Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
5 milioane de lei pentru Maramureș, de Centenar
Mircea CRIȘAN
Ioana LUCĂCEL
După îndelungi dispute și amânări, recent, Ministerul Culturii a publicat lista proiectelor care vor primi finanțare de Centenarul Marii Uniri. Maramureșul așteaptă acest moment de la începutul anului, având pe listă câteva monumente importante, ale delegaților la marea unire, aflate în stare avansată de degradare. Finanțarea acestor proiecte acum, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire reprezenta o datorie de onoare. Numai că, împlinirea ei s-a lăsat prea mult așteptată, din cauza birocrației și schimbărilor politice.
Acum, în al doisprezecelea ceas, a venit, datorită eforturilor administrației județene de a explica că Maramureșul merită aceşti bani. Comitetul Interministerial pentru Centenar a aprobat în 6 iulie 2018, 350 de proiecte / manifestări / acțiuni, cu o valoare totală de 50.055.165 lei, dintre care 86 ale autorităților și instituțiilor publice centrale, în sumă totală de 16.896.865 lei, și 264 ale unităților administrativ-teritoriale, cu o valoare totală de 33.158.300 lei.
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a arătat că s-a muncit foarte mult anul trecut, la nivelul instituției, pentru organizarea Centenarului Marii Uniri. „Am discutat mult şi în şedinţele de Consiliu Judeţean, am constituit o comisie pentru Centenar, cu acceptul tuturor consilierilor judeţeni, iar această comisie îşi arată acum roadele, prin selectarea de către Guvernul României, încă din luna ianuarie 2018, a peste 100 de proiecte depuse de judeţul Maramureş. Sunt finanţări pe care le-am aşteptat foarte mulţi ani în județ, finanţări pe care bugetele proprii ale autorităţilor locale nu le-ar fi putut suporta. Maramureșul a fost pe primul loc la proiectele înregistrate la Minister, în număr de 114. Pentru 89 s-a solicitat finanţare, iar 25 de proiecte au fost depuse cu titlu de informare a acţiunilor. În lista publicată vineri, 6 iunie, pe site-ul Ministerului Culturii, județul Maramureș a fost prins la finanțare cu 20 proiecte extrem de importante. Din totalul de 50 de milioane de lei alocați azi, la nivel național, peste 5 milioane vin în Maramureș, adică peste 10% din întreaga sumă. Explicațiile sunt destul de simple: 1 Decembrie 1918 a fost pentru Maramureș un moment crucial, iar sentimentele patriotice care încearcă în acest an centenar maramureșenii sunt poate mai pronunțate decât în alte părți”.
Pentru restaurarea, consolidarea și dotarea casei memoriale „Gheorghe Pop de Băsești”, proiect de anvergură regională depus de Primăria Băsești s-a aprobat suma de 2.648.343 lei.
Primarul din Băsești, Ioan Călăuz explică faptul că finanțarea acoperă întreg proiectul de punere în valoare a casei memoriale, nu doar reabilitarea: „Ne bucurăm că s-au alocat aproximativ 26 de miliarde lei vechi pentru Casa Memorială «Gheorghe Pop de Băsești». Practic, acum, cu acești bani ne ajunge să punem la punct tot Ansamblul Muzeal. Cel mai important este că vom putea face acele lucrări extrem de scumpe de subzidiri, unde sunt fisuri în perete, dar și să scăpăm de igrasie. În felul acesta vom elimina sursa de umezeală și vom putea consolida casa, pentru că fisurile s-au extins pe tot peretele.
De asemenea, vom putea amenaja parcul din jurul casei, vom amenaja un Amfiteatru în grădina din spatele Casei Memoriale, unde vom amenaja o scenă permanentă. Tot din cadrul Ansamblului Muzeal mai face parte o clădire, cea din partea de jos a Casei, care are de asemenea valoare istorică. Acolo vom amenaja o sală de conferințe, iar pentru că este pe două nivele vom amenaja la etaj câteva camere unde să poată veni scriitori și să-i putem caza. Acum așteptăm să vedem banii în cont și abia apoi vom începe demersurile pentru începerea lucrărilor. Trebuie demarate demersurile de achiziții și licitații, iar toate acestea durează cel puțin două luni. Dacă intră banii, anul acesta vom efectua doar lucrările simple, gen cosmetizări, pentru că nu ne apucăm în octombrie să facem lucrările ample și apoi să le întrerupem din cauza vremii. Așa că abia anul viitor din primăvară vom demara lucrările ample. Vom amenaja inclusiv parcări. La împrejmuire nu vom mai avea mult de lucru pentru că gardul l-am pus la punct din resurse proprii”.
