• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Ianuarie , 2014

Aerul maramureşean umple conturile mafiei italiene

Mafia italiană respiră prin milioane de euro obţinute prin contractele cu Statul Român. Ministerul Mediului a reeditat celebra zicală „apa, aerul şi fraierul” în „aerul, fraierul şi mafioţii”. Pe scurt, o mega afacere de circa 2 milioane de Euro: servicii de întreţinere şi reparaţii la staţiile de monitorizare a aerului din ţară, botezat pompos: „Serviciul de optimizare a Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului” a ajuns ani la rândul la Orion Europe SRL, de altfel, singurul participant la licitaţie. Firma are legături cu doi cetăţeni italieni cercetaţi pentru afaceri cu mafia italiană. În vara anului trecut, un contract în valoare de 2.884.160 de lei, tot de la Ministerul Mediului, a ajuns la asocierea SC Westagem SRL şi Institutul de Studii şi Proiectări Energetice SA, iar în spatele se află aceeaşi doi italieni. Ambele firme au încasat bani buni şi din monitorizarea aerului în judeţul nostru.

 
 

Mafia italiană nu mai spală banii în gunoaiele din România ci în... aer. Ani la rândul, mega-afacerea „monitorizării aerului” în toată ţara a ajuns pe mâna unei firme suspectate că ar avea legături cu mafia italiană. Firma în cauză s-a lipit de astfel de contracte cu Ministerul Mediului încă din 2006, cu doi ani înainte ca Ministerul să emită ordinul cu nr. 546 din 13 mai 2008 ce a înfiinţat Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerul. De exemplu, în 2007 primeşte un contract de peste 15 milioane de RON prin negociere directă cu o singură firmă pe motiv că aceste servicii pot fi furnizate doar de compania respectivă.

Mai târziu, pe vremea când László Borbély conducea cu onor Ministerul Mediului, iar băieţii de la DNA nu-i suflau în ceafă, se legaliza şi mega-afacerea „monitorizării aerului”. De data aceasta un contract în valoare de 8.055.464 RON fără TVA prin care se antama serviciul de optimizare a Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului. Adică nişte acţiuni de întreţinere şi reparaţii la staţiile de monitorizare din ţară. S-a organizat şi o licitaţie, la care a participat însă o singură firmă: aţi ghicit, tot, Orion Europe – un SRL din Bucureşti, că deh, procedura era „restrânsă şi accelerată”.

 

Firma îl are ca administrator pe Mihai Ştefan Angheliu, care apare şi ca asociat persoană fizică. Societatea are şi doi asociaţi persoane juridice: SC Orion SRL din Italia şi Biobit SRL, deţinută de acelaşi Angheliu Mihai Ştefan. Firma, abonată la bani publici, avea, potrivit presei, legături cu mafia italiană prin asociaţii italieni. În anul 2010, numele lui Sergio Solmi şi al firmei Orion pe care o conducea în Italia este menţionat într-un amplu scandal legat de deturnarea de fonduri, dintr-un program de măsurare a calităţii aerului, în folosul clanurilor mafiote. Conform presei italiene, afacerea a fost pusă la cale de Maurizio Mazzotti, director al sectorului de planificare, programare şi delimitare a teritoriilor oraşului Caserta, Nicola Ferraro, fostul consilier regional UDEUR, Paolino Maddaloni, prefect de Frosinone şi Sergio Solmi, proprietar al companiei Orion. Faptele care fac obiectul investigaţiei datează din 2008 şi se referă la trucarea licitaţiei publice privind instalarea de staţii de monitorizare a calităţii aerului în oraşul Caserta.

Bugetul estimat pentru proiectul iniţial, aprobat în anul 2004, a fost 387 de mii de euro, care a crescut pentru prima dată la momentul licitaţiei la 530.000 şi a crescut din nou până la 1,4 milioane de euro.

Licitaţia a fost anulată de actualul prefect, Maria Elena Stasi.

Nicola Ferraro este suspectat de asociere cu clanurile mafiote pentru că a servit ca intermediar între reprezentanţi ai autorităţilor locale, asupra cărora avea influenţă politică (Castel Volturno, Villa Literno, Lusciano) şi clanurile Schiavone şi Bidognetti. El a primit sprijin electoral în schimbul unor avantaje în obţinerea contractelor de achiziţii publice pentru companii ale mafiei ruse, reuşind apoi să obţină o extorcare de fonduri colectate.

