• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 28 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Septembrie , 2024

40 de ani de la înființarea Muzeului Satului Baia Mare

Eveniment de marcă în cultura maramureșeană, băimăreană. Muzeul Satului a sărbătorit 40 de ani de la deschiderea oficială prin momente speciale dedicate acestei aniversări. Au fost invitați să participe șefii de instituții culturale din județ și din țară. Au venit din partea autorităților primarul de Baia Mare, Doru Dăncuș și vicepreședintele Consiliului Județean, Doru Lazăr. Manifestările au început cu o slujbă de pomenire la Biserica din Muzeul Satului, în memoria celor care au contribuit la fondarea instituției de cultură și a celor care, timp de peste un deceniu, au desfășurat activități de documentare și identificare a monumentelor de arhitectură tradițională din cele patru zone etnografice ale județului Maramureș.

 

Acest moment solemn a fost urmat de vernisajul expoziției aniversare în șura gospodăriei Preluca, unde vizitatorii au putut descoperi aspecte din istoria muzeului și a patrimoniului său cultural.

 

Monica Mare, managerul muzeului, a vorbit despre eveniment, despre echipa muzeului, oamenii pe care s-a bazat să obțină rezultate remarcabile în conducerea instituției. Primarul de Baia Mare a amintit despre momentele în care a oferit sprijinit atât muzeului, cât și managerului Monica Mare. El a promis că vor colabora și pe viitor. Doru Dăncuș a oferit o diplomă de excelență managerului muzeului, iar Doru Lazăr a promis că sprijinul pentru muzeu, în proiectele derulate și în curs de derulare, va fi constant și susținut. Și el a oferit o diplomă de excelență.

 

Au urmat la microfon invitați din țară, de la altele muzee de etnografie, care au spus că există o colaborare foarte bună între aceste instituții și muzeul băimărean.

Janeta Ciocan a vorbit despre muzeu și a spus povești frumoase de la înființare, a amintit despre cei care au ridicat muzeul, despre unicitatea muzeului băimărean și despre falnicul stejar care a fost plantat atunci când a apărut muzeul și spațiul public. Au fost acordate din partea muzeului diplome de excelență colaboratorilor și prietenilor muzeului.

 

Ultimul vorbitor, Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” a vorbit în stilu-i cunoscut despre muzeu, despre Monica Mare, despre Sălaj, Năpradea și despre cultura maramureșeană.

 

La finalul programului, toți participanții au fost invitați la scena din spațiul amenajat pentru acest moment, unde Ansamblul folcloric „Doina Chioarului” al Palatului Copiilor Baia Mare – structura Clubul Copiilor Șomcuta Mare, a oferit un moment artistic deosebit, aducând în fața publicului dansuri și cântece tradiționale din Maramureș.

 

Evenimentul a fost o  sărbătoare culturală, o ocazie de a rememora viața satului de odinioară și de a celebra patru decenii de activitate a Muzeului Satului din Baia Mare.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.