• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Aprilie , 2017

400 de milioane de lei, bugetul judeţului pe acest an

Adoptarea bugetului Con­si­liului Judeţean Maramureş a fost, probabil, cea mai aşteptată veste la început de an. Din cauza întârzierilor de la nivel naţional, şi la nivel judeţean, bugetul a fost adoptat mai târziu decât în anii trecuţi. Dar, spre deosebire de alţi ani, maniera de adoptare a fost una cât se poate de transparentă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Ma­ra­mureş, Gabriel Zetea, a ţinut să supună dezbaterii proiectul de buget cu toţi factorii implicaţi şi să le asculte fiecăruia păsul.
Bugetul propriu al județului Maramureș pentru anul 2017, aprobat în ședința extraordinară de săptămâna trecută, este de aproximativ 400 de milioane de lei, din care în jur de 233 de milioane sunt necesari pentru funcționare, iar 168 de milioane de lei vor fi direc­ționați pentru dezvoltare. Președintele CJ Maramureș a arătat că, pentru a stabili bugetul cu transparență, alături de Comisia de Buget-Finanțe a Consiliului Județean și Comisia de Cultură, au fost purtate discuții cu toate instituțiile din subordinea CJ Maramureș. În prezent sunt asigurate cheltuielile de funcțio­nare, bunuri și servicii și salarizare, iar o sumă a fost direcționată, în fiecare caz în parte, pentru intervenții urgente și dezvoltare.

În fondul de rezervă bugetară au fost alocați 1,5 milioane de lei, din care conducerea executivă a CJ poate dispune, prin dispoziția președintelui, doar de 100 mii lei.
Explicația oferită de președintele Consiliului Județean a fost aceea că trebuie să existe o și mai mare trans­parență în alocarea fondurilor, iar banii care se vor acorda, pe parcursul anului, în diverse situații, să fie dați prin votul plenului. Dacă la capitolul sport bugetul a fost menținut la nivelul anului trecut, la cultură acesta a crescut cu jumătate, respectiv 1,5 milioane de lei, față de 1 milion de lei acordat în cursul anului 2016. Bani s-au alocat și pentru alte servicii publice generale, apărare, ordine publică și siguranță na­țio­nală, învățământ, sănătate, cultură, re­creere și religie, asigurări și asistență so­cială, locuințe, servicii și dezvoltare publică, protecția mediului, transporturi etc.

Tot în şedinţa de săptămâna trecută, consilierii judeţeni au aprobat coti­zațiile Consiliului Județean Maramureș pentru GAL-urile din județ, respectiv Asociația Grup de Acțiune Locală Ma­ramureș Vest, Asociația Microre­gio­nală Mara – Natur, Asociația Grupul de Acțiune Locală Valea Izei – Moisei și Asociația Grupul de Acțiune Locală Mara – Gutâi, în anul 2017.

Potrivit declarațiilor făcute de pre­ședintele Consiliului Județean Mara­mureș, Gabriel Zetea, fiecare dintre cele patru GAL-uri va primi câte 50.000 de lei, bani necesari pentru funcționarea acestor entități până la accesarea de fonduri europene prin proiectele care urmează să fie depuse.
„Așa cum am discutat cu reprezentanții tuturor GAL-urilor, în întâlnirile pe care le-am avut de-a lungul timpului, am decis să intrăm ca membri-asociați în fiecare dintre aceste asociații. Toate GAL-urile au întâmpinat diverse pro­bleme în trecut, fiind nevoie de o perioadă de timp până depun proiecte și obțin bani din finanțări europene. Această cotizație a fost susținută și de către Comisia de Buget Finanțe”, a ară­tat șeful administrației județene.

Tot în ședință extraordinară a fost aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2017 al R.A. Aeroportul Internațional Baia Mare. Pentru reali­zarea proiectului „Reabilitare Drumul Nordului”, aleșii județeni au votat pentru declanșarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată aflate pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale Oarța de Jos, Băsești, Ariniș, Sălsig, Gârdani, Fărcașa, Ar­dusat, Satulung, Șomcuta Mare, Re­metea Chioarului, Coaș, Copalnic Mănăștur și Șișești, aflate pe acest tronson. Ultimele două proiecte aprobate în ședința extraordinară din 4 aprilie 2017 au fost de modificare a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiție „Reabilitarea drumului județean DJ 109F, limită județ Sălaj – Târgu Lăpuș (DN 18B) – Dămăcușeni – Rogoz (DJ 171)” FAZA SF și de aprobare a participării Consiliului Județean Maramureș la cofinanțarea acestui obiectiv.

 

 

Titel Caoșan: „Este prima dată când primim sprijin financiar de la Consiliul Județean Maramureș”
 

Titel Caoșan, directorul executiv al Grupului de Acțiune Locală Maramureș Vest, care are în componență localitățile Ardusat, Ariniş, Asuaju de Sus, Băseşti, Băiţa de Sub Codru, Cicârlău, Fărcaşa, Gârdani, Mireşu Mare, Oarţa de Jos, Pomi (judeţul Satu Mare), Sălsig, Satulung, Tăuţii Măgherăuş, Valea Chioarului a arătat că, de la existența GAL-urilor, este pentru prima dată când există implicare financiară din partea Consiliului Județean Maramureș.

„Noi suntem în al doilea ciclu de funcționare, primul a fost între anii 2007 – 2013, iar al doilea ciclu a început în anul 2014 și merge până în anul 2020. Este prima dată când primim bani pentru funcționarea GAL-ului, iar această sumă este vitală până vom accesa fonduri pe proiecte. În acest timp, însă, noi trebuie să ne autofinanțăm salariile, consumabilele și deplasările. Chiar marți, 4 aprilie 2017, am fost la Piatra Neamț, pentru a participa la o întâlnire cu Asociația Zonelor Mon­tane, iar vineri, 7 aprilie, participăm la o nouă întâlnire în Cluj, conferință la care sperăm să participe și reprezentanții ministerului, pentru a clarifica anumite aspecte necesare în implementarea strategiei 2014 – 2020. Așteptăm să fie finalizată metodologia și ghidurile de finanțare, pentru a putea face
sesiuni de informare în teritoriu”, a arătat Titel Caoșan, reprezentantul GAL-ului Maramureș Vest.

 

 

„Așa cum am discutat cu reprezentanții tuturor GAL-urilor, în întâlnirile pe care le-am avut de-a lungul timpului, am decis să intrăm ca membri-asociați în fiecare dintre aceste asociații. Toate GAL-urile au întâmpinat diverse probleme în trecut, fiind nevoie de o perioadă de timp până depun proiecte și obțin bani din finanțări europene. Această cotizație a fost susținută și de către Comisia de Buget Finanțe.

Gabriel Zetea, pre­ședintele Consiliului Județean Mara­mureş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.