Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Acţiuni pentru protecţia mediului susţinute în parteneriat cu Norwegian Institute of Nature Research
La finalul lunii noiembrie a avut loc, în cadrul hotelului Grand Hotel Napoca, conferinţa de lansare a proiectului „Studiu integrat privind contribuţia ecosistemelor din ariile protejate Natura 2000: Pricop-Huta Certeze şi Tisa Superioară la dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale.”
Facultatea de Geografie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociaţia Heidenroslein Baia Mare şi Norwegian Institute of Nature Research din Trondheim, Norvegia au demarat acest proiect având ca sursă de finanţare Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009-2014 prin programul RO02 – „Biodiversitate şi servicii ale ecosistemelor”, valoarea proiectului fiind de aproximativ 500.000 euro, având durata de implementare de opt luni.
Prezenţi în cadrul conferinţei au fost prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, prof. univ. Dr. Marcel Pop, alături de decanul Facultăţii de Geografie, prof. univ. Dr. Dănuţ Petrea, care au oferit un cuvânt de deschidere a proiectului, care a fost sintetizat astfel: „Acest proiect oferă o veritabilă provocare ştiinţifică”.
În continuare a luat cuvântul Managerul de proiect din cadrul Facultăţii de Geografie, Lector Dr. Răzvan-Horaţiu Bătinaş, care a realizat o prezentare a proiectului.
Maria-Magdalena Payer, preşedintele Asociaţiei Heidenroslein Baia Mare, a prezentat parteneriatul existent în cadrul proiectului şi cât de benefic este acesta pentru toate cele trei părţi implicate. Invitat din partea Norwegian Institute of Nature Research a fost Eivind E. Aronsen, care şi-a exprimat plăcerea de a fi prezent în cadrul evenimentului şi cât este de importantă natura în relaţia cu omul, fiind optimist în ceea ce priveşte cazul Pricop-Huta Certeze şi Tisa Superioară, explicând totodată cazul naturii în Norvegia, unde s-a ajuns ca omul să câştige de pe urma naturii, fără ca aceasta să aibă de suferit, acesta fiind unul din scopuri şi aici, în Maramureş.
În cadrul conferinţei s-a vorbit despre importanţa ariilor protejate Natura 2000: Pricop-Huta Certeze şi Tisa Superioară, cu toate ecosistemele care există şi imensa muncă de teren care va fi depusă de experţi pentru a oferi nişte date care să ducă la educarea publicului cu privire la degradarea siturilor naturale, să se ajungă la o comuniune om-natură care să nu fie atât de apăsătoare şi distructivă pentru ambele părţi.
Conferinţa a continuat cu experţii care vor desfăşura munca pe teren, vor aduna şi gestiona datele, cum ar fi: calitatea corpurilor de apă, habitate şi specii existente în siturile Pricop-Huta Certeze şi Tisa Superioară – Şef lucrări Dr. Sabin Bădărău şi Conf. Dr. Jelea Marian; starea mediului în judeţul Maramureş – Ing. Adelin Sabău; efectul poluării asupra biodiversităţii – Drd. Vlad Săsăran.
La eveniment au participat şi reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale „Apele Române”:
geograful Ioana Gînscă şi biologii Anca Timar şi Mihaela Florescu.