• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Ianuarie , 2024

Aberație birocratică: poți să ai un milion de euro, dar nu poți construi nimic, din cauza unei blocade legislative privind actele de proprietate

Deși vorbim non-stop de investiții, dezvoltare, modernizare, proiecte și reîntoarcerea în țară a românilor plecați peste hotare, practic legislația blochează din fașă orice tentativă de investiție! * Astăzi, în România, poți să ai un milion de euro cash, dar nu poți construi nimic, pentru că legile în baza cărora ar trebui să poți primi titlu de proprietate, să-ți reglementezi posesia și să obții avizele necesare sunt blocate * Cum s-a ajuns în această situație aberantă, explică pe larg Adrian Vlad, consilier județean și om de afaceri cu experiență în domeniul topografiei.

 

La 35 de ani de la Revoluție, o bună parte dintre problemele de fond funciar, în special în zonele necooperativizate, sunt încă nerezolvate. Iar dacă „nu ai acte” pe un teren, nu poți construi, nu poți investi, nu poți dezvolta nimic. În Maramureș, cea mai mare zonă de acest fel este Borșa-Vișeu-Moisei, adică una dintre zonele cu cel mai mare potențial turistic. Iar lipsa titlurilor de proprietate frânează dezvoltarea zonei.

 

Probleme de acest fel sunt peste tot în țară și, tocmai din acest motiv, anul trecut, a apărut o portiță legislativă în acest sens. În baza Legii. 123/2023 pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, deținătorii terenurilor sau moștenitorii acestora care nu s-au înscris în cooperativa agricolă de producție nu au predat sau nu li s-au preluat de către stat terenurile prin acte translative de proprietate, au putut depune dosare pentru reconstituirea/ constituirea dreptului de proprietate, însă doar până la data de 18 noiembrie 2023. Practic, în doar câteva luni, decidenții au sperat să rezolve ceea ce nu s-a rezolvat de peste trei decenii. Deși Instituția Prefectului și primăriile maramureșene au informat populația și au încercat să grăbească procedurile, termenul tot s-a dovedit insuficient și mulți cetățeni s-au trezit că nu mai pot obține titluri de proprietate pentru că legea nu mai e în vigoare. Și, drept urmare, nu își pot folosi terenul cumpărat pentru investiții/ proiecte sau construcții.

 

Consilierul județean Adrian Vlad, Managing Partner la Graphein Maramureș, cu experiență în domeniul topografiei s-a „lovit” profesional de această blocadă și a încercat să găsească soluții: „În 18 noiembrie 2023 a expirat termenul din Legea 123/2023 prin care se puteau depune cererile pentru titlurile de proprietate. S-a ajuns să expire acest termen pentru că legea a fost dată doar pe șase luni. Cei care au dat legea au crezut probabil că în șase luni se va soluționa tot și că se va termina povestea cu titlurile de proprietate. La nivel național, se eliberează titluri de proprietate după Revoluție și încă mai trebuie multe eliberate, nu știu cum s-a gândit cineva că în șase luni se va finaliza totul. Au expirat cele șase luni, iar din noiembrie și-a dat seama toată lumea cu surprindere că legea nu mai permite eliberarea titlurilor de proprietate.

 

Eu sunt topograf, am firmă de topografie și, prin natura activității, mi-am dat seama de această problemă. Altfel spus, de abia ce s-au dezmeticit oamenii și și-au dat seama că pot să obțină titluri de proprietate, iar în ultimul moment au realizat că nu se mai pot depune cereri, pentru că legea a fost valabilă doar șase luni. Legea a fost bună, pentru că se puteau emite titluri de proprietate și în zonele în care nu s-au emis titluri. Știm foarte bine că și în zonele necooperativizate mai există câte un teren care nu are titlu. Se puteau solicita prin această lege titluri și pentru acele terenuri. Legea a fost foarte bună și putea reglementa foarte multe situații incerte. În plus, nu era nevoie nici de proces-verbal de vecinătate, nici de semnături de la vecini. Treaba a mers destul de bine până în 18 noiembrie, când s-a oprit totul brusc. Eu am făcut solicitări și demersuri de dinainte de 18 noiembrie 2023 și am discutat și cu cei de la Prefectură, dar nu s-a întâmplat nimic. M-am implicat în această problemă și în calitate de topograf dar și în calitate de consilier județean. M-am implicat în primul rând ca și consilier județean, pentru că cea mai mare problemă a avut-o partea Maramureșului istoric. Pentru că aici este cea mai mare zonă din județ care nu a fost cooperativizată: Borșa, Moisei, Vișeu de Sus, Ruscova, Repedea etc. Acolo nu au existat acte de proprietate”.

