Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Alina Gorghiu la Baia Mare. Vizită oficială
Președintele Senatului a făcut o vizită la Spitalul Județean Baia Mare împreună cu Ionel Bogdan și parlamentarii liberali. De asemenea, a vizitat pârtiile de schi din Cavnic. În cadrul unei conferințe de presă, au fost prezentate concluziile acestei vizite oficiale.
Alina Gorghiu a spus că vine destul de des în nord și a vorbit despre prezența Maramureșului la Târgul de Turism. „Vin destul de des în Maramureș, de multe ori privat. A fost un program dens până acum, am reușit să văd spitalul și să îmi fie prezentate proiectele. Evident că toate aceste proiecte au nevoie de susținere la nivel național. Ceea ce a reușit președintele Consiliului Județean Maramureș să facă, spre deosebire de foarte multe alte consilii județene, este următorul lucru: nu doar că a scris aceste proiecte și a vorbit, ci a și obținut finanțare, ceea ce este foarte mare lucru. E un județ în care eu revin cu drag. Nu pot decât să laud faptul că faceți pași relevanți în obținerea de fonduri și în implementarea unor proiecte pe infrastructura turistică. Maramureșul a avut de departe cea mai bună prezentare la târgurile de turism. A fost minunat prezentat județul dumneavoastră și sunt convinsă că turismul va crește, românii, și nu numai românii, vor veni într-un număr mult mai mare să vă viziteze zona”, a spus Alina Gorghiu.
Președintele interimar al Senatului a vorbit și despre noile legi ale Educației, despre care afirmă că „în scurt timp va intra acest pachet în Guvern, iar legea va veni în Parlament. Cred eu că în această sesiune parlamentară vom avea cea mai importantă reformă pe educație pe care România o va adopta”.
Președintele interimar al Senatului a vorbit și despre situația economică a României. A precizat că împrumuturile financiare efectuate până acum nu pun în pericol stabilitatea economică a țării.
„România este în creștere economică, primul stat din Europa. Să nu vă faceți griji că nu sunt resurse. Sunt resurse! Avem cele mai mari investiții în economia românească şi peste 70- 76% fonduri europene absorbite din exercițiu financiar anterior. N-avem o problemă cu absorbția de fonduri, cu banii în economie, important este să ne concentrăm astfel încât banii din PNRR să vină. Vă spun că avem din cererea pe tranșa a doua de plată câteva jaloane de rezolvat. Spuneam, săptămâna trecută, că avertizorii de integritate, legea avertizorului de integritate va fi rezolvată într-un interval scurt de timp. Avem discuții în coaliție şi vom modifica acel articol, astfel încât jalonul 430, unul dintre ultimele restanțe pe care le avem, să fie adoptat aşa cum trebuie. Bugetul pe 2023 are cel mai mare procent alocat investițiilor în economie, investițiilor publice în economie. Premisele de creștere economică, conform instituțiilor internaționale, sunt bune. Nu mi-aş face din această perspectivă niciun fel de grijă”, a declarat Alina Gorghiu.
La rândul său, Ionel Bogdan a vorbit despre proiectele Spitalului Județean.
„Am discutat despre principalele investiții pe care le vom demara pentru a dezvolta unitatea spitalicească, dar şi despre proiectele pe care deja le avem în implementare. Avem proiectul în valoare de 4 milioane de euro, a cărui finanțare a fost aprobată prin PNRR, pentru dotarea şi modernizarea ambulatoriului integrat la Spitalul Județean de Urgență. Alte 8,4 milioane de euro sunt pentru proiectele privind dotarea spitalului cu echipamente destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale şi dotarea Secției de Terapie Intensivă Neonatală cu aparatură medicală de ultimă generație. De asemenea, la Spitalul Județean avem în implementare proiectul care prevede instalarea unui sistem de detectare a concentrației de oxigen şi modernizarea, extinderea infrastructurii electrice şi de fluide medicale.
Prin implementarea unui alt proiect major la Spitalul Județean de Urgență, în valoare de 70 milioane de euro, vom realiza o clădire nouă, care va cuprinde un Bloc operator nou, un laborator nou, o Unitate de Primiri Urgențe nouă, o parcare subterană pentru mașinile celor care lucrează în această clădire şi un heliport deasupra clădirii (heliportul funcționează lângă spital, elicopterul aterizând direct pe sol - n.r.).
Acestea sunt principalele proiecte pe care le avem pentru dezvoltarea Spitalului Județean de Urgență, pentru că îmi doresc ca maramureșenii să beneficieze de servicii medicale de cea mai înaltă calitate în spitalele din Maramureș.
Eforturile susținute până în prezent încep să aibă rezultate, iar un exemplu concret în acest sens este încadrarea Spitalului Județean de Urgență în categoria a II-a de acreditare, de la categoria a V-a deținută anterior”, a spus Ionel Bogdan.