• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 13 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 11 Martie , 2015

Alba-neagra cu indemnizaţiile foştilor deţinuţi politici

La 25 de ani de la Revoluţie, foştii deţinuţi politici sunt în continuare umiliţi de Statul român. Nici azi nu au primit vreun fel de despăgubiri pentru suferinţa îndurată în comunism. Măsura reparatorie care viza dublarea indemnizaţiei, deşi a fost adoptată şi trebuia aplicată de la începutul acestui an, a fost „împinsă” până în 2017, numai că, între timp, foştii deţinuţi politici se sting. Practic, până atunci, ar fi rămas doar câteva sute… Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, a reuşit aplicarea măsurii începând cu 1 iulie 2015.  

 

La 25 de ani de Revoluţie, Statul Român nu e în stare să-şi asume responsabilitatea pentru ororile comise de comunism. Foştii deţinuţi politici care au suferit ani grei de detenţie pentru demnitatea noastră nu au beneficiat de nicio măsură reparatorie. Ba mai mult, Statul pentru care şi-au riscat viaţa, sănătatea şi libertatea, le dă indemnizaţii de 10 ori mai mici decât foştilor lor prigonitori. După declararea Legii care prevedea acordarea de măsurări reparatorii foştilor deţinuţi politici drept neconstituţională, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, prin neobositul preşedinte Octav Bjoza a început un război dublu: pe de o parte a încercat să atace „neconstituţionalitatea” legii, pe de altă parte, a încercat să obţină dublarea indemnizaţiilor foştilor deţinuţi politici. Proiectul de lege prevedea ca fiecare deţinut politic să primească câte 400 de lei pe an de detenţie şi 200 de lei pe fiecare an de internare abuzivă în spitale psihiatrice sau la domiciliul obligatoriu, iar soţii urmaşi să primească o indemnizaţie lunară de 400 de lei.

 

Media lunară a indemnizaţiei acestora este de 440 lei, iar foştii torţionari, acuzaţi de Parchet de crime împotriva umanităţii, Alexandru Vişinescu şi Ion Ficior au pensii de 3.300 lei şi, respectiv, 5.100 lei. Anul trecut, după întâlnirea preşedintelui Bjoza cu premierul Ponta şi ulterior cu preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, lucrurile păreau rezolvate. Foştii deţinuţi politici ar fi urmat să-şi primească indemnizaţiile mărite din acest an, dar, surpriză, după alegerile prezidenţiale, Guvernul s-a sucit şi a decis că va avea bani doar din 2017.

 

În urmă cu două săptămâni, Octav Bjoza a mers în Comisia de muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor şi a explicat că, în 2017, această prevedere s-ar putea să nu mai aibă niciun beneficiar: „Am reuşit să aduc măsura cu aplicabilitate de la 1 iulie 2015. E târziu, dar e bine şi acum. Tot atunci vom inaugura primul monument al rezistenţei anticomuniste din Bucureşti. Făcând un calcul, cred că au mai rămas doar 5% dintre deţinuţii politici care trăiau în 1990”. Conform datelor statistice, în 2009 numărul beneficiarilor acestui decret era de 63.259, iar în 2013 mai erau 54.378, lunar înregistrându-se în jurul a 300- 400 de decese ale acestora.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.