri local, vicepreședintele RBL, antreprenorul Felix Pătrășcanu, cofondatorul FAN Courier, a venit la evenimentul băimărean însoțit de directorul executiv al organizației, doamna Alina Burlacu, și membrii Consiliului Director al RBL, antreprenorii Dan Pitic (fondator Perpetuum) și Dan Isai (fondator SaladBox).

În contextul actual, marcat de războiul din Ucraina, criza energetică și alte crize sectoriale, liderii de business din Maramureș au avut oportunitatea să-și unească forțele în cadrul Romanian Business Leaders. Tema conferinței a fost „Join Forces for Change”, iar pe agenda evenimentului au fost programate și dialoguri moderate de antreprenorul Ștefan Dărăbuș cu invitații săi, în care au fost dezbătute subiecte de actualitate pentru mediul de afaceri autohton.

Din Grupul de Inițiativă care a pus bazele filialei locale a Romanian Business Leaders fac parte antreprenorii: Ciprian Borșan (Harpoon Marketing), Pamela Pop (EATON), Jacques de Boer (Printmasters), Nicu Onțiu (One-IT), Sergiu Cadar (Somproduct), Ștefan Dărăbuș (Ultra Residential), Iulian Furnea (Fida Solutions), Ciprian Șter (Revolution Residence), Victorița Șter (Vivohaus), Lucian Valea (Sunrai Village) și Florin Dărăban (Diflora).
A fost invitat președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan, un susținător al mediului de afaceri.

La ora  fixată, mașini performante au parcat în curtea impozantului complex hotelier băimărean. Iar invitații, antreprenori cunoscuți pe plan local, au venit la eveniment în ținute de lucru, costum, cravată, pentru bărbați, rochii adecvate manifestării pentru femei. A fost o paradă  a bunului gust, o paradă  pe care nu am mai văzut-o în ultimii doi ani pandemici. Cu precizie de ceasornic, evenimentul a fost deschis de Ciprian Borșan, liderul RBL Maramureș. Acesta a vorbit despre „întâmplarea” de la  Magus, a prezentat invitații veniți „de peste mări și țări” românești și a dat microfonul președintelui CJ Ionel Bogdan.

„Iată, după doi ani de pandemie putem să ne întâlnim tot în condiții dificile, că așa ne-am obișnuit în mediul de afaceri, nu? Înainte să fiu președinte al CJ, de pe la 17-18 ani am încercat să răzbesc în mediul antreprenorial și cred că acest lucru mă ajută și astăzi. Sunt convins că i-ar ajuta pe foarte mulți care ocupă funcții publice, pentru că în mediul antreprenorial înveți să lucrezi mult, înveți ce înseamnă competitivitate, înveți ce înseamnă economia de piață și știi să pre­țuiești munca celorlalți. Lucru care în instituțiile publice se întâmplă mai puțin. Este trista realitate!
Dar, încă din primele zile de mandat, eforturile mele au fost îndreptate spre dezvoltarea mediului de afaceri maramureșean. Și proiectele pe care le-am dezvoltat, pe care le dezvoltăm, au ca subiect dezvoltarea Maramureșului pe termen lung. Eu nu mă uit doar la ce se întâmplă mâine, ci vreau ca, după ce voi pleca din această poziție, nefiind o poziție pe termen nedefinit, să știu că am făcut tot ceea ce a stat în putința mea ca Maramureșul, antreprenoriatul ma­ramureșean să se dezvolte. De aceea cred într-un parteneriat real cu mediul de afaceri. Chiar în această săptămână am avut o întâlnire cu oameni de afaceri din Maramureș în contextul pe care îl trăim astăzi. După o criză  sanitară care a generat o serie de probleme și malformații în sistemul financiar, iată că  astăzi avem o altă criză, mai mult sau mai puțin văzută de mediul economic, dar sigur o simțim cu toții. O criză, care, din nou, nu este pe un termen definit, ci pe unul nedefinit. Nu știm dacă va mai dura o lună, două, un an sau doi. Dar, cu siguranță, va avea un impact pe  toate palierele sociale, economice în cadrul UE și cu precădere în județul Mara­mureș, pentru că suntem un județ de graniță. În actualul context, am discutat, în primul rând, despre oportunitățile pe care le naște o criză, pentru că o criză naște și o oportunitate. Și avem câteva oportunități pe care deja le-am identificat. Și am discutat atât cu antreprenori maramureșeni, cât și la nivel guvernamental pentru a stimula relocarea de companii din Ucraina, din Belarus și din Rusia spre România, spre Maramureș. Trebuie știut că Maramureșul va rămâne cu probleme sociale pe termen lung odată cu această  criză a refugiaților. De asemenea, avem un avantaj, și anume faptul că primim forță de muncă, cu care toți avem probleme, în acest moment, în mediul antreprenorial. Sunt o  serie de chestiuni, cum ar fi turismul în Maramureș, care are probleme foarte mari, rezervările sunt anulate pe bandă rulantă, din perioada Paștelui. Nu  s-a mai întâmplat așa ceva decât în starea de urgență, când a fost închis tot. Iată, sunt și avantaje, dar și foarte multe dezavantaje. Va  trebui să conlucrăm foarte bine, astfel încât să putem răzbi și să putem trece peste această perioadă care, din nou, ne va pune la încercare”, a spus președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan.  