Nicholas şi fratele său, Luigi Ferraro, care a fost de asemenea arestat, au primit suportul electoral din partea clanurilor şi de sprijin pentru companiile lor. În cazul contractului de monitorizare a aerului în Caserta Ferraro, ar fi pus presiune asupra lui Maddaloni, subprefectul delegat pentru alocarea de fonduri şi asupra lui Mazzotti pentru a accelera şi a asigura distribuirea lucrărilor către firma Orion. Maddaloni este în curs de investigare pentru trucarea licitaţiilor. Prin urmare, sistemul a fost bazat pe un schimb: resursele publice alocate pentru achiziţiile publice - în domeniul de eliminare a deşeurilor - în schimbul puterii politice şi de sprijinire a afacerilor.

 

În primăvara anului trecut, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a lansat o cerere de ofertă pentru efectuarea unui studiu privind calitatea aerului din România. Mai exact, pentru „Studiu privind evaluarea calităţii aerului prin modelarea matematică a dispersiei poluanţilor emişi în aer şi identificarea zonelor şi aglomerărilor în care este necesară monitorizarea continuă a calităţii aerului şi unde este necesară elaborarea şi punerea în aplicare a planurilor şi programelor de gestionare a calităţii aerului, inclusiv stabilirea zonelor de protecţie a staţiilor de monitorizare a calităţii aerului”.

Ministerul era dispus să ofere aproape trei milioane de lei, adică aproape 700.000 de euro. Pentru a primi acest contract, se pare că s-au prezentat două oferte.

 

La 1 iulie a fost declarată câştigătoare asocierea dintre SC Westagem SRL şi Institutul de Studii şi Proiectări Energetice SA. Preţul pentru care a fost atribuit contractul este de 2.884.160 de lei. Societatea SC Westagem SRL este deţinută de Mihai George Mocioacă şi SC Biobit SRL, ambii cu 50%.

Societatea are doi administratori, Mihai Ştefan Angheliu, în vârstă de 41 de ani, şi Mihai George Mocioacă. Practic, altă Mărie cu aceeaşi pălărie, în care însă nu mai apare direct nici Orion, nici fraţii Solmi. Logic, dacă ne gândim că, în a doua parte a anului trecut, în Italia, s-a dezlănţuit o mega-operaţiune care s-a lăsat cu 57 de arestaţi.

Ambele firme au avut legături şi cu Maramureşul. Conform scriptelor de la Agenţia de Protecţie a Mediului Maramureş, Orion Europe a încasat în luna ianuarie 2013 peste 56.000 de lei pentru piese de schimb şi consumabile pentru staţii de monitorizare aer, adică pe contractul antamat de Ministerul Mediului. Şi firma-soră, Westagem, a primit contracte în Maramureş, direct prin Ministerul Mediului.

 

La 1 ianuarie 2008, au fost puse în funcţiune cele 5 staţii automate de monitorizare a calităţii aerului în aglomerarea Baia Mare şi măsurătorile gravimetrice efectuate în staţiile automate de monitorizare a calităţii aerului sunt disponibile începând cu 1 iunie 2008.

Studiile de evaluare a calităţii mediului au fost realizate de WESTAGEM: „Evaluarea calităţii aerului în regiunile 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 pentru anul 2007, prin modelarea dispersiei poluanţilor în aer, inclusiv investigarea zonelor fierbinţi sub aspectul calităţii aerului, în scopul evidenţierii aportului surselor majore de poluare”, Raport II Aglomerarea Baia Mare, elaborat de WESTAGEM SRL Bucureşti, Contract cu Ministerul Mediului nr. 3236/AK/ 26.08.2008, “Studiu privind evaluarea calităţii aerului prin modelarea dispersiei poluanţilor în aer, inclusiv investigarea zonelor fierbinţi”, Raport II Aglomerarea Baia Mare, elaborat de WESTAGEM SRL Bucureşti, Contract încheiat cu Ministerul Mediului nr. 8623/12.10.2009.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.