Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
„Alină-te Dor, alină”, festival de folclor unic în lume, la Cicîrlău
Festivalul Concurs Naţional de folclor Nicolae Sabău „Alină-te dor, alină” a fost înfiinţat de interpretul de muzică populară Nicolae Sabău, fiu al comunei Cicîrlău, şi reprezintă unul dintre reperele culturale maramureşene.
Festivalul reprezintă un important eveniment din viaţa comunei. Acest festival a reprezentat o rampă deosebită de lansare a celor mai talentaţi tineri de muzică populară vocală şi instrumentală. Până în prezent s-au lansat 31 de nume noi în folclorul românesc, parte dintre ele devenind artişti cunoscuţi, laureaţi ai numeroaselor festivaluri naţionale şi internaţionale de folclor.
Festivalul a devenit în fiecare an sărbătoarea cea mai aleasă a muzicii populare din zonă, atrăgând sute de turişti şi simpatizanţi ai muzicii populare originale. Totodată, în cadrul spectacolului sunt prezentaţi interpreţi consacraţi ai cântecului şi dansului popular, cu recitaluri de excepţie. De altfel, festivalul este unic în ţară prin natura premiilor acordate, şi anume animale şi păsări de casă, iar premiul cel mare este „Măgăruşul Alin”.
Festivalul reprezintă o tradiţie locală ce se desfăşoară în fiecare an, venind astfel în beneficiul cultural al României şi al promovării acesteia în cultura Europei şi a lumii. Obiectivele festivalului sunt: lansarea şi afirmarea tinerelor talente, dezvoltarea spiritului creativ al tineretului, sincronizarea valorilor culturii naţionale cu valorile culturii europene, păstrarea tradiţiilor locale, cultivarea dragostei şi respectului pentru portul popular, informarea vizitatorilor despre potenţialul comunei şi încurajarea
turismului şi agroturismului local.
Pe viitor se doreşte extinderea festivalului cu secţiunile: culegători de folclor, obiceiuri şi tradiţii şi port popular. Valorificarea rezultatelor festivalului se doreşte a se realiza prin înregistrări, broşuri, spectacole itinerante, expoziţii, editarea de cărţi şi broşuri.
La ediţia din acest an, festivitatea de premiere a avut loc pe o vreme frumoasă, călduroasă, de toamnă maramureşeană. Lumea s-a adunat în faţa scenei de lângă Primărie. Sorin Lupşe, puţin emoţionat, pregătit cu eşarfa oficială a venit de mai multe ori pentru a se asigura că lucrurile stau bine şi pregătirile sunt terminate.
Începerea manifestărilor de acordare a premiilor festivalului a fost puţin întârziată de o nuntă. Tinerii miri au venit la primărie iar lumea prezentă la festival a urmărit cu atenţie parcursul mirilor.
După ce coloana venită la nuntă a plecat în sunetul claxoanelor de maşină, pe scenă a urcat Nicolae Sabău, iniţiatorul festivalului. El a spus că înainte de festivitatea de premiere va fi prezentat un scurt program de cântece patriotice având în vedere că în 2018 se sărbă-toreşte Centenarul Unirii, iar pe 1 Decembrie va fi sărbătoarea naţională a României.
Pe scenă au urcat copiii de la Grădiniţa din Cicîrlău după care au mai cântat artişti consacraţi, melodii patriotice cu mare impact la publicul prezent. Momentul cel mai intens a fost prezenţa artistei din Cluj, Adriana Irimieş, participant la festival în urmă cu mai mulţi ani.
După acest moment a urmat premierea câştigătorilor. Primarul Sorin Lupşe i-a invitat pe Gabriel Zetea şi pe primarii localităţilor învecinate să vină pe scenă, pe oaspeţii din Republica Moldova. Fiecare a spus câteva cuvinte despre festival, despre Cicîrlău, despre nevoia de folclor autentic şi despre Nicolae Sabău.
După festivitate au avut loc momente de dans şi cântec, spre satisfacţia locuitorilor din Cicîrlău, dar şi a oaspeţilor, turiştilor veniţi să vadă un moment de folclor autentic maramureşean.
Au fost premiaţi pe categorii:
Solişti Vocali
Marele Premiu - Măgărușul Alin - Daniela Pleșca - Raionul Strășeni, Republica Moldova;
Premiul I - Purceluş - Diana Topan - Baia Mare, Maramureș;
Premiul II - Gâscă - Teodora Păcurar - Tarna Mare, jud. Satu Mare;
Premiul III - Rață - Ana Cătălina Pop - Rohia, jud. Maramureș;
Premiul Special Hora TV - Lavinia Roman, Medieșu Aurit, jud. Satu Mare;
Menţiune - Eliza Lazăr - Şomcuta Mare, Maramureș;
Menţiune - Vasile Chiriac - Raionul Strășeni, Republica Moldova;
Mențiune - Diana Borodi - Baia Mare, Maramureș;
Mențiune - Darius Câmpian - Satu Mare;
Mențiune - Alexandru Cicioc - Nistru, Maramureș;
Mențiune - Amalia Tomoioagă - Moisei, jud. Maramureș.
Soliști Instrumentali
Premiul I - Mario Farcău - Stau Mare – Vioară;
Premiul II - Casian Cristuțiu - Satu Mare – Taragot;
Premiul III - Casian Galiș - Satu Mare – Vioară.
Juriul a fost format din:
Elise Stan - Președinte - Realizator programe TVR
Pamfil Bilțiu - prof. dr. Folclorist - Scriitor din Maramureș
Leontina Dorca - solist muzică populară, coregraf
Vasile Coca - Manager Hora TV
Ștefan Mariș - Dir. Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş.
Spre deosebire de alţi ani, la această ediție au participat concurenţi de peste hotare. Este vorba de Raionul Străşeni, Republica Moldova, zonă înfrățită cu comuna Cicîrlău.
De-a lungul timpului au participat la acest concurs nume care mai târziu s-au consacrat în muzica populară românească precum: Florentina și Petre Giurgi, Dumitru Fărcaș, Cornelia și Lupu Rednic, Irimieş Adriana, Petrică Mureșan etc.