• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 24 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Mai , 2018

Adrian Ghenie, un nou record

Reamintim că Adrian Ghenie este băimărean, a făcut Liceul de Artă din Baia Mare și Facultatea de Artă din Cluj-Napoca. Artistul este cel mai bine vândut pictor din România, având mai multe lucrări ce au fost vândute cu mi­lioane de euro, lucrarea. În urmă cu vreo trei ani a avut loc o licitație, în Baia Mare, licitație de artă organizată de UAC Baia Mare în care a fost scoasă o lucrare de-a lui Ghenie, o pictură din perioada de tinerețe, perioada liniștită a artistului. Atunci, a fost un eveniment, Ghenie fiind deja un artist cu lucrări de sute de mii de euro și milioane de euro. Toată lumea aștepta să vadă cine și cum va cumpăra lucrarea. La momentul expunerii tabloului, cineva care a venit pentru această pictură a licitat și cumpărat lucrarea. Cel prezentat în licitaţie a fost vândut pentru suma record de 4000 de euro. Record pentru piaţa băimăreană. Lucrarea a fost achiziţionată de o doamnă misterioasă, nimeni nu ştia cine este, posibil şi datorită formatului acestor licitaţii (nu se oferă date despre cei care cumpără).

Pentru prima dată în România, Lavacow scoate la licitație o lucrare „istorică” semnată de Adrian Ghenie, totodată fiind cea mai mare lucrare a artistului prezentă într-o licitație de la noi, până în acest moment.

Opera lui Adrian Ghenie numită „Unbound” din licitația Lavacow #41 ilustrează momentul crepuscular al exploziei unei bombe atomice. Artistul conferă picturii suspansul cinematic al filmului noir. De altfel, artistul a declarat într-un interviu că dorește să reconstituie în pictură intimitatea și forța iluzionistă a experienței cinematografice.


Printre lucrările licitației Lavacow #41 se află și trei dintre colajele artistului Ion Bârlădeanu. Două dintre aceste colaje o reprezintă pe Angelina Jolie și au fost create în 2011, imediat după ce actrița face cunoștință cu Bârlădeanu, în prima lui expoziție din Paris.
Tot în licitația Lavacow #41 se află și prototipul uneia dintre frescele pictate în Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cea mai cunoscută operă a lui Sabin Bălașa.

Platforma Lavacow.com s-a lansat în 2014 în cadrul primului târg inter­național de artă din România, Pavi­lionul de Artă București „Art Safari”. Platforma propune un concept revoluționar pentru piața de artă – o cameră virtuală de licitații în care utilizatorii pot experimenta fiorul și deliciul unei licitații de artă într-o simulare online de tip joc.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.