• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 16 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Iulie , 2017

A învins normalitatea!

După Cluj, şi comuna Bâr­sana scrie o pagină sublimă a demnităţii naţionale. Ce­rerea Institutului „Elie Wie­sel” de schimbare a denumirii şcolii şi a bustului ridicat în memoria lui Mi­r­cea Vulcănescu în curtea instituţiei au ge­nerat reacţii fără precedent în cadrul comunităţii locale, o solidaritate şi o lec­ţie de omenie care face cinste Mara­mureşului şi întregii ţări. Cetăţenii comunei Bârsana au demonstrat că sunt vrednici urmaşi ai Baciului Vasile, cel care a fost modelul şi reperul moral al marelui om de cultură Mircea Vulcă­nescu, martirizat în temniţele comuniste.


Gheorghe Urda, preotul paroh ortodox din Bârsana spune că: „Putem spune că în momentul de față lucrurile s-au li­niș­tit. Oamenii din comună știu povestea și toată lumea este de părere că nu trebuie să dăm înapoi. Plus că există susținere din foarte multe părți din țară. Îi mulțumim public președintelui Asociației Foștilor Deținuți Politici, Octav Bjoza, care a avut o intervenție de susținere extraordinară, care a dat un comunicat foarte ferm pe subiect.
De asemenea, îl felicit pe părintele Codrea, preotul greco-catolic din Bâr­sana, care a dat o declarație deosebită pe acest subiect care-l onorează și abia aștept să-l întâlnesc și pe părintele Marius Vișovan, președintele Aso­cia­ției Urmașilor Deținuților Politici,  care are o atitudine de excepție. Această so­lidaritate în jurul acestei idei este foarte importantă. Îi felicit pe preoții catolici că au depășit limitele confesionale pentru această chestiune și abia aștept să-i întâlnesc să-i felicit și să le mulțumesc. O să le mulțumesc și public pentru această poziție. Există și alții în țară care nu se tem când e vorba să ne cinstim valorile, și la fel trebuie să facem și noi. Dacă ținem cont de reacțiile din comună și de mesajele de susținere nu credem că va mai fi nevoie de o dezbatere în Consiliul Local, pentru că lucrurile sunt clare.
Noi nu avem nimic de modificat. Dacă vor insista și vor mai face presiuni vom prezenta un punct de vedere în care să explicăm motivele pentru care noi nu dăm înapoi. Comunitatea locală a luat decizia în cunoștință de cauză când a pus numele școlii așa că nu sunt motive să ne retragem decizia. Decizia a fost argumentată, plus că nu s-a demonstrat că această personalitate ar fi făcut rău cuiva. Să știți că GAZETA de Mara­mureș a făcut o faptă deosebită pentru că ne-ați coalizat în jurul unei idei atât pe ortodocși, cât și pe catolici. Pot să spun că până acum noi nu am avut niciodată niciun fel de comuniune pe vreo idee, dar faptul că acum toți susținem aceeași dorință este ceva deosebit. Pentru că așa este normal, ca atunci când este vor­ba de valorile neamului să lăsăm toate celelalte lucruri deoparte și să apă­răm împreună ceea ce avem de apărat”.

Teodor Ștefanca, primarul comunei Bârsana este de asemenea hotărât să apere punctul de vedere al comunităţii pe care o conduce şi spune că: „Am primit semnale și mesaje de susținere din toată țara, plus că toată comunitatea locală susține ceea ce avem. Așa că nu există motive să se schimbe lucrurile. Nu este nevoie nici măcar de o dezbatere în Consiliul Local, pentru că lucrurile sunt clare. Decizia a fost luată în Consiliul Local la momentul respectiv. Dacă vor fi în continuare presiuni ne vom pregăti să dăm răspunsul care se cuvine. Cu siguranță nu se vor opri, dar nici noi nu ne lăsăm pentru că există o poziție fermă a comunității locale și o coalizare fără precedent din partea ortodocșilor și catolicilor pe acest subiect. Lucrurile rămân neschimbate!”

 

 

Poziţia Patriarhiei Ortodoxe Române

„În contextul Anului 2017, declarat Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, Patriarhia Română susține și îndeamnă la cinstirea și cultivarea memoriei tuturor celor care s-au jertfit pentru apărarea valorilor creștine și naționale, între care se numără personalități autentice ale culturii și spiritualității românești precum Mircea Vulcănescu, Nicolae Steinhardt, membrii „Rugului Aprins”, precum Părintele Daniil Sandu Tudor, părintele Benedict Ghius, Alexandru Mironescu, Vasile Voiculescu și alții. Cinstirea memoriei unor oameni credincioși care au ales să sufere prigoana comunismului ateizant și agresiv dezlănțuit, oameni care fie
și-au pierdut viața în urma torturii, fie au supraviețuit prin credință, stâlciți de chinurile inimaginabile îndurate în temnițele unui regim care a făcut în lume peste 100.000.000 de victime, este o datorie esențială într-o societate afectată azi de secularizare, de puținătatea reperelor morale și de ideologia neomarxismului cultural. Autentica istorie culturală românească nu poate face nicio clipă abstracție de un nume precum cel al lui Mircea Vulcănescu, erudit savant creștin, care a murit ca un adevărat martir!”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, pentru presă.
 

 

„Am primit semnale și mesaje de susținere din toată țara, plus că toată comunitatea locală susține ceea ce avem. Așa că nu există motive să se schimbe lucrurile. Nu este nevoie nici măcar de o dezbatere în Consiliul Local, pentru că lucrurile sunt clare. Decizia a fost luată în Consiliul Local la momentul respectiv. Dacă vor fi în conti­nuare presiuni ne vom pregăti să dăm răspunsul care se cuvine. Cu siguranță nu se vor opri, dar nici noi nu ne lăsăm pentru că există o poziție fermă a comunității locale și o coalizare fără precedent din partea ortodocșilor și catolicilor pe acest subiect. Lucrurile rămân neschimbate!”

Teodor Ștefanca, primarul comunei Bârsana

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.