• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 16 Octombrie , 2015

A fost adus în Baia Mare veşmântul Cuvioasei Parascheva

Veşmântul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi a fost adus în Baia Mare. Acesta se află la Biserica din cartierul Vasile Alecsandri (str. Melodiei), biserică cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.

 

 

Credincioşii s-au adunat într-un număr foarte mare pentru a întâmpina cu bucurie darul oferit din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Veşmântul Sf Cuv. Parascheva de la Iaşi a fost adus în parohia din Baia Mare, la cererea PS Iustin Sigheteanul, cu binecuvântarea IPS Teofan. Încă din ajunul sărbătorii hramului, credincioşii au trecut pe la racla în care se află veşmântul Sfintei Parascheva, s-au închinat şi i-au mulţumit Cuvioasei pentru ajutor.

 

În 14 octombrie, de sărbătoarea hramului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor  Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care a oficiat Sfânta Liturghie, însoţit de un sobor numeros de preoţi şi diaconi. Piatra de temelie a Bisericii „Sf. Cuvioasa Parascheva” din Baia Mare a fost pusă la 4 iulie 2004, de către Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul. Biserica parohiei, aflată în construcţie, va fi una dintre cele mai frumoase biserici din Municipiul Baia Mare, va avea o înălţime de 40 de metri şi va împodobi cu cinste cartierul Vasile Alecsandri. În prezent, slujbele sunt oficiate într-o bisericuţă provizorie din lemn, în care se slujeşte din 14 octombrie 2004.

 

Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Baia Mare are un număr de 5000 de credincioşi. Aici este preot paroh părintele Gavril Gavriş, care exact în ziua hramului a împlinit 30 de ani de când a oficiat prima Sf. Liturghie, fiind hirotonit preot în urmă cu 30 de ani, chiar în ajunul sărbătorii Cuvioasei Parascheva.

La finalul slujbei hramului Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a primit din partea părintelui paroh o icoană cu Sf. Cuv Parascheva de la Iaşi.

Ca o curiozitate, vă mai spunem că în Maramureş mai există un veşmânt al Cuvioasei Parascheva de la Iaşi. Acesta a fost adus în 1997 la Biserica „Sf. Cuvioasa Parascheva” din Cetăţele, cu ocazia târnosirii bisericii. Doar că veşmântul care există la Cetăţele nu este pus la închinare pentru credincioşi, ci este aşezat în Sfânta Masă.

 

 

Sfânta Parascheva

 

Sfânta Paracheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat, din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). Se spune că pe când avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit într-o biserică cuvintele Mântuitorului: „Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o determină să-şi dăruiască hainele sale săracilor.

După o vreme se retrage în pustie. Urmând sfaturile unor vieţuitori aleşi, se îndreaptă spre ţinutul Pontului, oprindu-se la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde va rămâne cinci ani. De aici a plecat spre Ţara Sfântă, în dorinţa de a-şi petrece restul vieţii în locurile sfinte. După ce a văzut Ierusalimul, s-a aşezat într-o mănăstire de călugăriţe în pustiul Iordanului.

Din puţinele ştiri privitoare la viaţa ei, aflăm că într-o noapte, pe când avea 25 de ani, un înger i-a spus în vis să se reîntoarcă în locurile părinteşti. Sfântul Varlaam scrie în Cazania sa: „Să laşi pustia şi la moşia ta să te întorci, că acolo ţi se cade să laşi trupul pământului şi să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”.

 

Din Constantinopol s-a îndreptat spre Epivat, fără să spună cuiva cine este şi de unde vine. Aici, împăcată cu sine, cu oamenii şi cu Dumnezeu, şi-a dat sufletul.

A fost îngropată ca o străină. Potrivit tradiţiei, se spune că un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat în mare. Valurile l-au aruncat la ţărm, iar un sihastru, care trăia acolo, a rugat pe nişte creştini să-l îngroape după rânduiala creştinească. Săpând, deci, o groapă, au aflat trupul Prea Cuvioasei Parascheva, neputrezit şi plin de mireasmă. Cu toate acestea, au pus alături de ea şi trupul corăbierului. Dar, în noaptea următoare, unuia din creştinii care săpaseră groapa, cu numele Gheorghe, i s-a arătat în vis o împărăteasă, şezând pe un scaun luminat şi înconjurată de îngeri, iar unul dintre aceştia îl mustra pentru ca n-a scos din groapă trupul Cuvioasei Parascheva. Iar împărăteasa pe care o văzuse în vis „şi care nu era alta decât Cuvioasa Parascheva“ i-a poruncit să ia degrabă trupul ei şi să-l aşeze undeva la loc de cinste.

 

Credincioşii au înţeles că este un semn dumnezeiesc, fapt pentru care au luat trupul Cuvioasei din mormânt şi l-au aşezat în biserica Sfinţii Apostoli din Kallicrateia. Îndată au avut loc vindecări minunate în urma rugăciunilor care se făceau lângă cinstitele sale moaşte. Moaştele Cuvioasei Parascheva au fost aduse în Moldova de domnitorul Vasile Lupu (1634-1653) şi aşezate, pe 14 octombrie 1641, în Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“. În anul 1887, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate în Catedrala mitropolitană din Iaşi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.