• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Martie , 2015

A fost lansat documentarul „Sărbătorile borşenilor”

Zilele trecute a fost lansat în Borşa, în prezenţa a 100 de invitaţi, un film realizat de scriitorul dr. Nicoară Mihali şi operatorul Ioan Teglaş, care a semnat şi montajul.

 
 

Filmul se numeşte „Sărbătorile borşenilor” şi este primul dintre cele trei filme documentare pe care şi le-a propus Nicoară Mihali să le realizeze în acest an.

 

„De fapt, este o implicare sufletească a mea în aceste filme, pentru că fac o trimitere spre copilărie şi spre frumuseţile sărbătorilor. Filmul prezintă şapte sărbători din Borşa. Dacă Bobotează şi Sf. Gheorghe sunt sărbători ale apei, celelalte, majoritatea sunt sărbători care au ca element principal focul, cu toată simbolistica lui. Interesant este că pentru borşeni anul nou nu reprezintă mare lucru, însă Boboteaza are o importanţă deosebită. O altă ciudăţenie este că deşi „cad pădurile” peste borşeni, aici nu este obiceiul de a tăia brad de Crăciun şi a-l duce în casă. De asemenea, cu toate că sunt multe stâne în hotarele Borşei, până nu demult nimeni nu tăia miel de Paşti. Filmul insistă asupra obiceiurilor de Bobotează din Borşa.

 

Pentru că aici găsim şi azi o reminiscenţă dacică peste care s-a suprapus creştinismul. Mai exact, se umblă cu crucea doar în ajunul de Bobotează. Iar pentru a se sfinţi toate casele într-o singură zi, preotul cedează din puterea lui duhovnicească diecilor, la fel cum făceau preoţii daci. Iar acest obicei se păstrează în cartierul Repedea, unde este paroh Gavrilă Roman”, explică dr. Nicoară Mihali.

Filmul excelează prin frumuseţea peisajelor de iarnă. În total, pentru filmul de 68 de minute s-a filmat vreo 70 de ore. Nicoară Mihali intenţionează să trimită filmul la câteva festivaluri internaţionale, cu atât mai mult cu cât însumează obiceiuri vechi, cu influenţe dacice, care în timp, au dus la o îmbinare perfectă a sacrului cu profanul.

 

„Mi se pare că partea cea mai reuşită este cea a sărbătorii Nopţilor de Sânziene, o sărbătoare extraordinar de apropiată de sufletul borşenilor. În concluzie aş spune că unul dintre cei mai mari jurnalişti din Maramureş din perioada interbelică, Ion Berinde, a făcut următoarea caracterizare a borşenilor: sunt oamenii care trăiesc în păduri, laolaltă cu mistreţii şi căprioarele sălbatice, dârji precum dacii şi buni la inimă precum mucenicii la începuturile creştinismului”

Dr. Nicoară Mihali

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.