Legat de expoziția din casa memorială, proiect al CJ Maramureș, finanțat de Minister, care a generat multă vâlvă, primarul Ioan Călăuz spune că: „Expoziția nu va fi afectată de lucrări, turiștii și toți cei interesați pot să viziteze în continuare Casa Memorială. Noi ne-am pregătit cât am putut pentru Anul Centenar, pentru că ne-am spus că indiferent dacă primim sau nu sumele necesare, trebuie să facem tot posibilul să-i primim pe vizitatori cum se cuvine”.
Oricum, pentru comunitatea din Băsești, aprobarea finanțării pare încă un vis frumos: „Încă nu ne vine să credem că în sfârșit s-au alocat bani pentru Casa Memorială, pentru că de ani de zile facem demersuri și cereri în acest sens. Din fericire, în acest an chiar toate instituțiile din Maramureș au atras atenția asupra necesității lucrărilor de reabilitare la Casa Memorială, iar episcopii din Maramureș s-au implicat extrem de mult pentru a ne susține. Întâlnirea celor 1228 de tineri din tot județul care au venit în acest an la Băsești, în proiectul inițiat de Gazeta de Maramureș în colaborare cu numeroase instituții a avut un rol deosebit în acest sens, pentru că a atras atenția și a sensibilizat autoritățile care au putut să ne ajute. Sincer, nu cred că în acest moment mai există riscul să nu primim banii promiși, pentru că s-a dat publicității acest sprijin și cred că este publicat și în Monitorul Oficial. Noi continuăm seria activităților dedicate Centenarului iar primele sunt în 1 august, în 5 august și 6 august”.
Și Primăria comunei Șișești a obținut finanțare pentru două proiecte cu finanțare regională, respectiv manifestarea cultural-artistică „Dezvelire placă comemorativă la Capela Eroilor din Cimitirul din Șișești” (21.000 de lei) și editare de carte „Vasile Lucaciu – un crez, un destin, o lume”, cu suma de 5.800 de lei. Dar primarul Mircea Ioan Tentiș spune că mai așteaptă fonduri pentru complexul muzeal Vasile Lucaciu: „La noi s-au alocat bani, dar pentru două proiecte culturale, nu pentru Complexul Muzeal. Noi nu am putut primi bani pentru Complexul Muzeal pentru că deocamdată s-au dat bani pentru primării, nu s-au dat pentru culte. Iar în cazul Complexului, proprietarul este Biserica Greco-Catolică. Noi, Primăria suntem în calitate de partener în acest proiect de reabilitare, dar fiind parohia Șișești proprietar nu ne-am încadrat în această sesiune de alocări de fonduri pe Centenar. Dar am înțeles că ar fi posibil să se aloce în perioada următoare bani și să poată fi eligibil și proiectul nostru. Noi ne-am propus un proiect de reabilitare exterioară a Complexului Muzeal în care să fie inclus și Pavilionul. Dacă s-ar fi dat și la Biserici bani ne-am fi încadrat și noi cu acest proiect. Până acum nu am primit bani pentru Complexul Muzeal, tot ce s-a făcut este realizat din eforturi proprii. Singurul care ne-a ajutat a fost senatorul Sorin Bota. În rest, nu am primit de la nimeni, nimic. Nu putem spune că arată rău Complexul Muzeal de la noi, pentru că în fiecare an am făcut câte ceva din bugetul local, dar ar mai fi nevoie de drumul de acces până la Pavilion, să amenajăm o piață în fața Bisericii și alte detalii mai mărunte. Asta ar însemna că ar mai fi nevoie de vreo 10 miliarde lei vechi, pentru a face totul așa cum ne dorim. Din câte am vorbit cu cei de la Consiliul Județean am înțeles că sunt șanse să primim și noi bani, însă vom vedea. În momentul de față se execută lucrări de reabilitare în Biserică, se reface pictura, dar toate acestea pe banii oamenilor. S-au schimbat geamurile, s-au refăcut băncile etc. Am scăpat și de problemele din cauza igrasiei și s-a refăcut partea care a fost afectată. Problemele au fost create din cauză că se făcea condens pentru că era sistemul de încălzire pe gaz. Acum s-a trecut cu încălzirea pe curent și credem că am scăpat de sursa de umezeală care cauza probleme. Practic, acum arată foarte bine ce este acolo. Pentru noi este de maxim interes să întreținem și să avem grijă de Complexul Muzeal, și de aceea în fiecare an am alocat bani, chiar dacă celelalte autorități nu ne-au dat mai nimic. Oricum, suntem mândri de felul în care se prezintă azi ceea ce există în Complexul Muzeal, dacă ne gândim la stadiul în care
l-am primit. Pentru că în 2005 – 2006, când ne-a fost predat de către Muzeul Județean, era într-o stare deplorabilă: ploua în pavilion, în școală, și toate erau în paragină. De atunci am tot făcut câte un pic. Oricum, pe viitor și dacă nu vom primi bani de la București, noi tot vom face ceea ce este nevoie, chiar dacă va dura mai mult. Dar ne-am bucura ca pe acest subiect să acorde importanța cuvenită și cei de la București”.
