• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 27 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Ianuarie , 2018

Acuzație de luare de mită: circa 9 milioane de lei, un Volvo și un teren pentru Barajul Runcu

O investiție începută în anii ’80 și în care s-au pompat până acum peste 850 de milioane de Euro. Pe scurt: Barajul Runcu, cea mai veche investiție din județ și din țară, care are toate șansele să intre în Cartea Recordurilor.

Acumularea Runcu ar trebui să asigure alimentarea cu apă a localităților Baia Mare, Baia Sprie, Sighetu Marmației (cu localităţile limitrofe ale acestora) precum și a localităților situate de-a lungul râurilor Mara, Iza și Tisa. Ulti­mul termen avansat pentru finalizarea investiției este 2020, deci 36 de ani de lucrări, controverse și ciudățenii. Și, bineînțeles, bani. Extrem de mulți bani. La final, „factura” va sări probabil de 900 de milioane de Euro, o sumă din care s-ar fi putut cumpăra apă plată pentru toată populația județului, câteva generații la rând.

GAZETA de Maramureș a scris în repetate rânduri despre miza acestei investiții și despre puhoiul de bani care se învârte în cercul băieților deștepți de la Ape. Unul dintre favoriţii contractelor cu statul a fost Eugen Popa și firma Socot Târgu Mureș, care a primit prin încredințare directă contracte de miliarde. Cireașa de pe tort a fost tocmai Barajul Runcu.
În urmă cu câțiva ani, băieții deștepți de la ape au fost chemați să dea cu subsemnatul la DNA, apoi s-a lăsat tăcerea. Recent însă, Direcția Națională Antico­rupție a anunțat trimiterea în instanţă a unui dosar de dare de mită și spălare de bani care avea ca miză această mega construcție.
Procurorii din cadrul Direcției Na­ționale Anticorupție – Serviciul terito­rial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a in­culpaților:

OFIMIAȘ VASILE, la data faptelor director al Departamentului Dezvoltare, Investiţii şi Achiziţii din cadrul Admi­nistraţiei Naţionale „Apele Ro­mâne”, pentru comiterea infracţiunilor de:
- luare de mită, în formă continuată (2 fapte),
- spălare a banilor, în formă conti­nuată;

POPA EUGEN LAUREAN, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de dare de mită, în formă continuată;
CIOCAN IOAN și CIOCAN MARIA ANGELA, administratori ai S.C. River Shore S.R.L., pentru comiterea infracţiunilor de:
- complicitate la luare de mită, în formă continuată (2 fapte),
- spălare a banilor, în formă conti­nuată;
S.C. River Shore S.R.L., pentru co­miterea infracţiunilor de:
- complicitate la luare de mită, în formă continuată (2 fapte),
- spălare a banilor, în formă conti­nuată;


FEDORCA GHEORGHE, pentru co­mi­terea infracţiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că: „În perioada 2009-2011, inculpatul Ofimiaș Vasile, în calitate de director al Departamentului Dezvoltare, Investiţii şi Achiziţii din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, în mod repetat, a primit de la doi oameni de afaceri, printre care și inculpatul Popa Eugen Laurean, următoarele:
- suma totală de 6.450.888 lei, prin intermediul societăţii pa­ravan S.C. River Shore S.R.L.,
- un autoturism marca Volvo (în valoare de 43.999 euro),
- un teren în suprafaţă de 8.800 mp. situat în localitatea Budureasa, jud. Bihor, în va­loare de 82.000 lei,
- suma de 2.361.314 lei, prin intermediul aceleiași societăţi comerciale.

Foloasele respective au fost primite de inculpatul Ofimiaș Vasile pentru ca, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu:
- să susţină în cadrul comisiei tehnico-economice reactuali­zarea devizului general pentru obiectivul de investiţii „Acumulare pe râul Mara la Runcu”, județul Maramureș.
- să-l informeze pe inculpatul Popa Eugen Laurean despre nivelul alocărilor financiare şi stadiul în care se află acestea, precum şi să sprijine socie­tatea comercială reprezentată de acesta în obţine­rea de contracte de execuţie lu­crări, prin încredin­ţare directă, în contextul eforturilor de înlăturare a efectelor inundaţiilor din anul 2010,
- să supravegheze, să urgenteze şi să avizeze întocmirea documentaţiilor necesare fundamentării proiectului unei hotărâri de guvern, prin care să se aprobe alocarea sumelor de bani necesare finanţării lucrărilor de consolidare şi reprofilare a râului Timiş în anul 2010,
- să-l informeze pe reprezentantul unei societăţi comerciale despre nivelul alocărilor financiare şi stadiul în care se află acestea.
Pentru a disimula adevărata proveniență a sumei de 8.812.202,56 lei remisă cu titlu de mită, S.C. River Shore S.R.L. a emis 12 facturi fiscale care au fost achitate inculpatului Ofimiaș Vasile de oamenii de afaceri, pretinșii be­neficiari ai „serviciilor”.
În același context, în perioada 06.06.2011 – 19.12.2014, inculpa­tul Ofimiaș Vasile a dispus utilizarea sumei totale de 4.153.996,90 lei și 62.000 euro, pentru achiziționarea de case, terenuri, autovehicule și alte bunuri, cunoscând că sumele de bani provin din săvârșirea unor infracțiuni, în scopul ascunderii originii lor ilicite”.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Satu Mare, care va decide dacă acuzațiile aduse inculpaților sunt susținute de probe. Până la o sentință definitivă, orice om beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.