• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Septembrie , 2015

„Am împăcarea sufletească că m-am străduit să fac ceea ce trebuia făcut şi aşa voi face şi în continuare”

Florin Vasile Talpoş este unul dintre cei mai tineri, dinamici şi activi primari ai judeţului. În cei trei ani de mandat, împreună cu echipa primăriei şi cu Consiliul Local, a reuşit să rezolve o serie de probleme importante ale cetăţenilor din Şomcuta Mare. Într-o perioadă în care legislaţia şi politicile naţionale au închis instituţii importante din „capitala Ţării Chioarului”, ca şi judecătoria, parchetul, spitalul etc., prin perseverenţă şi abnegaţie, primarul face eforturi pentru a reda localităţii prestigiul pe care îl merită.

 
 

Reporter: Care a fost traseul dumneavoastră profesional şi cum v-aţi decis să candidaţi la primărie?

Florin Vasile Talpoş: În primul rând m-am reîntors acasă, ca să zic aşa. Am lucrat la Primăria Şomcuta Mare din 1996 până în 2006, 10 ani. Am fost funcţionar la Serviciul de stare civilă, apoi s-a înfiinţat Serviciul de Evidenţa Populaţiei şi am devenit şeful serviciului, apoi am plecat un an şi jumătate la Consiliul Judeţean Maramureş, tot la Evidenţa Persoanei. Deci, aveam o experienţă de 11 ani şi jumătate în administraţie. Din 2008 am profesat ca avocat în Baroul Maramureş până la începerea mandatului de primar.

 

Reporter: Practic aveaţi o experienţă pur administrativă, nu politică.

Florin Vasile Talpoş: Da, n-am făcut politică, n-am fost consilier local înainte, am devenit direct primar. Candidatura mea la primărie a avut loc într-un context foarte interesant. A contat mult, desigur, şi faptul că am lucrat aici şi că la Serviciul de stare civilă am avut tangenţă practic cu toţi cetăţenii, din fiecare casă a venit cineva după un document la serviciul nostru de-a lungul vremii şi oamenii mă cunoşteau. În august 2009 am preluat conducerea organizaţiei locale PNL, am devenit preşedintele ei. La momentul acela nu se ştia de USL, de candidaţi, am preluat organizaţia şi am zis că vom vedea ce va fi. La noi nici nu a existat USL, am candidat fiecare separat. Apoi, majoritatea din Consiliul Local am făcut-o cu PSD.

 

Reporter: După ce aţi devenit primar, cum v-aţi stabilit priorităţile?

Florin Vasile Talpoş: Sigur că am avut o anumită viziune şi un anumit mod de lucru, dar pot să spun că m-au luat priorităţile pe mine, nu eu am luat priorităţile. În prima săptămână de mandat am început cu problema clădirii în care se află acum sediul primăriei, fost sediu al judecătoriei şi cu „ameninţarea” că aici ar putea să fie închisoare. În 4 iulie 2012 am fost validat ca primar şi în săptămâna următoare m-am trezit cu cei de la Penitenciar la mine în birou.

Clădirea funcţiona ca şi Judecătorie şi Parchet. Cei de la Penitenciar au venit să-mi spună că au preluat clădirea din spate, să le dau un tomberon pentru mizerie, că asigură paza şi că vor prelua şi clădirea din faţă. Eram în sediul vechi al Primăriei, am luat drumul Bucureştiului imediat. Am găsit înţelegere, dar a durat doi ani până am preluat efectiv clădirea, pentru că au fost multe chestiuni tehnice de rezolvat.

 

Reporter: V-a ajutat pregătirea juridică în acest demers?

Florin Vasile Talpoş: Da, cel puţin în a-i aborda la prima discuţie pe cei din Ministerul Justiţiei şi pe reprezentanţii Administraţiei Penitenciarelor. Am avut o discuţie de vreo trei ore în Bucureşti şi au înţeles situaţia, au fost de acord cu noi, dar a durat partea birocratică foarte mult, s-au schimbat de vreo cinci ori miniştrii justiţiei etc. Noi, am rezolvat problema, practic, în prima lună, dar a durat partea birocratică.

 

Reporter: Aţi împlinit recent 3 ani de mandat. Cum ar arăta un bilanţ al acestei perioade?

Florin Vasile Talpoş: Sigur că, înainte să mă gândesc dacă cetăţenii sunt mulţumiţi, trebuie să-mi fac eu un bilanţ. Am satisfacţia că am putut gestiona aceste situaţii urgente şi dificile şi că nu s-a întâmplat altfel. Actualul sediu al primăriei e singura clădire recuperată şi folosită din ţară şi sigur că asta mă bucură. Apoi, am împăcarea suflească că am făcut ceea ce era important şi prioritar. Sigur că din interior lucrurile se văd altfel şi întotdeauna este loc de mai mult. M-am străduit să fac ceea ce trebuia făcut şi aşa voi face şi în continuare. Am încercat să fiu deschis şi transparent faţă de cetăţeni, de asta nici nu am program de audienţe şi nici secretară, lumea intră direct în biroul meu şi îi ajut, atât cât pot. Apoi am încercat să promovez investiţii şi proiecte pentru fiecare dintre cele opt localităţi din UAT-ul nostru, n-am făcut separatisme. Din păcate, ritmul de implementare a proiectelor e lent şi dacă îl iei cap-coadă, un proiect durează chiar şi 5-6 ani. Aş vrea însă să mulţumesc echipei primăriei, domnului viceprimar, Consiliului Local şi, nu în ultimul rând, cetăţenilor, pentru sprijinul acordat.

 
 

„Am împăcarea sufletească că am făcut ceea ce era important şi prioritar. Sigur că din interior lucrurile se văd altfel şi întotdeauna este loc de mai mult. M-am străduit să fac ceea ce trebuia făcut şi aşa voi face şi în continuare.

Am încercat să fiu deschis şi transparent faţă de cetăţeni, de asta nici nu am program de audienţe şi nici secretară, lumea intră direct în biroul meu şi îi ajut atât cât pot”.

Florin Vasile Talpoş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.