 

Practic, în acest moment, orice construcție sau investiție este blocată din acest motiv: „Altfel spus, în acest moment, sunt blocați toți cei care vor să construiască, toți cei care vor să-și facă o casă, o pensiune etc. Nimeni nu poate să facă nimic, pentru că, neavând act de proprietate, nu îl pot obține. Ca și topograf, vine cineva și spune am un teren și vreau să-mi fac acte de proprietate pe el, dar acest lucru nu se mai poate face, pentru că titlul de proprietate nu se mai eliberează, pentru că a expirat termenul de depunere a cererilor, iar posesia încă nu merge.

 

Legea posesiei a trecut de Camera Deputaților, dar mai durează. După ce a funcționat foarte mulți ani în care putea să semneze oricine procesul-verbal de vecinătate, s-a trezit cineva să spună că vecinul care îți semnează procesul-verbal de vecinătate trebuie să dovedească faptul că este vecin. Iar asta ducea la un cerc vicios, pentru că, dacă vecinul nu are acte pe teren, niciunul nu își mai poate face acte. În acest caz, trebuia să ai mare noroc să-ți poți face posesia, pentru că asta se putea face doar dacă toți vecinii au actele în regulă și să dovedească faptul că au calitatea de vecini. Din fericire, acum s-a schimbat acest articol și spun că pot semna și posesorii și concesionarii. Dar nu știm când se va da drumul la această lege.

 

Dacă are cineva un teren moștenit sau obținut extratabular, fără acte, nu îl poate trece pe el, pentru că nu are acte și nici cel care îl dă nu-și poate obține actele. Acesta este blocajul legislativ din acest moment”.

 

Drept urmare, Adrian Vlad a vorbit cu parlamentarii de Maramureș, căutând sprijin: „Am vorbit cu mai mulți parlamentari să se implice în această problemă, dar doar domnul deputat Gabriel Zetea și-a asumat să se implice direct în găsirea unei soluții de rezolvare. Ca să nu dureze prea mult, s-a depus solicitarea la Guvern, pentru că pe Ordonanța de Urgență se mai putea prelungi șase luni această lege. Pentru că, dacă se merge pe o nouă lege, durează prea mult. Prin Ordonanță de Urgență, se poate prelungi legea veche cu șase luni. Solicitarea este depusă la Guvern, dar încă nu a venit un răspuns”.

 

Practic, în prezent, problema este tot „în aer”: „Legea 7, care stabilește posesia, unde se specifică despre notarea posesiei în Cartea Funciară, spune că, după ce te treci în CF, dacă în timp de trei ani nu-ți perturbă nimeni proprietatea, tu rămâi proprietar. Aceasta s-a rezolvat în decembrie 2023 și se așteaptă promulgarea și normele de aplicare. Aici era problema cu vecinătatea, că trebuia vecinul să demonstreze cu acte de proprietate că este vecin. Erau două variante să intabulezi: îți notai posesia, te duceai la notar și declarai că ești posesor și folosești terenul, iar dacă timp de trei ani nimeni nu te perturba și semnau toți vecinii era în regulă, dar acum nu se mai poate merge nici pe varianta asta, că nu poate semna posesia numai proprietarul, cel care n-are acte nu poate dovedi că are posesia. Și atunci posesia s-a oprit cândva în februarie anul trecut și ca soluție când s-a oprit posesia au dat drumul la titluri care au început în martie. Dar, până au venit normele și am început noi să lucrăm, a fost iulie. Am lucrat câteva luni și în noiembrie s-au oprit. Acum prefectura am înțeles că a înregistrat multe dosare și primăriile s-au implicat cât au putut, dar tot nu s-au rezolvat toate problemele. Acum e totul blocat. Se încurcă și proiectele, nu poți face o pensiune, nu poți să autorizezi nimic. Vorbim de zona turistică, cu care ne lăudăm, dar acea zonă nu-și poate face acte de proprietate.

