Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
ALDE Maramureş, pregătiri pentru alegerile europarlamentare
Președintele ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, a vorbit, într-o conferință de presă, despre ședințele de Birou Politic Executiv și Birou Politic Central care au avut loc zilele trecute în București. La aceste discuții s-a pus accent pe viitoarele alegeri europarlamentare. Au mai participat Răzvan Birișan, vicepreședinte în Biroul Județean și Alexandra Chira, responsabila departamentului Comunicare.
În prima parte a conferinței de presă, Cornelia Negruț a prezentat datele ultimului sondaj de opinie realizat la solicitarea ALDE de către Avangarde.
Datele prezentate sunt pentru alegerile prezidențiale.
„Dacă participăm împreună cu PSD, în primul tur, Călin Popescu Tăriceanu obține 41%, iar Iohannis pe locul doi, cu 32%. Dacă ALDE și PSD participă separat, pe primul loc ar fi Iohannis, cu 33%, pe locul doi, Călin Popescu Tăriceanu, cu 24% și pe trei, Liviu Dragnea, cu 16%. În toate sondajele realizate recent se vede că partidele care cresc sunt ALDE și USR, iar partidele care scad sunt PSD și PNL. Singurul partid despre care putem să spunem că nu are un element de identitate este Partidul Național Liberal despre care nu știm, astăzi se unesc cu pemepiștii, mâine se unesc cu useriștii și cu România Plus. Deocamdată, așa cum ați văzut și dumneavoastră, singurele partide care s-au aliat sunt USR-ul și România Plus. Vom vedea pe viitor ce alianțe se vor mai face. S-a stabilit şi numărul de semnături pe care v-a trebui să îl strângem. La nivelul ALDE Maramureş avem un număr de 16 mii de semnături pe total judeţ. S-a stabilit şi bugetul, limita minimă a bugetului pentru alegerile europarlamentare precum şi bugetul pe care îl are în vedere organizaţia ALDE Maramureş în afara celor două alegeri, respectiv bugetul pe anul 2019”, a spus Cornelia Negruţ.
Liderul filialei a vorbit şi despre situaţia bugetului naţional, având în vedere multele dispute care au loc pe această temă.
„Avem într-adevăr un buget în creştere. Nu ştim de ce sunt aceste ştiri care apar în fiecare zi la televizor. Se spune că este un buget care nu va fi votat de nimeni. Că este un buget pentru care PSD şi ALDE se ceartă. Nu este adevărat! Nu s-au certat cele două partide. S-a dorit ca bugetul să aibă pe primul plan investiţiile. S-au prevăzut aceste lucruri. Mai multe detalii vor fi după trecerea bugetului prin Comisia de Buget – Finanţe, după audierea miniştrilor şi depunerea de către fiecare minister a bugetului respectiv. Vorbim de o creştere cu 27% pentru administraţia locală, unde sunt cam 3.000 UAT-uri, vedem doar câţiva primari care sunt nemulţumiţi. Având în vedere că toţi aceşti primari au fost chemaţi la Bucureşti, s-a discutat în prezenţa lor bugetul… Nu ştiu de ce sunt nemulţumiri având în vedere că este o creştere, nu o descreştere. Aici vorbim de un buget care să ajute şi comunele şi satele, în principal toate UAT-urile.
În ceea ce priveşte ştirea privind fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, este foarte ciudat că opoziţia vine, strânge câteva semnături, am auzit că sunt nu ştiu câte, vin ceilalţi şi spun că semnăturile nu sunt legale, că unele ar fi false, noi considerăm că Laura Codruţa Kovesi a rămas pentru aceşti opozanţi doar un produs bun pentru export. Spunea odată un politician mai vechi că atunci când vrei să scapi de cineva îl trimiţi în afara României. Aici apar o serie de discuţii. Kovesi a fost un şef care nu a respectat Constituţia, care a creat chiar un blocaj instituţional din cauza faptului că nu a dorit să se prezinte în faţa Parlamentului.
Este adevărat că nu e singura, văd că apare şi guvernatorul BNR care spune că nu se va prezenta în faţa Parlamentului. Toate aceste discuţii, toate aceste conflicte de natură instituţională ne trimit la Constituţie unde sunt, într-adevăr, neclarităţi care ar trebui să se transforme, prin această ordonanţă de urgenţă pe care o doresc să o scoată, în legi clare care să spună ce atribuţii are preşedintele sau ceilalţi reprezentanţi ai guvernului, care sunt termenele pe care trebuie să le ducă la îndeplinire o hotărâre a Curţii Constituţionale. Deocamdată nu sunt foarte explicite”, a spus Cornelia Negruţ.
Vicepreşedintele Răzvan Birişan a vorbit, a prezentat criteriile pe care trebuie să le îndeplinească cei care îşi depun dosarele pentru candidaturile la europarlamentare. Aceste criterii sunt de la CV la activitatea politică şi rezultate în sondajele făcute în ultima perioadă de timp.
Referitor la aceste criterii, liderul ALDE Maramureş a punctat câteva cerinţe importante. „Am să completez, la criterii s-a stabilit un punctaj. Cel mai mare se acordă pentru CV, pentru alegerile locale şi se ia în considerare sondajul. La partea de coordonatori de campanie, în afară de mine, Biroul l-a propus şi pe Laurenţiu Batin, datorită faptului că la alegerile locale şi parlamentare a fost unul dintre oamenii din cadrul Biroului Politic teritorial care în urma unei pregătiri făcute înainte a obţinut cele mai multe voturi. Am hotărât să ne folosim de experienţa dânsului mai ales în Maramureşul istoric”, a spus Negruţ.
„Deocamdată, așa cum ați văzut și dumneavoastră, singurele partide care s-au aliat sunt USR-ul și România Plus. Vom vedea pe viitor ce alianțe se vor mai face. S-a stabilit şi numărul de semnături pe care v-a trebui să îl strângem. La nivelul ALDE Maramureş avem un număr de 16 mii de semnături pe total judeţ. S-a stabilit şi bugetul, limita minimă a bugetului pentru alegerile europarlamentare precum şi bugetul pe care îl are în vedere organizaţia ALDE Maramureş în afara celor două alegeri, respectiv bugetul pe anul 2019”.
Cornelia Negruţ