Evenimentul a continuat cu luări de cuvânt ale invitaților și cu dezbateri la subiect, pe temele anun­țate și în contextul crizelor momentului. De remarcat abilitatea moderatorului Ștefan Dărăbuș, prezent la eveniment în calitate de antreprenor în zona imobiliară. Acesta a demonstrat că stăpânește „armele” antreprenoriale la fel de bine ca și calitățile sociale prin care s-a făcut remarcat în ultimii 20 de ani.
Am vorbit cu liderul RBL Maramureș, Ciprian Borșan, într-una din pauzele evenimentului, despre manifestare, despre afaceri,
despre RBL.
Reporter: Ce se întâmplă la Magus?
Ciprian Borșan: Astăzi e o zi importantă pentru comunitatea de afaceri din Maramureș, pentru că lansăm aici, la noi, filiala Romanian Business Leaders (RBL), una dintre cele mai mari și reprezentative organizații de afaceri din România. Din RBL fac parte peste 300 de antreprenori care înglobează circa 6% din PIB-ul românesc. Și au în companiile lor peste 35.000 de angajați. Prin lansarea acestei filiale, încercăm să coagulăm mai mult mediul de afaceri local, companiile din Maramureș, pentru a le susține în dezvoltarea lor dar și pentru protejarea acestor companii la nivel național. RBL este membru fondator al Coaliției pentru Dezvoltarea României, un organism care e într-un dialog constant cu guvernul și cu insti­tuțiile publice. Asta înseamnă că vocea antreprenorilor de aici din Maramureș va fi auzită mai clar, mai puternic, la București.
Rep.: Este o inițiativă interesantă. Pe de altă parte, cum pot antreprenorii să influențeze, pozitiv, deciziile guvernamentale.
Care sunt modalitățile. Îl sunați pe ministrul X să...?
Ciprian Borșan: Noi vedem, cel puțin în ultimii zece ani, o schimbare de paradigmă în dialogul dintre mediul de afaceri și cel gu­vernamental. Sunt foarte multe inițiative legislative care sunt discutate în prealabil în Coaliția pentru Dezvoltarea României. Aici, se fac grupuri de lucru, grupuri cheie. Sunt o multitudine de Ordonanțe, de Legi care au fost verificate, dar au fost și unele care s-au anulat, pentru că au venit informații de la RBL, dar și de la alte orga­nizații patronale, antreprenoriale că vor fi periclitate anumite aspecte din viața economică a României. Deci, au fost rezultate concrete! În ceea ce privește multitudinea de crize cu care ne confruntăm în momentul de față, care nu e doar situația României în contextul internațional, sunt multe discuții în mod constant cu guvernul României. Desigur, nu toate discuțiile se concretizează, cum ar dori mediul de afaceri, dar sunt aspecte care prind contur, care sunt luate în calcul și ajută mediul de afaceri.
Rep.: Cum ar putea RBL Maramureș să îmbunătățească relația cu administrația băimăreană, județeană? Va putea RBL să ajute la dezvoltarea afacerilor locale? Se știe, toți cer parcuri industriale, mai multe afaceri care să sprijine comunitatea băimăreană, maramureșeană.
Ciprian Borșan: Competitivitatea mediului de afaceri local este una care necesită îmbunătățiri în anii următori. În același timp, suntem într-o poziționare geografică care ne aduce o multitudine de provocări. Baia Mare nu este un oraș  de graniță cu Vestul și atunci avem nevoie de infrastructură, așa cum este acel Drum Expres atât de mult discutat. Știm ce se întâmplă cu proiectele de infrastructură în România. Le gândim pe trei ani și le  facem în 10 ani sau 15 ani...Cred că prin semnalul pe care îl tragem astăzi, aici, prin înființarea acestei filiale, facem pași importanți în acest sens. Din RBL fac parte antreprenori renumiți, sunt firme de top, printre cele mai mari din România și vom avea un cuvânt important în dezvoltarea afacerilor. Astăzi îl avem cu noi pe vicepreședintele RBL- Felix Pătrășcanu, antreprenorul care a fondat Fan Curier, cea mai mare companie de curierat din România și alți membri din boardul RBL. Cred că, prin aderarea la genul acesta de organizații, mediul de afaceri local are șansa să își găsească soluții la punctele cheie pe care trebuie să le rezolve și, în același