• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 13 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Februarie , 2016

4 ani de la exploziile din Clubul din Sighet

În 19 februarie 2012, Sighetul era zguduit la propriu de două explozii dintr-un club sighetean, situate pe strada Corneliu Coposu. În total, 20 de persoane au fost rănite, iar una şi-a pierdut viaţa. Procesul e încă departe de a fi finalizat, iar expertizele confirmă ceea ce ştia toată lumea: că victimele au suferit traume fizice şi psihice pe care le vor purta întreaga viaţă.

 

 

19 februarie 2012. Un fel de „Colectiv” în Sighetu Marmaţiei. Strada Corneliu Coposu a rămas şi astăzi un fel de loc al groazei, deşi nu mai seamănă deloc cu ceea ce a fost acum 4 ani, în noaptea de 18 spre 19 februarie 2012. În urmă cu patru ani, la un club situat pe această stradă, 20 de persoane au fost rănite, iar una şi-a pierdut viaţa după producerea a două deflagraţii. Prima explozie a avut loc noaptea de sâmbătă spre duminică, 19 februarie, 2012, în jurul orei 1:00 noaptea, la un club în care se aflau peste 100 de tineri.

La aproximativ 8 ore de la producerea primei explozii, la ora 10:30, o echipă de intervenţie constituită din 10 persoane, pompieri, directorul de la Berg Sistem, poliţişti, patronul clubului şi un notar cunoscut din localitate au intrat în biroul de avocatură din vecinătatea clubului, pentru a depista sursa primei explozii, moment în care s-a produs a doua deflagraţie. În urma acesteia s-au înregistrat încă 10 victime. Dosarul a ajuns în instanţă la Tribunalul Maramureş, iar societatea Berg Sistem Gaz şi alte 11 persoane au fost trimise în judecată pentru deflagraţiile înregistrate în luna februarie, 2012. Acum, ceea ce era atunci o bănuială, a devenit o certitudine. Expertizele medico legale demonstrează că rănile suferite de către cele 20 de victime îşi vor lăsa amprenta asupra lor toată viaţa. Unul dintre cazurile cele mai tragice este cel al poliţistului Darius Perhaiţa.

 

Acesta îşi aminteşte că: „am fost sunat în cursul nopţii, nu ştiu pe la ce oră, şi am fost anunţat să mă duc la serviciu. Am plecat de acasă, l-am luat pe colegul meu de acasă, atât îmi amintesc. Accidentul nu mi-l amintesc. M-am trezit la spitalul Floreasca din Bucureşti.” Fostul poliţist, acum pensionat de boală, a suferit arsuri pe 70% din suprafaţa corpului, care l-au ţinut în spital 2 ani şi două luni. I s-au făcut transplanturi de piele de la şase donatori: soţia, mama lui, un cumnat şi trei colegi de serviciu. Doar soţia şi cei doi copii i-au dat putere să lupte. Darius Perhaiţa are o leziune pe creier care l-a făcut aproape orb. Acesta declara că: „Văd mai mult lumini şi umbre. Văd forme, dar formele nu au un contur.” Poliţistul mai speră în recuperare, la fel ca şi celelalte victime. Vom reveni.

 

Cronologia tragediei

 

19 februarie 2012: Şapte persoane au fost rănite, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-o explozie produsă într-o discotecă din Sighetul Marmaţiei. Explozia din clubul din Sighet a fost produsă, sâmbătă, în jurul orei 0.56, din cauza unei acumulări de gaze de la un etaj superior al imobilului la parterul căruia se afla discoteca, care însă nu era conectată la reţeaua de gaze. Explozia a avut loc în momentul în care trei tinere şi-au aprins ţigările în toaleta clubului.

19 februarie, ora 10.30: nouă persoane au fost surprinse de o nouă deflagraţie produsă într-un imobil în care funcţiona un club de noapte situat la subsolul clădirii din Sighetu Marmaţiei, fiind vorba despre trei poliţişti, doi pompieri şi patru persoane civile, precum şi de un notar. Cea de-a doua explozie s-a produs într-o încăpere alăturată celei în care se făceau investigaţiile declanşate după prima explozie.

Perimetrul exploziilor a fost izolat pentru cercetări. Şeful Poliţiei Române de la acea dată, Liviu Popa, a plecat la Sighetu Marmaţiei, însoţit de o echipă de experţi în protecţia muncii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru a-l sprijini pe procurorul care anchetează cauzele producerii exploziilor.

Compania E.ON Gaz Distribuţie a trimis specialişti la Sighetu Marmaţiei pentru a sprijini cercetările.

Răniţii au fost duşi în Bucureşti.

Dosarul a ajuns în instanţă. În cauză au fost trimise în judecată 10 persoane, dar şi firma Berg Sistem Gaz.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.