• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 22 Decembrie , 2019

A treia procedură EVAR finalizată cu succes la Spitalul Județean Baia Mare

Luni, 9 decembrie 2019, la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare (S.J.U.B.M), în cadrul Laboratorului de Angiografie, Cateterism Cardiac și Cardiologie Intervențională (L.A.C.C.C.I.), o echipă medicală multi­disciplinară de cardiologie, chirurgie vasculară și anestezie a efectuat cu succes a treia a pro­cedură EVAR, din 2019.
Potrivit informațiilor furnizate de către corpul medical, a fost vorba des­pre o reparare percutană endo­luminală a unui anevrism aortic abdominal infrarenal de mari di­men­siuni (8,6 cm), cu iminență majoră de ruptură, la un pacient de peste 62 de ani. Dificultatea cazului a constat în diametrul mare al coletului ane­vris­mal, respectiv extensia anevrismului pe ambele artere iliace, care prezentau tortuozitate marcată. Pentru acest caz, coordonatorii exploră­rilor pregătitoare și ai echipei me­dicale au fost dr. Dan Filip – medic primar cardiolog, doctor în medicină în cadrul Spitalului Jude­țean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare și conf. dr. Gianmarco De Donato de la Spitalul Universitar Siena – Italia.
Pe lângă anevrismul aortic abdominal, pacientul prezenta și boală coronariană ischemică, BPOC și insuficiență respiratorie cronică. Cu trei săptămâni înaintea intervenției EVAR s-a practicat revascularizarea coronariană prin angioplastie coro­nariană percutană transluminală cu balon și implantarea unui stent DES pe IVA (vasul principal al cordului).
La data de 9 decembrie, procedura EVAR a fost efectuată sub anestezie generală cu intubație orotraheală și ventilație mecanică asistată de către dr. Adriana Stoicovici. S-a utilizat abord arterial femural comun bila­teral, o descoperire chirurgicală a dr. Ciprian Pop, după care proteza a fost implantată sub control fluoroscopic de către dr. Dan Filip și conf. dr. Gianmarco De Donato). La final, după controlul anangiografic, fără incidente și complicații, s-a efectuat sutură vasculară și trezirea pacientului. Intervenția a durat peste o oră i a decurs fără complicații, pacientul fiind momentan asimptomatic și stabil hemodinamic, mobilizabil.
Această a treia procedură EVAR a putut fi realizată datorită includerii Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare în Programul Național de Boli Cardiovasculare – subprogramul de proceduri prin tehnici hibride pentru tratamentul anevrismelor de aortă abdominală al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Echipa medicală a fost alcătuită din proctor – conf. dr. Gianmarco de Donaro de la Spitalul Universitar Siena-Italia, Anestezie – Terapie Intensivă, dr. Adriana Stoicovici – medic primar ATI, as. med. Dana Moldovan, Chirurgie Vasculară, Dr. Ciprian Pop – medic specialist chirurgie cardio-vasculară, as. med. Bujor Sami, Cardiologie Interven­țională, Dr. Dan Filip, medic primar cardiolog, doctor în medicină, dr. Gabriela Kozma, medic primar cardiolog, medic șef al cadrul Laboratorului de Angiografie, Cateterism Cardiac și Cardiologie Interven­țio­nală, as. med. Viorel Pinte (as. coord.), as. med. Cristian Toma, as. med. But Ovidiu, as. Paul Pop, as. Man Viorel, Imagistica CT şi dr. Sabin-Dorel Nemeș-Bota – medic primar radiologie şi imagistică medicală.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” felicită echipa medicală implicată în acest caz atât de complex, pentru o nouă reușită chirurgicală înregistrată la unitatea medicală, a treia pro­cedură EVAR în 2019, astfel de intervenții putând fi făcute, până de curând, doar în marile centre sa­nitare din țară.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.