timp, cred că avem o șansă prin care vocea antreprenorilor locali să fie foarte bine auzită aici, la nivel local și la nivel național. E nevoie de multă muncă, pentru că instituțiile publice, instituțiile locale nu au exercițiul dialogului constant cu mediul de afaceri sau cu societatea civilă, De aceea vom depune toate eforturile pentru a avea rezultatele dorite. Noi ne-am dori consilii consultative cu mediul de business, pentru că multe din deciziile luate la nivel local de Primăria Baia Mare, de primării, de diverse UAT-uri sau de CJ Maramureș afectează viața economică a județului și a acestei regiuni. Atunci, credem de cuviință că primii care ar trebui să  fie consultați sunt  antreprenorii, cei care creează un plus de valoare în economia locală, creează locuri de muncă și încearcă să ridice competitivitatea și atractivitatea acestei regiuni.
Rep.: S-a tot vorbit de regionalizare. În contextul economic al județului, al județelor românești, ar fi nevoie de o astfel de schimbare administrativ-teritorială?
Ciprian Borșan: Regionalizarea este un subiect atât de dezbătut după Revoluție. Pentru mine, ca antreprenor, este un deziderat. Cred că România ar performa dacă am debloca unele decizii de la nivel central, să se întâmple la nivel local. Asta înseamnă clar și bugete mai mari aici, la nivel local. Din păcate, o pondere semnificativă din colectarea taxelor și impozitelor se întorc la nivel central și asta duce, ulterior, la diverse im­plicații politice. Există partipris-uri sau afinități în împărțirea banilor. Cred că este nevoie să avem dialog și o dezbatere cu argumente. Trebuie stabilite viziuni clare, pe termen lung, ținând cont de dinamica lumii în care trăim. Noi vedem că nu sunt viziuni coe­rente, sunt o multitudine de proiecte care sfârșesc în sertare pline de praf și asta nu poate decât să aducă mult haos. La fiecare schimbare de guvernare, la fiecare schimbare de ministru mai apar niște proiecte, care ulterior mor în fașă sau nu au mare legătură cu ceea ce își doresc românii și mediul de afaceri din România.
Rep: Când o să fie mai bine pentru România, pentru români?
Ciprian Borșan: Cred că o să fie bine atunci când fiecare o să ne facem foarte bine treaba în locul în care ne aflăm, unde muncim. Să lucrăm cu responsabilitate și, în același timp, când vom gândi nu insular, nu izolat, ci vom gândi extins, mă refer aici la oamenii de afaceri, fiecare dintre noi avem un rol mai extins decât propria afacere, decât ce facem pentru comunitate, pentru România. În acest mod, trebuie să atingem adevăratul potențial al acestei țări și să fructificăm punctele forte pe care le avem, iar generațiile viitoare să-și dorească să rămână aici, să nu dorească să emigreze.
Rep.: După Revoluție, România a fost condusă doar de politicieni. Asta ar fi soluția? Sau mediul de afaceri ar trebui să aibă locul său în conducerea acestei țări?
Ciprian Borșan: Mediul de afaceri în orice țară democratică are un rol important în dezvoltarea și în bunul mers al țării respective. De aceea amintesc încă o dată necesitatea ascultării active a mediului politic, care nu trebuie să își uite rolul și menirea pentru care se află acolo, la conducere. Avem nevoie de un stat competitiv, de un stat agil și abil, așa cum se întâmplă cu state care erau, cândva, în urma României. Mă refer la țările din Europa Centrală. Cred că trebuie să existe comunicarea, colaborarea directă între cele două părți. Sigur, dacă întrebi mediul de afaceri, nu sunt mulțumiți de clasa politică românească. Dar ei sunt oglindirea întregii societăți. Asta este România! Asta poate România în momentul de  față.
Mediul de afaceri își dorește cumva să coaguleze mai puternic legăturile între părți și să provoace schimbări în România. RBL are trei axe principale de acțiune: educația, antreprenoriatul și buna guvernare. Credem cu tărie că antreprenorii trebuie să își suflece mânecile și să se implice în astfel de proiecte.  


 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.