• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 12 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Ianuarie , 2014

A noua ediţie a Taberei Internaţionale de Artă şi Solidaritate Deseşti

În incinta Gold Plaza a avut loc vernisajul expoziţiei cu picturile realizate în cadrul Taberei. În vara anului trecut 40 de artişti plastici din patru ţări (Anglia, Ungaria, Ucraina şi România) au devenit mentori pentru 40 de copii aflaţi în protecţia statului şi sprijiniţi de Fundaţia Hope and Homes for Children România. Fie că au avut ca tematică peisajul, portretul sau natura, cele peste 200 de tablouri rezultate în urma acestui eveniment s-au bucurat de aprecierea unanimă a celor care le-au vizionat în timpul vernisajului găzduit de Biserica din Deseşti.

 

Lucrările au fost expuse de asemenea şi la Bucureşti, în cadrul unui eveniment special. Premiera de anul acesta a constituit-o prezenţa Silviei Călin, artist coregraf al Teatrului Naţional din Bucureşti, care a susţinut un workshop de dans menit să demonstreze cum artele se armonizează între ele. Întreaga comunitate din Deseşti a fost prezentă la deschiderea evenimentului şi a contribuit la bunul său mers pe tot parcursul său, întărind ideea de solidaritate conţinută în titulatura taberei. Părintele Ioan Ardelean, iniţiatorul proiectului alături de Fundaţia Hope and Homes for Children România, insistă asupra laturii de mentorat pe care o presupune Tabăra, care astfel se transformă într-un instrument de vindecare a sufletelor prin artă: „Proiectul Artă şi Solidaritate, prin intermediul Taberei Internaţionale de Artă şi Solidaritate, este o adevărată şcoală de vară ce formează şi vindecă suflete.

Angrenaţi într-o relaţie de mentorat, ucenicul (copilul instituţionalizat) şi artistul îşi comunică unul altuia părţi din suflet. Relaţia interumană intermediată aici prin artă sprijină ideea unei vieţi satisfăcătoare cu mai multe resurse în dezvoltarea autocunoaşterii, acceptării emoţionale, luarea deciziilor, controlul stărilor de criză şi a trăirilor afective, conflictelor interne, îmbunătăţirea relaţiilor cu ceilalţi, dezvoltarea abilităţilor de muncă, formarea capacităţii de a acţiona adecvat în diversele situaţii de viaţă cotidiană, antrenarea motricităţii generale şi fine, formarea simţului expresivităţii artistice.

 

Expresia actului creator, imaginea este un substitut sau un mod de a exterioriza experienţa vieţii, trăirile, visele, atitudinile cognitive, conflictele interioare, afectele, şi nu un produs obiectualizat al unui proces tehnologic. Dincolo de linia artei academice conceptualizate, mijlocul de expresie este la îndemâna oricui, nu doar a iniţiaţilor, devenind un suport al optimizării şi dezvoltării personale. Sunt eliberate tensiuni şi se exprimă emoţii, se comunică cu ceilalţi prin modalităţi diferite într-un mediu care dă încredere şi corespunde nevoii de siguranţă.

 

Artiştii şi copiii ajung să se cunoască prin intermediul produsului finit, se determină autoanaliza, observă ceea ce le place şi ceea ce nu le place la propria persoană, văd cum îşi pot îmbunătăţi propriul comportament şi chiar îşi propun să acţioneze pentru o mai bună performanţă. Există o corespondenţă între culori şi trăirile persoanei şi chiar dacă nu există un limbaj universal al culorilor, ci semnificaţia este unică şi legată de persoană, expoziţiile Taberei Internaţionale de Artă şi Solidaritate nu propun publicului lucrări ale artiştilor şi copiilor, ci sufletele unor prieteni ce s-au reîntâlnit şi îşi exprimă bucuria prin culori”, a spus părintele.

 

La vernisaj au participat copiii, artiştii mentori, membrii ai UAP, directorul Direcţiei pentru Cultură, Ioan Marchiş, directorul HHC, Ştefan Dărăbuş, prieteni ai celor ce au expus.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.