Prin programul guvernamental vor fi finanțate mai multe proiecte și acțiuni din județul nostru. Astfel, Primăria orașului Ulmeni va beneficia de restaurarea și modernizarea Monumentului Eroilor din localitate, unde a fost solicitată suma de 141.350 lei, proiectul fiind de anvergură regională.
Un proiect de anvergură națională depus de Consiliul Județean Maramureș, care a primit finanțare de la Ministerul Culturii pentru organizarea de turnee interne și internaționale de promovare a anului Centenar este „Reconstituirea Drumului Unirii”, unde suma solicitată a fost de 262.500 de lei. Instituția județeană a obținut finanțare și pentru proiectul de anvergură internațională „Preotul Vasile Lucaciu – promotor al proiectului”, unde a fost cerută suma de 73.037 lei.
A fost admis la finanțare și proiectul de anvergură internațională „Simpozion internațional Româno – Polonez”, depus de Primăria Giulești, unde s-a solicitat suma de 224.000 lei.
S-a aprobat și finanțarea proiectului de anvergură regională „Plăci comemorative”, depus de Primăria municipiului Sighetu Marmației, Centrul Cultural Sighetu Marmației și Muzeul Maramureșean, cu suma de 15.000 de lei. Un alt proiect de anvergură națională depus de Primăria Sighetu Marmației și admis la finanțare de Comitetul Interministerial pentru Centenar este expoziția „Contribuția Maramureșului la Marea Unire din 1 Decembrie 1918”, suma solicitată fiind de 20.000 lei.
Admise la finanțare au fost și trei proiecte de anvergură regională depuse de Primăria Baia Mare, respectiv monumentele de for public „Statuia lui Vasile Lucaciu”, „Statuia lui Alexiu Pocol” și „Monument comemorare Iuliu Maniu”, sumele solicitate fiind: 223.990 lei, 139.794 lei și 116.495 lei.
S-a aprobat la finanțare și proiectul cultural-artistic depus de Primăria orașului Seini „Cetățenii orașului Seini, uniți în cuget și-n simțiri”, de anvergură regională, unde finanțarea solicitată este de 135.200 lei. O manifestare cultural-artistică de anvergură internațională a primit finanțare pentru proiectul „Și noi suntem români – sărbătorirea Zilei Naționale cu ieudenii din Italia”, depus de Primăria Ieud, suma fiind de 139.920 lei.
Proiectul de anvergură regională „Simpozionul Veghetori la obârșii”, depus de Primăria orașului Dragomirești, va fi finanțat cu suma de 46.060 lei, în timp ce pentru expoziția „Marea Unire în arta artiștilor locali”, proiect de anvergură regională depus de Primăria orașului Cavnic s-a aprobat suma de 200.000 de lei.
Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” și Consiliul Județean Maramureș au primit finanțare pentru proiectul cultural-artistic de anvergură națională „Maramureșul și Marea Unire – 100 de ani de la Unirea Principatelor Române”, unde suma solicitată a fost de 555.500 de mii de lei.
Două proiecte de anvergură regională depuse de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș au fost admise la finanțare. Este vorba despre simpozionul „Centenarul Unirii 1918 – 2018. Maramureșul înainte și după Marea Unire a Românilor”, finanțarea fiind de 17.900 de lei și ceremonia „Recunoaștere și recunoștință pentru făuritorii României Mari”, unde suma acordată este de 79.675 lei.
Un ultim proiect aprobat în ședința din 6 iulie, pentru Maramureș, este cel de anvergură regională depus de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș, unde se dorește editarea unui album „Monumente din județul Maramureș închinate eroilor din Primul Război Mondial”, suma solicitată fiind de 126.000 de lei.
„Maramureșul a fost pe primul loc la proiectele înregistrate la Minister, în număr de 114. Pentru 89 s-a solicitat finanţare, iar 25 de proiecte au fost depuse cu titlu de informare a acţiunilor. În lista publicată vineri, 6 iunie, pe site-ul Ministerului Culturii, județul Maramureș a fost prins la finanțare cu 20 proiecte extrem de importante. Din totalul de 50 de milioane de lei alocați azi, la nivel național, peste 5 milioane vin în Maramureș, adică peste 10% din întreaga sumă”.
Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș