• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 Octombrie , 2015

Aleşii locali vor decide soarta mega-proiectului privind managementul integrat al deşeurilor

La finele acestui an va fi „gong-ul final” al proiectelor europene implementate de Consiliul Judeţean Maramureş, cu excepţia proiectului „Managementul Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş”, care va fi finalizat anul viitor. Numai că, preşedintele CJ Zamfir Ciceu va supune, în următoarea şedinţă ADI, „la vot” proiectul. Primarii îşi vor exprima punctul de vedere şi vor adopta hotărârile de Consiliu Local aferente. Dacă autorităţile locale nu ajung la un consens, se renunţă la proiect şi banii europeni vor fi returnaţi!

 

 

Finalul acestui an înseamnă şi finalizarea proiectelor europene, cu mici excepţii. Toate lucrările efectuate după data de 31 decembrie 2015 şi toate facturile plătite după această dată devin neeligibile. Proiectele majore ale judeţului Maramureş sunt în grafic, în ciuda problemelor istorice care au existat în fiecare caz. Există însă şi blocaje care nu ţin nici de birocraţie, nici de constructori sau termeni, ci de voinţa autorităţilor locale. Dar să le luăm pe rând.

 

Proiectul de reabilitare a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare este finalizat. Preşedintele CJ Zamfir Ciceu spune că: „Despre reabilitarea spitalului judeţean, la acest moment, putem spune că e un proiect 100% finalizat. Proiectul este aproape închis, în sensul că s-a făcut recepţia finală, cu unele observaţii, şi acelea trebuie remediate în acest moment. Iată că, după 3 ani de zile, am reuşit să închidem primul proiect major de infrastructură şi cel mai important din punct de vedere al serviciilor pe care le furnizează”.

 

Şi reabilitarea drumului Baia Sprie / Bârsana e în grafic: „Drumul Baia Sprie-Bârsana este astăzi un proiect despre care ştim că se va finaliza la termen, din cei 56 de km, aproximativ 53 sunt cu asfalt. Se realizează deja parapeţii pe marginea drumului şi mai avem partea unde s-au suprapus lucrările de canalizare şi apă cu cele de reabilitare a traseului. Acolo şi operatorul Vital şi executantul au fost neserioşi, nu am avut nişte parteneri de dialog, ci mai degrabă nişte parteneri conflictuali, dar am trecut peste asta. Am vrut ca ambele proiecte să fie implementate, pentru că nu erau vinovaţi cetăţenii din Cavnic că sunt nişte oameni neserioşi atât la operator, cât şi la beneficiar”. 

 

Un alt proiect major, „Circuitul bisericilor de lemn” are un oarecare semn de întrebare. Zamfir Ciceu spune că: „este un proiect cu un oarecare risc de nefinalizare pe un lot. Din ce cauză? Din cauză că avem în România nişte proiectanţi execrabili, din punct de vedere al calităţii, al serviciilor furnizate şi seriozităţii. Dar echipa de proiect, cei de la Organismul de Implementare, au fost în teren, au luat măsurile necesare, iar în prezent deja se predau locaţii gata finalizate, sperăm că până la 31 decembrie vom avea toate locaţiile finalizate. La proiectul de la Pasul Prislop, acelaşi proiectant ne-a creat acelaşi tip de probleme, dar şi acolo am remediat problemele şi suntem în termen”.

 

Proiectul „Management Integrat al deşeurilor în judeţul Maramureş” stă cu securea anulării încă deasupra capului. Motivul? Preşedintele CJ Maramureş explică că, pentru a pune punct discuţiilor şi disputelor legate de acest proiect, va tranşa problema în viitoarea şedinţă ADI: „ieri am avut o întâlnire la Autoritatea de Management pe acest proiect şi discuţia a fost pe următoarele aspecte: componenta de fazare, adică de împărţire a contractului şi pe anul viitor şi apoi componenta de delegare a activităţii, şi aici vreau să transmit un mesaj foarte clar partenerilor noştri: acest proiect nu este pentru mine personal, este pentru toţi cetăţenii judeţului. Proiectul a fost gândit astfel încât să rezolve problema unitar, la nivel judeţean, a fost gândit având la bază principiul solidarităţii.

Sigur că aglomerările urbane ar fi fost mai câştigate, probabil să nu existe un sistem integrat, dar acestea sunt regulile finanţatorului şi trebuie să le respectăm. La acest moment nu mai putem face modificări la acest proiect, va trebui să-l implementăm aşa cum a fost gândit, să-l menţinem funcţional minim 5 ani de zile, altfel dăm toţi banii înapoi.

 

Într-o viitoare şedinţă ADI, şi asta se va întâmpla foarte curând, toate cele 76 de UAT-uri vor trebuie să-şi exprime poziţia, să spună: „îl implementăm sau nu” şi să-şi adopte hotărârea de Consiliu Local aferentă. Pe mine nu mă deranjează în niciun fel dacă ei zic nu, dacă nu se doreşte, eu n-am să mai insist. Nu-mi place să las lucrurile neterminate, dar nu vreau să le fac singur. Suntem parteneri, 76 de UAT-uri plus Consiliul Judeţean, dacă vom avea consens, îl facem, dacă nu avem, nu-l facem. Eu vreau să-l finalizăm, dacă avem parteneri care înţeleg treaba asta, se face, dacă nu, să-şi asume,  să spună public şi să-şi adopte propria hotărâre de Consiliu, cu toate responsabilităţile care decurg de aici”.

Vom reveni.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.