• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Septembrie , 2013

ANI are mărul. Discordiei

Agenţia Naţională de Integritate a pornit o nouă vânătoare de aleşi. Pe lista neagră ANI se află şi Pavel Ţiudic, primarul comunei Repedea, acuzat de incompatibilitate şi conflict de interese. Primarul neagă însă acuzele.

 
 
 

Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa stării de incompatibilitate, precum şi existenţa conflictului de interese de natură administrativă şi penală, în cazul a opt aleşi locali, printre care şi Pavel Ţiudic, primar al Comunei Repedea.

Potrivit ANI: „Starea de incompatibilitate şi cea de conflict de interese au intervenit ca urmare a exercitării simultane a mai multor funcţii şi calităţi, precum şi a adoptării unor decizii prin care s-a realizat un folos material pentru sine, soţ sau rudele sale de gradul I ori pentru un afin până la gradul II inclusiv, astfel: ŢIUDIC PAVEL s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iunie 2008 – 25 iunie 2012, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de Primar al Comunei Repedea, Jud. Maramureş, şi funcţia de administrator al S.C. Tiudic S.R.L.

Astfel, ŢIUDIC PAVEL nu a respectat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de primar [...] este incompatibilă cu funcţia de […] administrator [...] la societăţile comerciale [...]”. Efectele? Teoretic, primarul îşi pierde funcţia şi se alege cu interdicţia de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani.

 

Primarul Pavel Ţiudic spune însă că lucrurile nu stau deloc aşa: „M-a reclamat cineva la ANI, un consilier local, că am avut o firmă. În 1992 i-am dat băiatului meu 49% din acţiuni şi cu 51% am rămas eu. În 2004, în 24 decembrie, m-am dus la notarul public şi eu m-am retras definitiv din firmă. Dar băiatul nu s-a dus să înregistreze actul la Registrul Comerţului. Eu nu am mai semnat de atunci, dar în Registru figuram şi eu. Am documentul din 2004 că m-am retras din firmă, este făcut la notarul de la Vişeu de Sus. Cei de la ANI mă declară incompatibil pe perioada 2008-2012.

Că în 2012 am văzut că sunt acuze şi m-am dus să verific şi am făcut toate demersurile să fiu scos din firmă. În luna mai 2012 am făcut o nouă declaraţie la notar, deşi exista una şi am dus-o la Registrul Comerţului. Cei de la ANI au considerat că sunt incompatibil şi au trimis hârtie Prefecturii, dar şi mie. Am avut dreptul la contestaţie, am făcut contestaţie, iar acum mergem mai departe. Dacă nu făceam contestaţia în termen de 15 zile puteam să fiu suspendat de domnul prefect din funcţia de primar, sau să-mi dau demisia. În plus, trei ani de zile nu am voie să candidez dacă se demonstrează incompatibilitatea. Avocatul meu de la Bucureşti mi-a spus că în Instanţă se ia în considerare actul acela notarial prin care m-am retras din firmă în 2004”.

 

Primarul de Repedea spune că nu îi e frică de acţiunea ANI. Îşi va apăra în instanţă punctul de vedere, iar dacă justiţia nu-i va da dreptate „voi pleca şi gata, că nu m-a făcut mama primar pe viaţă să nu pot fără această funcţie. Nu sunt legat eu de scaunul de primar”. Cât despre oamenii de comună, părerile sunt împărţite. Unii sunt indignaţi, alţii se pregătesc de alegeri. Ţiudic spune că de fapt tocmai de la alegeri a pornit întreaga tevatură: „Oamenii din comună sunt indignaţi, iar cei care mi-au făcut plângerea se bucură. Totul este pornit politic. Mi-au cerut şi documentaţia dacă firma aceasta a avut contracte cu Consiliul Local Repedea. Iar secretarul şi contabila au semnat răspunsul că nu a existat niciun asemenea contract cu Primăria. Prima dată am avut trei magazine, apoi în 1992 am făcut transport, şi apoi am renunţat şi am făcut o spălătorie auto care funcţionează şi la ora actuală. Totul se trage de la faptul că unul care a fost contracandidatul meu la alegeri, nu a ieşit şi acum încearcă să-mi umble în picioare.”

 
 

Lista ANI PAVEL ŢIUDIC (Primarul comunei Repedea), DRAGOMIR TRAIAN (Primar al Comunei Ciocârlia, Jud. Constanţa),IANCU SIMION SIMI (fost Primar al Oraşului Oţelul Roşu, Jud. Caraş-Severin), CÂRJA IOAN GABRIEL (Viceprimar al Comunei Ţicula, Jud. Arad),SFETCU AUREL (Viceprimar al Comunei Malovăţ, Jud. Mehedinţi), MAIOR CLAUDIU (fost Viceprimar al Municipiului Târgu-Mureş, Jud. Mureş),GHEORGHE MOISĂ (Consilier local în cadrul C.L. al Comunei Fîrliug, Jud. Caraş-Severin)şi BĂZĂVAN DUMITRU (Consilier local în cadrul C.L. al Comunei Malovăţ, Jud. Mehedinţi).

 
 

Efectele „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.„Persoana […] faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Comentariile celorlalți

lache pe 18.03.2014 la 23:05
ce bine ar fie daca ar face ceva dna in comuna repedea cu hoti atia ca fur fara nestinta

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.