 

Peste 50% din deținători nu au acte, în Borșa, Moisei. Se întorc oameni cu bani acasă, vor să facă ceva și sunt blocați de acest impediment. Nici autorizații nu se pot elibera. Sunt mulți primari care au semnat adresa făcută de mine. Sper să se găsească rezolvare”, a conchis Adrian Vlad.  

 

Solicitare prelungire termen pentru eliberarea titlului de proprietate

 

     Având în vedere modificările aduse articolului art. 27 alin. (21) din Legea nr. 18/1991 și luând în considerare dispozițiile art. II al Legii nr. 123/2023 care stipulează: „În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, deținătorii sau moștenitorii terenurilor prevăzuți la art. 27 alin. (21) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pot depune cerere personal sau prin poștă, cu confirmare de primire, pentru emiterea titlului de proprietate, la primăria localităților în a cărei rază teritorială se află terenul.”. Conform legii în termenul maxim până la care persoanele îndreptățite conform art. 27, alin.(21) din Legea nr.18/ 1991 – legea Fondului Funciar, pot depune cerere este 18 noiembrie 2023.

 

     Extras Legea nr.18/ 1991 – art. 27 alin. (21) Deținătorii sau moștenitorii acestora care nu s-au înscris în cooperativa agricolă de producție nu au predat sau nu li s-au preluat la stat terenurile prin acte translative de proprietate pot solicita, la cerere, comisiei județene emiterea titlului de proprietate în condițiile prezentei legi, astfel:

 

a)     dacă deținătorii sau moștenitorii acestora figurează cu terenul în registrele agricole sau registrele cadastrale şi în evidențele fiscale;

 

b)     pentru terenul în cauză nu a fost deschisă carte funciară în baza Legii cadastrului şi a publicității imobiliare 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

 

c) terenul nu face obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane şi nici nu s-a eliberat anterior titlu de proprietate cu privire la acesta.

 

 

     Proprietatea constituie un pilon fundamental în dezvoltarea oricărui UAT și, implicit, la nivel național. Având în vedere impactul pozitiv al proprietății asupra dezvoltării economice, sociale și infrastructurale, argumentez necesitatea prelungirii termenului de eliberare a titlului de proprietate și adaptării acestei legi pentru a facilita un cadru juridic stabil și coerent.

 

     În zone precum Maramureș, unde potențialul turistic este substanțial, obținerea titlurilor de proprietate poate stimula investițiile, atât la nivel local cât și național. O astfel de abordare va beneficia dezvoltării regiunii prin atragerea investitorilor privați și promovarea turismului.

 

     Mai mult, în contextul zonelor necooperativizate, o lege adaptată nevoilor actuale ar putea fi catalizatorul necesar pentru a impulsiona dezvoltarea, asigurându-se că drepturile de proprietate sunt clarificate și protejate corespunzător.

 

 

     Propunem următorul amendament la Legea 123/2023:

 

     Extinderea perioadei de aplicabilitate a legii pentru a permite rezolvarea tuturor cererilor. Se modifică art II. Legea 123/2023. În termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, deținătorii sau moștenitorii terenurilor prevăzuți la art. 27 alin. (21) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pot depune cerere personal sau prin poștă, cu confirmare de primire, pentru emiterea titlului de proprietate, la primăria localităților în a cărei rază teritorială se află terenul.”

 

      În încheiere, solicit considerarea acestei propuneri cu seriozitate și angajament, având în vedere implicațiile pozitive pe care le poate avea asupra dezvoltării socioeconomice a UAT-urilor și, la scară mai largă, a întregii țări. Suntem deschiși pentru a participa la discuțiile și dezbaterile ulterioare referitoare la acest subiect și suntem dispuși să contribuim cu expertiză și resurse suplimentare dacă este necesar.

 

Deputat PSD Maramureș

Gabriel-Valer Zetea

 

Primarii care s-au alăturat demersului:

Vasile Coman, primarul orașului Vișeu de Sus

Sorin Timiș, primarul orașului Borșa

Toader Grad, viceprimar Săcel

Gavrilă Dologa, primar Săcel

Grigore Tomoiagă, primar Moisei

Gheorghe Vlad, viceprimar Săliștea de Sus

Daniel Szaplontai, viceprimar Dragomirești,

Vasile Mârza, primar Rozavlea,

 

Ioan Turcsin, primar Ruscova 

 

    

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.