Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Acțiunea „100 de baloane pentru România” – un real succes
Cea de-a cincea ediție a festivalului „100 de baloane pentru România – Maramureș Balloon Fiesta”, acțiune inclusă în portofoliul de proiecte al Consiliul Județean Maramureș, în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri, organizată în parteneriat cu Asociația pentru Siguranță, Echilibru, Nonconformism și Sensibilitate – SENS, s-a încheiat cu un real succes.
În organizarea acestui demers s-au alăturat Municipiul Baia Mare și Aeroclubul României. Acesta a debutat miercuri, 3 octombrie 2018, în Baia Mare, cu parada celor 100 de echipaje a baloanelor cu aer cald venite din 28 de țări europene.
La evenimentul de deschidere a fost prezent vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, Dan Chiriac, reprezentantul Aeroclubului României și reprezentanții Asociației SENS, Peter Hurley și Loredana Ionescu. „Mă bucur că astăzi, împreună cu Municipiul Baia Mare și Aeroclubul României, la inițiativa Asociației SENS, am putut să dăm sens și viață acestui eveniment început în urmă cu un an, Maramureș Balloon Fiesta. Iată, astăzi adăugăm 100 de baloane pentru România. Maramureșul în urmă cu 100 de ani a fost în prima linie a Marii Uniri, iar acum, tot județul nostru dă culoare acestui eveniment, prin acest festival pe care îl organizăm împreună. Atunci când ne unim forțele pentru astfel de inițiative ies lucruri extraordinare. În zilele ce urmează veți vedea Maramureșul de sus. Este un colț de rai și sper să vă convingeți singuri după ce veți survola întregul județ”, a precizat Ioan Doru Dăncuș, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș. Ziua de 4 octombrie a fost una memorabilă pentru Ţara Lăpuşului, niciodată cerul dintre localităţile Rogoz şi Lăpuşul Românesc n-a mai fost acoperit de 100 de baloane cu aer cald ca 100 de lumânări pe tortul României. „Începând cu ora 8.00, lăpuşenii au avut o ocazie unică să vadă cerul acoperit de 100 de baloane cu aer cald, piloţi cu echipaje venind din 30 de ţări europene printre care: Finlanda, Suedia, Franţa, Ucraina etc., toţi veterani ai zborului şi campioni în ţările lor. Directorul de zbor al Aeroclubului Român împreună cu Loredana Ionescu, Preşedinte Asociaţia S.E.N.S., au survolat zona Ţării Lăpuşului de la Defileul Lăpuşului până la Groşii Ţibleşului, iar cea mai propice zonă a fost cea dintre Rogoz – Lăpuşul Românesc unde indiferent din ce direcţie bate vântul, se poate zbura în siguranţă” – a spus Vasile Kraus, viceprimar al oraşului Tg. Lăpuş.
„O combinaţie de factori propice zborului cu balonul cu aer cald, teren plat, alternanţa deal-vale şi o incursiune în lumea rurală, ceea ce Ţara Lăpuşului are din plin, ne-a oferit oportunitatea de a alege zona dintre Rogoz - Lăpuşul Românesc. Ceea ce le-am oferit oaspeţilor din Europa, e unicat şi cu siguranţă programul cultural «Explorarea satelor din Ţara Lăpuşului» i-a marcat pe mulţi, zona fiind puţin cunoscută de marea majoritate a piloţilor veniţi din Europa” - conchide Loredana Ionescu, organizatoarea evenimentului.
Loredana Ionescu este căsătorită cu irlandezul Peter Hurley şi au împreună o fetiţă, Maria-Orla, de numai patru săptămâni. Acest eveniment familial a făcut să amâne momentul când Loredana Ionescu va deveni prima femeie-pilot de baloane cu aer cald.
Proiectul a continuat cu sesiuni de zbor liber, târguri tradiționale, teatru de copii și ateliere de creație pe Aerodromul Baia Mare al Aeroclubului României. Duminică dimineaţa, în ultima zi a evenimentului, eroii care şi-au pierdut viaţa pentru înfăptuirea Marii Uniri din 1918, precum şi cei căzuţi în Al Doilea Război Mondial au fost comemoraţi la Aerodromul Aeroclubului Baia Mare, moment urmat de o sesiune de zbor liber cu baloanele. Peste zi, participanţii, veniţi în număr mare, chiar din judeţele învecinate, au avut parte de un târg tradiţional, teatru pentru copii, ateliere de creaţie etc. Seara a reunit din nou cele 100 baloane, al căror salut la ancoră a marcat celebrarea Centenarului României. Doritorii au avut ocazia de a se ridica în nacela baloanelor ancorate la sol, cei mai încântaţi fiind copiii, care şi-au făcut curaj, urcând lângă piloţii sosiţi din întreaga lume.
Festivalul baloanelor cu aer cald a arătat, încă o dată, interesul foarte mare
al publicului larg faţă de acest tip de eveniment, fapt pentru care Maramureşul va găzdui şi alte manifestări similare.